close search results icon

Ομιλία του κ. Παπαλαζάρου για τον Μακεδονικό Αγώνα

Ομιλία του κ. Παπαλαζάρου για τον Μακεδονικό Αγώνα

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Ριζαρίου διοργάνωσε την ομιλία του Εκπαιδευτικού και Συγγραφέα κ. Παπαλαζάρου με θέμα "Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι".

Μια θαυμάσια ομιλία η οποία περιείχε κάθε λεπτομέρεια που πρέπει να ξέρει ο κάθε πολίτης τόσο για τον Μακεδονικό Αγώνα όσο και για τους Βαλκανικούς πολέμους.

Ο κ. Παπαλαζάρου επισήμανε πως  έχει επιλεχθεί η 13η Οκτωβρίου για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς είναι η ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά (1904) σηματοδοτώντας την ένοπλη φάση.

Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά για την Μακεδονία στα Βαλκάνια ανά τους αιώνας καθώς με την  σημαντική γεωγραφική της θέση έγινε πολλές φορές πόλος έλξης για πολλούς κατακτητές. Από την ιδέα του Αλέξανδρου και τις κατακτήσεις του στα μέσα της ανατολής έως την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Πως η Τουρκία κατέκτησε τη Μακεδονία μέσα σε 10 χρόνια (1375-1385) αλλά και τι σημαίνει 'Rumelia' που είχαν ονομάσει οι Τούρκοι την Ελλάδα. Αναφορά έγινε επίσης και στα σλαβικά φύλα που πέρασαν και εγκαταστάθηκαν στις περιοχές τις Μακεδονίας.  Ο κ. Παπαλαζάρου τόνισε πως όλοι είχαν γίνει ένα,  όμως το πέρασμα των Σλάβων άφησε δύο κατάλοιπα, τα ονόματα πόλεων/ χωριών τα οποία το ελληνικό κράτος άλλαξε αργότερα αλλά και το γλωσσικό ιδίωμα. Επιπλέον, αναφορά έγινε στη Βουλγαρική εξαρχία, στο κίνημα Ίλιντεν, ποιοι βοήθησαν στον Μακεδονικό Αγώνα αλλά και ποια ήταν η στάση της εκκλησίας. 

Ακόμα, έγινε προβολή του χάρτη για τον βάλτο των Γιαννιτσών και ο κ. Παπαλαζάρου αναφέρθηκε στους αγωνιστές που πέρασαν και έμειναν μέσα στον βάλτο για τον αγώνα με τους Βουλγάρους.

Τέλος, αναφορά έγινε στη συνεργασία Ελλάδας- Σερβίας- Μαυροβούνιο- -Βουλγαρίας εναντίων των Τούρκων περνώντας στον Βαλκανικό πόλεμο και τη Μάχη του Σαρανταπόρου αλλά και για τις απελευθερώσεις στις περιοχές του νομού μας. 

Αξίζει να δείτε Αναλυτικά την ομιλία του κ. Ιωάννη Παπαλαζαρου.

Επίσης, ο κ. Γιουματζίδης, εκπαιδευτικός,  Πρόεδρος απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας - Αλμωπίας επισήμανε πως ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ένα από τα κορυφαία κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας. Επίσης,  η ημερομηνία που επιλέχθηκε για να τιμάται ο Μακεδονικός Αγώνας είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς πουθενά στον κόσμο δεν μνημονεύεται και δεν τιμάται ένας αγώνας ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τέλος,  ο κ. Παναγιωτίδης, πολιτικός επιστήμονας, χαρακτήρισε τον κ. Παπαλαζάρου ως ένα κόσμημα για τον νομό μας.

Δείτε το βίντεο 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ