Όσπρια: Αύξηση εκτάσεων στην Λάρισα, σε κάθετη πτώση στην Καστοριά και Φλώρινα
Επίσης υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια με τις καιρικές συνθήκες.
Ολοκληρώθηκαν οι σπορές οσπρίων στην Λάρισα, ενώ τις επόμενες και μετά από το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές φασολιών σε Καστοριά και Φλώρινα.
Ο κ. Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασουλοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος οι σπορές θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Απριλίου με αρχές Μαΐου. Το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί, με την άρδευση να φτάνει στα 28 - 42 ευρώ το στρέμμα. Τα λιπάσματα δεν έχουν μειωθεί με εξαίρεση το Άζωτο.
Πέρυσι οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης του 2%. Ειδικότερα οι τιμές για τα φασόλια μεγαλόσπερμα πλακέ από 3,90 ευρώ το κιλό έφτασαν στα 4 ευρώ, οι γίγαντες από 4,20 ευρώ έφτασαν στα 4,30 ευρώ, οι ελέφαντες από 4,40 ευρώ έφτασαν στα 4,50 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει στην περιοχή απόθεμα από την περυσινή παραγωγή και μια μείωση τιμών που έχουν φτάσει κάτω του κόστους καλλιέργειας. Η εικόνα της καλλιέργειας δεν είναι καλή και έχουμε μια μείωση στρεμμάτων σε ποσοστό 10%.
Επίσης υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια με τις καιρικές συνθήκες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πέρυσι είχαμε την 1η Οκτωβρίου, λίγο πριν την συγκομιδή χαλάζι σε μια περιοχή που έκανε μεγάλες ζημιές. Επίσης φέτος δεν είχαμε καθόλου χιόνια στην περιοχή».
Ο κ. Θωμάς Μόσχος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι σπορές των φασολιών στην Καστοριά αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα. Πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 4 ευρώ το κιλό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας φασολιών στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του 2022 η καλλιέργεια φασολιών ανήλθε σε 9.000 στρέμματα. Πολλοί παραγωγοί προτίμησαν να στραφούν στην καλλιέργεια καλαμποκιού λόγω της υψηλής ζήτησης και της τιμής. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και φέτος».
Την μείωση της έκτασης καλλιέργειας επιβεβαιώνει και ο κ. Θωμάς Μάνος, παραγωγός οσπρίων από την Καστοριά και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Άργους Ορεστικού. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «το καλαµωτό φασόλι στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχει χάσει περίπου 35% των εκτάσεών του, µε ανάλογη επίπτωση και στον όγκο παραγωγής. Μόνο στην Καστοριά από τα 14.500 στρέµµατα που ήταν πριν από τρία χρόνια έπεσαν στα 8.400 στρέµµατα. Εγώ προσωπικά καλλιεργούσα 210 στρέμματα με φασόλια και πέρυσι τα μείωσα στα 110 στρέμματα. Και η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί όσο υπάρχει ασυδοσία στην αγορά οσπρίων.
Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν να ξεκινήσει η σπορά των φασολιών. Αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά μετά το Πάσχα. Το κόστος καλλιέργειας έχει μεγάλη αύξηση και για το 2022 έφτασε στα 750 ευρώ το στρέµµα, ενώ πρόβληµα υπάρχει και µε την έλλειψη εργατών γης. Μέση τιμή παραγωγού πέρυσι ήταν στα 4 ευρώ το κιλό. Η τιμή στην λιανική έφτασε στα 12 ευρώ που είναι πολύ υψηλή για τον καταναλωτή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι οι «ελληνοποιήσεις» στα όσπρια. Εισάγουμε φασόλια γίγαντες από την Κίνα και τα πουλάμε σαν φασόλια Καστοριάς. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά. Επίσης η ποιότητα των κινέζικων φασολιών είναι πολύ χαμηλή και προκαλεί μεγάλη δυσφήμιση στα δικά μας προϊόντα. Οι ελληνοποιήσεις που γίνονται έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πουλήσουμε τα δικά μας προϊόντα. Υπάρχουν ακόμη απούλητα περσινά φασόλια στην Καστοριά».
Από την άλλη αρκετές εκτάσεις κερδίζουν φέτος τα όσπρια στην περιοχή της Λάρισας, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, «η περσινή χρονιά είχε αυξημένη ζήτηση και έφερε καλές πωλήσεις στα όσπρια και σε επίπεδο Συνεταιρισμού και σε επίπεδο παραγωγού, για αυτό και υπάρχει ενθουσιασμός στους παραγωγούς. Αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές. Γενικά έχουν μπει και θα μπουν περισσότερες εκτάσεις από πέρυσι όσον αφορά το ρεβίθι, που είναι και το βασικό προϊόν της ομάδας παραγωγών με 100 μέλη, όπως στη φακή και το λαθούρι. Οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στις σπορές. Υπάρχει όμως κάποιος προβληματισμός φέτος όσον αφορά την ζήτηση».
πηγή: agrotypos.gr-Παϊσιάδης Σταύρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μια ζεστή αγκαλιά από τον Βαγγέλη Θωμά
20 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ