close search results icon

Παρέλυσε η Γαλλία από τη γενική απεργία

Παρέλυσε η Γαλλία από τη γενική απεργία

Δρομολόγια τρένων και πτήσεις ακυρώθηκαν στη Γαλλία, δημοτικά σχολεία έκλεισαν και χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθκαν στους δρόμους καθώς τα εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν πανεθνικές απεργίες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σε Παρίσι, Μασσαλία, Τουλούζη, Νάντη και Νίκαια για να διαμαρτυρηθούν. Δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν και ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός για τους επισκέπτες.

Οκτώ από τα μεγαλύτερα συνδικάτα κάλεσαν τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους την «πρώτη μέρα απεργιών και διαμαρτυριών» ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν και σύμφωνα με τις οποίες το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 64 έτη από τα 62 που είναι σήμερα.

Πολλά δρομολόγια τρένων διακόπησαν, σύμφωνα με τη γαλλική σιδηροδρομική αρχή SNCF ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις γραμμές του μετρό, ανέφερε στο Twitter η αρχή μεταφορών της πόλης RATP. Εν τω μεταξύ, η Eurostar ακύρωσε πολλά δρομολόγια μεταξύ της γαλλικής πρωτεύουσας και του Λονδίνου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της και αρκετές πτήσεις στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι έχουν τροποποιηθεί.

Επίσης, αρκετοί εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της TotalEnergies (TOT) αποχώρησαν από την εργασία τους σήμερα, διακόπτοντας τις παραδόσεις προϊόντων πετρελαίου.

Παράλληλα, πάνω από το 40% των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πάνω από το ένα τρίτο των καθηγητών γυμνασίου απεργούν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL την Τετάρτη ότι πάνω από 10.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων 3.500 αξιωματικών στο Παρίσι.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό έρχονται τη στιγμή που ο γαλλικός λαός είναι ήδη πιεσμένος από τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια. Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η αύξηση του ορίου συνατξιοδότησης είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του ελλείμματος χρηματοδότησης των συντάξεων. Η Γαλλία δαπάνησε σχεδόν το 14% του ΑΕΠ της για κρατικές συντάξεις το 2018, ποσοστό μεγαλύτερο από τις περισσότερες άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Πηγή: imerazante.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ