Πανώλη: Πώς θα κινηθεί η αγορά κρέατος αν εξαπλωθεί ο ιός
Ελλείψεις και αυξήσεις στις τιμές βλέπουν οι κρεοπώλες.
Το πρώτο κρούσμα του ιού της πανώλης των αμνοεριφίων που καταγράφηκε στις 11 Ιουλίου στην Καλαμπάκα και η μετέπειτα εξάπλωσή του και σε άλλες Περιφερειακές ενότητες της χώρας, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, παρόλο που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Η Ελλάδα, αποτελεί μία χώρα όπου το αρνί βρίσκεται στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ιδίως στην επαρχία. Σήμερα, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, κάποιοι πολίτες, έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν την ανησυχία τους και να είναι διστακτικοί με το εάν πρέπει να αγοράσουν αρνί, παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο. Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπως λέει στην Karfitsa ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Στέφανος Τικέλλης, αποτελεί για τους επαγγελματίες του κλάδου, το Πάσχα του καλοκαιριού. «Τον Δεκαπενταύγουστο, κατεξοχήν φεύγει μεγάλη ποσότητα κρέατος και κυρίως αρνιού, όχι όπως τα τελευταία χρόνια αφού πλέον η τιμή του αρνιού έχει φτάσει στα ύψη, αλλά ο κόσμος κυρίως στην ύπαιθρο το επιλέγει, επομένως θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος και αν θα φοβηθεί να αγοράσει».
Η μεγαλύτερη ανησυχία των κρεοπωλών, είναι η έλλειψη κρέατος. Ήδη η Ελλάδα έχει μειωμένο ζωικό κεφάλαιο αφού οι κτηνοτροφικές μονάδες αμνοεριφίων της χώρας λιγοστεύουν συνεχώς. «Το αρνί έχει αρχίσει να χάνεται. Έχουμε ήδη μειωμένο ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα γιατί οι κτηνοτροφικές μονάδες αμνοεριφίων στη χώρα έχουν λιγοστέψει λόγω κόστους και της έλλειψης χεριών, αλλά φτάνει να καλύψουμε τις ανάγκες των καταναλωτών σε ποιοτικό ελληνικό αρνί. Όμως πέρυσι, η Λάρισα πλήγηκε λόγω της κακοκαιρίας Daniel και φέτος με την πανώλη, η οποία σιγά σιγά εξαπλώνεται. Όλη αυτή η θανάτωση ζώων φέρνει ακόμη λιγότερο ζωικό κεφάλαιο και αν δεν προληφθεί θα έχουμε μεγάλες ελλείψεις», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΚΚ και συμπληρώνει πως δύσκολη θα είναι και η εισαγωγή αρνιού στη χώρα, καθώς η βασική χώρα εισαγωγής είναι η Ρουμανία, κάτι το οποίο έχει απαγορευτεί, μετά από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.
Η τιμή του που θα πωλείται το αρνί αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα στα κρεοπωλεία, το κιλό κυμαίνεται στα 15 περίπου ευρώ, τιμή η οποία δεν έχει πέσει από το Πάσχα. «Οι κτηνίατροι, δουλεύουν πυρετωδώς να προλάβουν τη νόσο. Αυτή την εποχή είμαστε πάνω στην περίοδο που τα ζώα γεννάνε. Αν δεν γίνει εξάπλωση της νόσου και βγει η παραγωγή, η τιμή δεν θα αυξηθεί. Εάν όμως ο ιός εξαπλωθεί και έχουμε περαιτέρω θανατώσεις ζώων τότε θα δούμε τα αποτελέσματα και στην τιμή γιατί θα αυξηθεί σίγουρα κατά πολύ. Είναι αβέβαιο μέχρι που θα φτάσει», σημειώνει ο κ. Τικέλλης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, αποσαφηνίζει στην Karfitsa, ότι είναι πολύ νωρίς για να φανούν τα αποτελέσματα του ιού στις τιμές της αγοράς. «Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ιός δεν έχει επηρεάσει τις τιμές κρέατος και γάλακτος. Οι τιμές, ειδικά το καλοκαίρι, έχουν πάντα αυξητική τάση επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν έχουμε επάρκεια για να καλύψει την εστίαση λόγω τουρισμού. Οπότε κάνουμε εισαγωγές γιατί ούτως ή άλλως έχουμε πρόβλημα επάρκειας σε αμνοερίφια. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Το 90% του γάλατος έχει ήδη συλλεχθεί και η επόμενη τυροκόμηση θα είναι τον Ιανουάριο. Επομένως, αν δεν υπάρξει περεταίρω μετάδοση στα ζώα, δεν θα έχουμε πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Αν η κατάσταση χειροτερέψει, τότε θα μιλήσουμε με νέα δεδομένα».
* από karfitsa.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Συνταξιούχοι ΙΚΑ Γιαννιτσών: Τον Φεβρουάριο ο ετήσιος χορός της Ένωσης
14 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ