Παγκόσμια Τράπεζα: Σε δέκα χρόνια οι δύο στους τρεις νέους δεν θα βρίσκουν δουλειά
Παγκόσμια κρίση εργασίας. Ανατριχιαστικά τα στοιχεία.
Άνεργοι ή χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές κινδυνεύουν να μείνουν οι δύο στους τρεις νέους που θα βγουν σε μια δεκαετία στον εργασιακό στίβο, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο συνολικός αριθμός των εν δυνάμει νέων ανέργων αγγίζει τα 800 εκατομμύρια – μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Ευρώπης.
Η δυσοίωνη προφητεία, την οποία επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία στις δημόσιες ομιλίες του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα, βασίζεται στις τρέχουσες προβλέψεις για δημιουργία 420 εκατ. θέσεων εργασίας παγκοσμίως εντός δεκαετίας.
Με δεδομένο ότι 1,2 δισεκατομμύριο σημερινά παιδιά σε δέκα χρόνια θα είναι σε ηλικία αναζήτησης εργασίας, δημιουργείται ένα τεράστιο κενό απασχόλησης, ιδίως για τον λεγόμενο «Παγκόσμιο Νότο» – που δεν έχει μόνο γεωγραφικό πρόσημο.
Παγκόσμια κρίση εργασίας
Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη «παγκόσμια κρίση εργασίας» – όπως την αποκαλεί ο διεθνής οργανισμός, έχει συσταθεί ένα Ανώτατο Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, με αποκλειστικό αντικείμενο τις στρατηγικές δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης μεγάλης κλίμακας.
Οι στρατηγικές που θα σχεδιάσουν οι ειδικοί θα αξιολογηθούν με στόχο να εφαρμοστούν πιλοτικά σε μεμονωμένες χώρες. «Αυτές που θα εμφανίσουν τον κατάλληλο βαθμό επιτυχίας θα κλιμακωθούν τα επόμενα χρόνια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης της απασχόλησης», σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην ιδρυτική διακήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου για την Απασχόληση.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απασχόληση των γυναικών, καθώς έχουν τη μικρότερη συμμετοχή στο εργασιακό δυναμικό. Παγκοσμίως μόνο η μία στις δύο γυναίκες σε εργάσιμη ηλικία εργάζεται, έναντι 80% των ανδρών.
Κορυφαία προτεραιότητα η απασχόληση
Επικεφαλής του Συμβουλίου για τις θέσεις εργασίας είναι η η πρώην πρόεδρος της Χιλής και πρωθυπουργός επί δύο διαδοχικές θητείες Μισέλ Μπασελέ και ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Τάρμαν Σανμουγκαράτμαν, ενώ συμμετέχουν επίσης πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.
Καθώς το Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί μια σαφής ατζέντα. Όσα γνωρίζουμε είναι κυρίως μέσα από τις δηλώσεις του Ινδο-αμερικανού επιχειρηματία και πρώην CEO της Mastercard που τοποθετήθηκε στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Σε πρόσφατη ομιλία του στο Ινστιτούτο Λέβι, ο Ατζάι Μπάνγκα δήλωσε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι κορυφαία προτεραιότητα.
«Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ώστε αυτοί οι νέοι άνθρωποι να μην μετατραπούν σε πρόβλημα μετανάστευσης, ναρκωτικών ή συγκρούσεων», γράφει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του περιοδικού Conversation, που κάλυψε την εκδήλωση.
«Έχουμε ανάγκη οι κυβερνήσεις, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι αναπτυξιακές τράπεζες να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg o Mπάνγκα είπε ότι ενώ οι θέσεις εργασίας είναι «η πιο σίγουρη και διαρκής λύση για την καταπολέμηση της φτώχειας», το φάσμα της ανεργίας είναι μεγάλο, και η δυναμική του «απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις κοινωνίες και να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη», είπε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πρόοδο στη συγκέντρωση πόρων για την παροχή περισσότερων από 100 δισ. δολαρίων για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση, τη μονάδα της τράπεζας που χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια και επιχορηγήσεις στις περίπου 75 φτωχότερες χώρες.
Στον πιο πρόσφατο γύρο δωρεών, ο οποίος έληξε το 2021, συγκεντρώθηκε ποσό ρεκόρ 93 δισ. δολαρίων. Τα τελικά στοιχεία από αυτόν τον γύρο θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.
Αναντιστοιχία δεξιοτήτων
Στο συνέδριο που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, ο συμπρόεδρος του Συμβουλίου για την απασχόληση Σ. Θάρμαν δήλωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η «μαζική αναντιστοιχία δεξιοτήτων», κάτι που δεν αφορά μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και τις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η λογική που προτείνει συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο μαθητεία-επαγγελματική εκπαίδευση – σύνδεση πανεπιστημίου με την αγορά.
«Πρέπει να καλύψουμε το χάσμα μεταξύ εργοδοτών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αύξηση της πρακτικής άσκησης, την αύξηση αυτού που αποκαλείται διπλός τρόπος εκπαίδευσης, όπου οι άνθρωποι σπουδάζουν και εργάζονται ταυτόχρονα», είπε ο Θάρμαν.
Είπε ότι η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη λήψη πολύ πιο λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το τι χρειάζονται οι εργοδότες και στη συνέχεια να τις τροφοδοτήσει στα προγράμματα σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
«Ουσιαστικά, χρειαζόμαστε μια αρκετά μεγάλη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα συστήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αναντιστοιχία δεξιοτήτων».
Ο ίδιος είπε ότι ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι μία από τις τρεις καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας – οι άλλες δύο είναι η κλιματική αλλαγή και η διατήρηση μιας «ανοιχτής παγκόσμιας τάξης, βασισμένης σε κανόνες, η οποία είναι απαραίτητη για τη ροή του εμπορίου, των επενδύσεων και των πληροφοριών, καθώς και για τη διατήρηση της ειρήνης».
Μάλιστα είπε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας είναι η βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα παγκόσμια προβλήματα: «Πρέπει να δώσουμε επείγοντα χαρακτήρα στη δημιουργία θέσεων εργασίας.. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε την εγχώρια υποστήριξη οπουδήποτε για μέτρα αντιμετώπισης) της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί οπουδήποτε η υποστήριξη για μια ανοιχτή παγκόσμια τάξη», κατέληξε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Καρασμάνης: Πρόεδρε καλή επιτυχία
22 Ιανουαρίου 2025 -
Ο Γιαννιτσιώτης αμυντικός Κωνσταντίνος Δημητρίου στον Ηρακλή
22 Ιανουαρίου 2025 -
ΕΕΚΕ/Ακρίβεια: Μύθοι και αλήθειες
22 Ιανουαρίου 2025 -
Νίκος Παρούτογλου: Η Αθηνα Αηδονά είναι έτοιμη να βοηθήσει
22 Ιανουαρίου 2025 -
Παράταση κατά ένα μήνα, της πρόσκλησης για αγροτική οδοποιία
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ