close search results icon

Οργή Ισραηλινών για την «ανεύθυνη και βιαστική» κατάπαυση του πυρός – Κατηγορούν τον Νετανιάχου για παράδοση

Οργή Ισραηλινών για την «ανεύθυνη και βιαστική» κατάπαυση του πυρός – Κατηγορούν τον Νετανιάχου για παράδοση

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη Χεζμπολάχ στο πλαίσιο των «πρωτοφανών επιτευγμάτων» του Ισραήλ, όπως είπε, κατά τον τελευταίο χρόνο του πολυμέτωπου πολέμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ πήγε τη Χεζμπολάχ «δεκάδες χρόνια πίσω» και δεν είναι η ίδια ομάδα που ήταν πριν. Μεγάλη έμφαση έδωσε στη δύναμη του Ισραήλ να κάνει αυτό που πίστευε ότι έπρεπε να γίνει – στη Γάζα, στον Λίβανο και αλλού – παρά τη διεθνή αντίθεση.

Δικαιολόγησε επίσης την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στο Ισραήλ να «επικεντρωθεί στην ιρανική απειλή» και τονίζοντας ότι η χώρα του θα διατηρήσει πλήρη στρατιωτική ελευθερία για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα απειλή της Χεζμπολάχ.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να θεωρηθεί ως παράδοση.

Ο Νετανιάχου όμως κατηγορείται για παράδοση από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και από ορισμένους πολιτικούς του συμμάχους.

Μια δημοσκόπηση χθες έδειξε ότι πάνω από το 80% της βάσης υποστήριξης του Νετανιάχου αντιτίθεται σε μια συμφωνία, και οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ -μεγάλος αριθμός των οποίων έχει απομακρυνθεί από τα σπίτια του- είναι επίσης θυμωμένοι.

Σε εθνικό επίπεδο, η εικόνα ήταν ωστόσο πιο διχασμένη. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 37% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, το 32% κατά και το 31% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Η Σέλι, καθηγήτρια αγγλικών στη Σλόμι, δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν μια «ανεύθυνη και βιαστική πολιτική απόφαση».

Η Ρόνα Βάλενσι, η οποία απομακρύνθηκε από το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, είπε στο BBC ότι ήθελε να επιστρέψει σπίτι της και ότι χρειαζόταν η κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι η ιδέα της επιστροφής των κατοίκων του Λιβάνου σε αυτά τα χωριά της προκαλούσε «μια πραγματική αίσθηση ανησυχίας και τρόμου».

«Το μόνο πράγμα στο οποίο μπορώ να ελπίζω είναι ότι η Χεζμπολάχ δεν θα διεισδύσει σε αυτά τα χωριά και δεν θα δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο», μου είπε η Ρόνα. «Μόνο το να μην υπάρχουν άνθρωποι εκεί θα με κάνει να νιώθω ασφαλής».

Αυτός ο πόλεμος, σημειώνει το BBC, έχει αποφέρει πολλά στρατιωτικά επιτεύγματα για το Ισραήλ: η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί, τα οπλοστάσια και οι υποδομές της έχουν εξαντληθεί και η αλληλεγγύη της με τη Χαμάς έχει διαρραγεί. Αλλά οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι κουρασμένες, η οικονομία του υποφέρει και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του έχουν εκτοπιστεί.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ