Παράνομες κρίθηκαν απεργίες κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο
Στο δικαστήριο είχε προσφύγει το Δημόσιο επί εντολών του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με τις υπ' αρ. 375, 376, 377, 378 και 379/2023 αποφάσεις του, έκρινε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά της αξιολόγησης-στοχοθεσίας των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο δικαστήριο είχε προσφύγει το Δημόσιο επί εντολών του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Ειδικότερα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν εξαγγείλει οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:
- Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας – ΠΟΣΕΥΓ
- Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας – ΟΣΕΑΔΕ
- Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας – ΟΣΥΑΠΕ
Στις προσφυγές είχαν «απαντήσει» οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των νομικών επιχειρημάτων των συνδικαλιστών είναι πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός Εσωτερικών να προσφεύγει ενάντια σε Ομοσπονδίες, καταστέλλοντας το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, όπως απαιτεί ο αντεργατικός «νόμος Χατζηδάκη».
«Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά, χρησιμοποιώντας τον αντεργατικό “νόμο Χατζηδάκη”, επιλέγει να καταστήσει παράνομη μια απεργιακή κινητοποίηση. Επιδιώκει στην πράξη να καταργήσει κάθε είδους συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι αντιδρούν γιατί η “αξιολόγηση Βορίδη” αναπαράγει το πελατειακό και αναξιοκρατικό Δημόσιο που έχει εγκαθιδρυθεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια από το λεγόμενο επιτελικό κράτος», είχε δηλώσει ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ στην «Εφ.Συν.».
Το σκεπτικό του Πρωτοδικείου
Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες είναι πολιτικές απεργίες και κρίνονται παράνομες, αφού επιχειρούν ουσιαστικά να καταλύσουν το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί, σε ζήτημα μάλιστα που ανήκει στην αποκλειστική ρυθμιστική της εξουσία.
Περαιτέρω, έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες, δεδομένου ότι αφορούν σε αποχές των υπαλλήλων από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία της αξιολόγησης και στοχοθεσίας του ν. 4940/2022 μέχρι το πέρας αυτής για την αξιολογική περίοδο 2023, είναι ως εκ τούτου καταχρηστικές.
Επίσης, με την υπ' αρ. 369/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία εκδόθηκε επί αγωγής του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν εντολής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κρίθηκε παράνομη η εξαγγελθείσα απεργία/αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης στοχοθεσίας του «Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».
► Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προηγούμενη απόφαση του είχε κρίνει παράνομη και την απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ με την οποία καλούσε τα μέλη της να απέχουν από την αξιολογητική διαδικασία. Στο δικαστήριο προσέφυγαν ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης -συνεχίζοντας ένα «ρεσιτάλ» κατά απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα- καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κύρος Καλαβάζης: Καλα Χριστούγεννα
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Γιώργος Χατζηδημητριάδης...ένα φωτεινό παράδειγμα
19 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ