Ορος Όρβηλος: Μια φωτιά που καίει 20 ημέρες
Για 20ή ημέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος, μια πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της 18ης Ιουλίου από κεραυνούς που έπεσαν σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, κάνοντας στάχτη ένα δάσος που είχε καταφέρει να αναγεννηθεί ύστερα μια καταστροφική φωτιά προ 20ετίας. Η παρατεταμένη ξηρασία, οι δυνατοί άνεμοι καθώς και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία, κατέστησαν ευνοϊκές τις συνθήκες για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στην περιοχή, με τη φωτιά να βρίσκεται πλέον στη δυτική πλευρά του όρους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πυρκαγιά είναι έρπουσα σε δάσος με οξιές και αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην παρούσα φάση δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα.
Ωστόσο, η φωτιά πέρασε πολύ γρήγορα στη γειτονική Βουλγαρία και καίει ανεξέλεγκτα πυκνό πευκοδάσος. «Αυτή τη στιγμή ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες στα σύνορα με τη Βουλγαρία και η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων έχει επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι. Το στοίχημα είναι να μην ξαναμπεί η φωτιά από τη Βουλγαρία και πάλι στη χώρα μας, πράγμα που μπορεί να γίνει με μια αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα» σημειώνει ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος. «Το στενόχωρο είναι πως έγινε στάχτη ένα δάσος που είχε ξανακαεί πριν από 20 χρόνια. Κατάφερε να αναγεννηθεί τότε, θα το βοηθήσουμε και τώρα».
Αναζωπυρώσεις
Γιατί, όμως, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει 20 μέρες μετά τις πρώτες φλόγες; Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το γεγονός ότι πρόκειται για δύσβατη περιοχή, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αχαρτογράφητων ναρκοπεδίων από την εποχή του Εμφυλίου, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την οριοθέτησή της. «Η περιοχή που καίγεται είναι γεμάτη με νάρκες που έβαζαν οι αντάρτες. Οταν ανέβηκε η ειδική υπηρεσία του στρατού για να ελέγξει από πού θα μπορούσαν να πάνε τα πυροσβεστικά, ανίχνευε παντού μέταλλο, με αποτέλεσμα να απαγορεύσει την πρόσβαση των οχημάτων. Με την πυρκαγιά ακούγαμε πάρα πολλές εκρήξεις ναρκών, οι οποίες προκαλούσαν και αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς, αυτή η πυρκαγιά θα σβήσει μόνο εάν βρέξει αρκετά – κάτι τέτοιο με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν φαίνεται να συμβαίνει πριν από τις 20 Αυγούστου – ή εάν φτάσει στην αντιπυρική ζώνη, καίγοντας όλο το ενδιάμεσο κομμάτι» υπογραμμίζει Γιώργος Τάτσιος.
Μια διέξοδος διαφυγής
Προσθέτει, δε, πως αυτή η φωτιά θα είναι ένα μεγάλο μάθημα κι αυτό γιατί τα δύο χωριά, Αχλαδοχώρι και Αγκιστρο, τα οποία πλησίασαν οι φλόγες και στα οποία έγινε προληπτική εκκένωση, έχουν μόνο έναν δρόμο και άρα μία διέξοδο διαφυγής. «Είναι χτισμένα στο βουνό κι ευτυχώς που η φωτιά τα πλησίασε από τη βόρεια πλευρά και άρα έγινε η εκκένωση από τη νότια. Εάν είχε γίνει το αντίθετο και με δεδομένο ότι είναι ένας δρόμος, δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει και από τον υπουργό, κ. Κικίλια, να συνδέσουμε τα δύο αυτά χωριά με δρόμο, έτσι ώστε να υπάρχει δεύτερη, εναλλακτική δίοδος» συμπληρώνει ο δήμαρχος Σιντικής.
Στο μεταξύ, μέλη της επιστημονικής ομάδας Climatebook ανέλυσαν και οπτικοποίησαν τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus/EMS, αποτυπώνοντας την εξέλιξη της εκτιμώμενης καμένης έκτασης στο όρος Ορβηλος. Οπως σημειώνει ο Γιώργος Κύρος, αναλυτής γεωχωρικών δεδομένων – meteo.gr/ΕΑΑ & Climatebook.gr, η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής περί τα 11.000-12.000 στρέμματα με τα περισσότερα από αυτά – περίπου 8.800 στρέμματα – να εντοπίζονται στην ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής. «Πλέον, η εξέλιξη των δορυφόρων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπορούμε να χαρτογραφούμε σε πολύ υψηλή ανάλυση καιρικά φαινόμενα καθώς και συμβάντα φυσικών καταστροφών όπως είναι οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» σημειώνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Δήμος Νάουσας: Ενημέρωση για ενδεχόμενη χιονόπτωση και προμήθεια αλατιού
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Φανούλα Αργυρού: Το τέλος του Χριστιανισμού στη Συρία … Στη Κύπρο;
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε ξανά συρμός του Μετρό (ΦΩΤΟ)
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Ευχές από τον βουλευτή Λάκη Βασιλειάδη
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ