Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής: Επιτάχυνση των διαδικασιών ΑΣΕΠ και Αλλαγές στα κριτήρια των Μετεγγραφών για φοιτητές τρίτεκων -πολύτεκνων οικογενειών
Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής: Επιτάχυνση των διαδικασιών ΑΣΕΠ και Αλλαγές στα κριτήρια των Μετεγγραφών για φοιτητές τρίτεκων& πολύτεκνων οικογενειών
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε χθες το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και στα θετικά που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
«Το σχέδιο νόμου επιφέρει την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ και αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση καθυστερήσεων και ανωμαλιών στις διαδικασίες προσλήψεων, ενώ στοχεύει παράλληλα στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.
Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης στάθηκε στο γεγονός πως ο νέος νόμος θα βελτιώνει την μοριοδότηση της εντοπιότητας, πράγμα που θα βοηθήσει τις περιοχές που έχουν πρόβλημα όπως τα νησιά, οι απομακρυσμένοι δήμοι, και η Πέλλα, που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην κάλυψη των αναγκών τους: «Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της ερημοποίησης της επαρχίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Βουλευτής χαιρέτησε την τροπολογία του υπουργείου σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητώνπου προέρχονται από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς επεκτείνει τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι τώρα ανακουφίζοντας χιλιάδες οικογένειες: «Σκοπός του κράτους είναι να δίνει κίνητρα στους νέους μας να σπουδάσουν. Να δίνει κίνητρα για να μην επικρατήσουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το δημογραφικό. Η τροπολογία για τις μετεγγραφές είναι προς την σωστή κατεύθυνση και βοηθάει χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες» σημείωσε, ενώ κατέθεσε και την πρόταση η βάση μετεγγραφής των 2750 μορίων να αυξάνεται σε ειδικές και εξεζητημένες περιπτώσεις όπου δύο παιδιά τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας φοιτούν ταυτόχρονα σε διαφορετικές πόλεις εκτός της κατοικίας τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η δημόσια διοίκηση όπως γνωρίζουμε καλά, αλλά και όπως βιώνουν καθημερινά θα έλεγα οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, δεν λειτουργεί δυστυχώς με ευκολία και αμεσότητα, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταφέρει ουσιαστικά να εκσυγχρονίσουν τα συστήματά τους.
Με σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια γίνεται από αυτήν εδώ την Κυβέρνηση μια προσπάθεια να οδηγήσουμε τη δημόσια διοίκηση σε μία νέα εποχή που να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Το έργο αυτό αναμφισβήτητα είναι και χρονοβόρο και δύσκολο. Μπορούμε όμως να φέρουμε στρατηγικές τομές που θα επιτρέψουν στο δημόσιο να εκσυγχρονιστεί και να φτάσει σε επίπεδα εκσυγχρονισμένων κρατών.
Το υπό συζήτηση λοιπόν σήμερα σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς της δημόσιας διοίκησης, που δεν είναι άλλη από το στελεχιακό της δυναμικό, άνθρωποι οι οποίοι είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του κράτους και προσπαθούν καθημερινά να φέρουν εις πέρας τις λειτουργίες τους. Είναι η ατμομηχανή όλου αυτού του οικοδομήματος που ονομάζουμε δημόσια διοίκηση.
Γίνεται λοιπόν σαφές πως όταν θέλεις να φτιάξεις έναν οργανισμό, πέρα από τις διαδικασίες και τις λειτουργίες του είναι σημαντικό να έχει και το καλύτερο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό, στελέχη τα οποία είναι στην κατάλληλη θέση για να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Και παρόλο που υπάρχει ήδη ικανό προσωπικό, θα έλεγα, σε όλο το δημόσιο τομέα, οφείλουμε να συνεχίζουμε να το εμπλουτίζουμε και να το ανανεώνουμε φέρνοντας ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την κατάρτιση, αλλά και τη θέληση να συμμετέχουν.
Πριν μερικά χρόνια είχε γίνει η ανανέωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ με στόχο ακριβώς να εντοπίζονται και να προσλαμβάνονται αξιόλογα στελέχη στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ, ας μην ξεχνάμε, είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης και ορθώς το επανέλαβαν και πολλοί συνάδελφοι εδώ και αποτελεί την εγγύηση για τα στελέχη του δημοσίου τομέα.
Είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει ουσιαστικά στην αντικειμενική και αμερόληπτη διαδικασία επιλογής προσωπικού που αγγίζει θα έλεγα τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι διαδικασίες όμως σίγουρα μέχρι τώρα αργούσαν. Πολλές φορές διαγωνισμοί κάνουν και δύο και τρία χρόνια, άλλες φορές και περισσότερα χρόνια, να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα και οι θέσεις στο δημόσιο να παραμένουν κενές, αλλά και την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι να αναμένουν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την πρόσληψή τους.
Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου λοιπόν επιφέρει την επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ και αποτελεί ουσιαστικά μία συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των καθυστερήσεων, των ανωμαλιών στις διαδικασίες προσλήψεων, ενώ στοχεύει παράλληλα στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό.
Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση στη βελτιστοποίηση της στελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κεντρικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή είναι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για τη σύντμηση των προθεσμιών από την προκήρυξη έως την κάλυψη των θέσεων, καθώς και η βελτίωση της μοριοδότησής τους στην εντοπιότητα, με έμφαση ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά για τις περιοχές δηλαδή που έχουν πρόβλημα, όπως τα νησιά και οι απομακρυσμένοι δήμοι, όπως θα έλεγα και για την περιφερειακή μου ενότητα, την Πέλλα, που αντιμετωπίζουν πραγματικά δυσχέρειες στην κάλυψη των αναγκών τους. Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών, αλλά σίγουρα και στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης της επαρχίας που είναι μια πραγματικότητα.
Επίσης, προβλέπονται ποινές αποκλεισμού για τους υποψήφιους που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά το διορισμό τους, προκειμένου να καταφέρουμε να προσελκύσουμε ουσιαστικά αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται να καλύψουν τις θέσεις.
Επιπλέον, ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο αποτελεί το ενιαίο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους το οποίο θα συνδέεται με την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων. Το νέο αυτό σύστημα ουσιαστικά αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης με βάση τα θετικά κίνητρα.
Ρυθμίζονται επίσης πάρα πολλά άλλα ζητήματα, όπως τα θέματα που αφορούν την πλήρωση των θέσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τη διαδικασία πρόσληψης των ειδικών φρουρών, με στόχο να έχουν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κάλυψη αναγκών σε κρίσιμους τομείς, αλλά και για τη διασφάλιση της επιλογής ανθρώπων απολύτως κατάλληλων για αυτές τις θέσεις ευθύνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό και πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες τροπολογίες και κάποιες διατάξεις που ρυθμίζουν πραγματικά ζητήματα που αγγίζουν πολλές περιπτώσεις, όπως οι αμοιβαίες μετατάξεις οι οποίες θα επιτρέπονται από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως επίσης η συνυπηρέτηση των συζύγων στρατιωτικών.
Όμως κυρίως θα αναφερθώ στην τροπολογία η οποία αφορά τις μεταγραφές στα πανεπιστήμια. Το ζήτημα αυτό πραγματικά είναι ζωτικής σημασίας για πολλές οικογένειες, που έχουν ειδικά πάνω από τρία παιδιά και ιδιαίτερα όταν κάποια ή όλα εξ αυτών σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε πάρα πολύ εύκολα, οι οικογένειες αυτές δυσκολεύονται πραγματικά να τα βγάλουν πέρα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η κατάσταση των ενοικίων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, είναι αυτή που είναι και το γνωρίζουμε όλοι.
Τα κριτήρια επομένως που τέθηκαν στη νέα τροπολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα διευκολύνουν πραγματικά πάρα πολλές οικογένειες. Είναι σημαντικό να μπορούμε να βοηθάμε αυτές τις οικογένειες, γιατί με αυτό τον τρόπο δίνουμε κίνητρα σε άλλες να μη φοβούνται να κάνουν περισσότερα παιδιά, που τα έχουμε ανάγκη. Άλλωστε σκοπός του κράτους είναι να δίνει κίνητρα στους νέους μας να σπουδάσουν, να δίνει κίνητρα για να μην επικρατήσουν οι δυσοίωνες προβλέψεις όσον αφορά το δημογραφικό.
Πρέπει επομένως να βοηθάμε όσο μπορούμε. Με αυτό το σκεπτικό θα πρότεινα να εξετάσουμε και τη δυνατότητα η βάση μεταγραφής, ο κόφτης, θα έλεγα ο ποιοτικός κόφτης των 2.750 μορίων να αυξάνεται σε ειδικές και έτσι πιο εξεζητημένες περιπτώσεις, όπου δύο παιδιά τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας φοιτούν ταυτόχρονα σε διαφορετικές πόλεις εκτός της κατοικίας τους. (KO)
Και τονίζω ξανά ότι είναι ποιοτικός κόφτης, κάτι που προφανώς είναι δεκτό. Όμως, θα μπορούσε να γίνει μια εξαίρεση, ώστε να αυξηθεί μόνο σε αυτές τις εξεζητημένες περιπτώσεις. Βέβαια, η αύξηση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε τέτοιο βαθμό που να παραμένει δίκαιη, ώστε να μην επηρεάζει την απόδοση του φοιτητή και τη λειτουργία του ίδιου του τμήματος.
Κύριε Πρόεδρε, έχοντας αναλύσει συνοπτικά τις θετικές προσεγγίσεις και το πνεύμα του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, θα έλεγα πως πρόκειται να φέρει πολλές καινοτομίες και να συνεισφέρει με τρόπο ουσιαστικό και τολμηρό στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, κάτι που για μας είναι το ζητούμενο. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στην πολιτική ηγεσία.
Για όλους αυτούς τους λόγους τους οποίους περιέγραψα θα υπερψηφίσω το σχέδιο νόμου.
Ευχαριστώ πολύ».
Λάκης Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει “ρήξεις” στην κοινωνία
17 Νοεμβρίου 2024 -
Πέλεκυς: Η διαγραφή Σαμαρά και ο Άγιος Παΐσιος
17 Νοεμβρίου 2024 -
Καιρός: Έως και 21 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα
17 Νοεμβρίου 2024 -
Στέργιος Αντωνίου...στα πριμ και η οικογένεια του Μπάλντοκ
17 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ