close search results icon

Πανώλη αιγοπροβάτων-Στρατάκος: «Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέτρα»

Στελέχωση των κτηνιαρικών υπηρεσιών ζητούν οι κτηνοτρόφοι. 

Προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η γεωγραφική απόσταση του νέου κρούσματος πανώλης στην Κορινθία από τα προηγούμενα στη Θεσσαλία, με τους αρμόδιους να μην αποκλείουν τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Σημειώνεται ότι μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, απαγορεύτηκε για όλη την εβδομάδα η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει στο Thesstoday.gr πως «το να βρούμε ένα κρούσμα κοντά σε ένα άλλο, είναι αναμενόμενο. Το να βρεθεί όμως μετά τη Θεσσαλία στην Πελοπόννησο, είναι κάτι που μας προβληματίζει. Η αναβάθμιση των μέτρων είναι ουσιαστικά ένα προληπτικό μέτρο για να αποφύγουμε οποιαδήποτε άλλη μετάδοση και θα συνεχίσουμε ανάλογα με την εικόνα που υπάρχει. Δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα».

«Αν δεν καλυφθούν τα κενά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, θα ξαναέχουμε τα ίδια»

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι αποδέχονται τα μέτρα ως αναγκαία, προς αποφυγήν των χειρότερων, ενώ ταυτόχρονα κρούουν το καμπανάκι για τα υποστελεχωμένα κτηνιατρεία, που οδηγούν στους ανεπαρκείς ελέγχους. Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Κτηνοτρόφων δηλώνει στο Thesstoday.gr ότι “τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να μην έχουμε χειρότερο κακό, όμως πρέπει να ενισχυθούν τα κτηνιατρεία και τα τελωνεία. Υπάρχει τεράστια ανάγκη προσωπικού που μένει ακάλυπτη, με αποτέλεσμα όλα τα κτηνιατρεία και είναι υποστελεχωμένα και το 40% αυτών, κλειστά. Πρέπει να καλυφθούν τα κενά, αλλιώς ακόμη και μετά την κρίση αυτή, κινδυνεύουμε να ξαναέχουμε τα ίδια”.

«Εξευτελιστικά τα ποσοστά αποζημιώσεων»

Οι αποζημιώσεις που δρομολογούνται για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους εξαιτίας της πανώλης αποτελούν «εξευτελιστικά ποσά», σύμφωνα με τον κ. Μόσχο. «Οι τιμές που ακούγεται ότι θα δοθούν, είναι 150 ευρώ ανά πρόβατο, ενώ ένα πρόβατο οικονομικό και παραγωγικό κοστίζει 300-350 ευρώ. Επίσης, δεν υπολογίζεται αποζημίωση για τα χαμένα έσοδα. Βλέποντας πως ούτε οι πληγέντες από τις καταστροφές Ντάνιελ και Εlias αποζημιώθηκαν, αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν θα ξαναγίνουν οι κτηνοτροφικές μονάδες», σημειώνει.

πηγή: thesstoday.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ