close search results icon

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη της Αθήνας για Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο - Δείτε τις συγκεντρώσεις τους

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη της Αθήνας για Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο - Δείτε τις συγκεντρώσεις τους

Την Κυριακή στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες για την εσωκομματικής εκλογή στο ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι κορυφώνουν τις προεκλογικές καμπάνιες τους. Αυτή την ώρα οι Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος πραγματοποιούν τις κεντρικές τους εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Δείτε την ομιλία του Παύλου Γερουλάνου, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.30 της Τετάρτης:

LIVE - Κεντρική ομιλία στην Αθήνα | Παύλος Γερουλάνος


Δείτε τη συγκέντρωση του δημάρχου Αθηναίων, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.45 της Τετάρτης:

Χάρης Δούκας - Ομιλία στην Αθήνα - Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024



Η ομιλία Γερουλάνου

Με τη βεβαιότητα ότι είναι ο μόνος υποψήφιος αρχηγός που μπορεί να νικήσει το Νίκο Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο απευθύνθηκε ο Παύλος Γερουλάνος στους υποστηρικτές του κατά την αποψινή κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Παλαιά Βουλή.

Ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε “ψήφο εμπιστοσύνης” από τους πολίτες που έφτασαν από νωρίς και γέμισαν το χώρο μπροστά από την Παλαιά Βουλή, τόνισε ότι την “Κυριακή ψηφίζουμε για πρωθυπουργό” και “εγγυήθηκε” ότι θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2027, αρκεί να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές. Πρώτη αλλαγή για τον Παύλο Γερουλάνο είναι η “αλλαγή αρχηγού”. Όπως είπε δε, ξεκινώντας μια σφοδρή επίθεση στο Νίκο Ανδρουλάκη, δεν είναι η μόνη, αλλά είναι η πρώτη. “Για να νικήσουμε, πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Με πρώτη αλλαγή: Την Αλλαγή αρχηγού. Δεν είναι η μόνη. Αλλά είναι η πρώτη. Το ξέρει και ο ίδιος. Και για αυτό ψάχνει να κατηγορήσει άλλους για τα λάθη του. Θυμήθηκε τελευταία, ξανά, το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Για να μου επιτεθεί προσωπικά. Φαίνεται να ξεχνάει από πού ξεκινήσαμε”, απάντησε στις κατηγορίες Ανδρουλάκη ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε στον ίδιο επιθετικό τόνο εναντίον του: “Φαίνεται να ξεχνάει τους δικούς του, που αντί να ασχολούνται με το πώς θα ανεβάσουμε το Κίνημα, τους ένοιαζε μόνο να κόψουν Βουλευτές από την Περιφέρεια και πώς θα εκλέξουν ευρωβουλευτή τον Γραμματέα!

Και φαίνεται να ξεχνάει πως η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην οποία ανέβηκε ο απόλυτος αριθμός ψήφων για το ΠΑΣΟΚ, από τις Εθνικές Εκλογές στις Ευρωεκλογές (στον έναν χρόνο που με εμπιστευτήκατε για Βουλευτή σας), ήταν η Αθήνα!”.

Η ομιλία του κ. Γερουλάνου άρχισε και έκλεισε με την αισιοδοξία ότι ο ίδιος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα επέμεινε στο “στοίχημα” λέγοντας ότι είναι τόσο σίγουρος για την επίτευξη του στόχου που δεσμεύεται από τώρα ότι αν αποτύχει το ίδιο το βράδυ των εκλογών το 2027 θα κινήσει τη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο κόμμα. “Σας το λέω ξεκάθαρα: Ή θα νικήσω τον Μητσοτάκη, ή θα κάνω εκλογές για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ!. Το ίδιο το βράδυ! Χωρίς αστερίσκους. Τόσο σίγουρος είμαι”, υποστήριξε και συνέχισε αναφερόμενος στα βασικά κεφάλαια του σχεδίου “Αναγέννηση” για την διακυβέρνηση της χώρας. Για τον ίδιο ψηλά στην ατζέντα δεν μπορεί παρά να είναι το Δημογραφικό το νούμερο 1 θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αν αναλάβει καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου. Την επόμενη μέρα επεσήμανε ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσω Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Δημογραφικό.

Η νέα ηγεσία όμως - πρόσθεσε “δείχνοντας” στην πλευρά Δούκα και Διαμαντοπούλου, των δύο εξωκοινοβουλευτικών υποψήφιων αρχηγών- πρέπει να είναι παντού, εντός και εκτός βουλής- “να είναι αποκλειστικής απασχόλησης”, τόνισε επίσης αφήνοντας σαφή αιχμή εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων, τον οποίο έχουν κατηγορήσει και άλλοι συνυποψήφιοι για τα “δύο καρπούζια σε μια μασχάλη που δεν χωρούν”.

Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο για την επιλογή νίκης είναι να “πλημμυρίσει ο κόσμος τις κάλπες και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών. Με την ομιλία του την οποία παρακολούθησαν από κοντά αρκετά στελέχη, πολιτικά, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε αναλυτικά:

“Καλησπέρα φίλες και φίλοι!

Υποκλίνομαι στην αγάπη σας. Υποκλίνομαι στην εμπιστοσύνη σας. Υποκλίνομαι στον ενθουσιασμό σας! Τώρα είναι η ώρα. 6 και 13 Οκτώβρη ψηφίζουμε. Και αλλάζουμε σελίδα. Τώρα! Ήρθε η ώρα!

Πριν 3 μήνες, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είπα: «Θα είναι τιμή μου, να διεκδικήσω την ψήφο σας για να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος!». Το εννοώ! Πραγματική τιμή μου!

Ζήτησα την ψήφο σας και ζήτησα την εμπιστοσύνη σας.

Και ξεκινήσαμε μαζί. Μία πορεία χωρίς συμβιβασμούς. Χωρίς παζάρια. Χωρίς εκπτώσεις. Με τις αξίες μας ψηλά!

Μια πορεία που δεν λύγισε ποτέ. Ούτε με τις δημοσκοπήσεις! Ούτε με τις προβλέψεις! Ούτε με τις φήμες και την παραφιλολογία!

Δεν το βάλαμε κάτω! Και σας ευχαριστώ γι’ αυτό!

Με τη δύναμή σας δείξατε, ότι τίποτα δεν λυγίζει μια προσπάθεια που βασίζεται σε αξίες. Τίποτα δεν κάμπτει έναν αγώνα ΠΟ ΛΙ ΤΙ ΚΟ. Όταν το Π γράφεται με Π κεφαλαίο!

Και σήμερα, βρισκόμαστε στην ευθεία. Στην τελική ευθεία. Τούμπα οι δημοσκοπήσεις! Τούμπα οι προβλέψεις! Τέλος οι φήμες και η παραφιλολογία!


Όλοι δέχονται, παραδέχονται και αποδέχονται αυτό που εμείς λέγαμε από την αρχή: Όλα και όλοι, θα κριθούμε στην κάλπη. Εκεί που θα μιλήσουν τα μέλη και οι φίλοι. Εκεί που θα μιλήσει η Δημοκρατία!

Και ως δια μαγείας, σήμερα, όλοι δέχονται, παραδέχονται και αποδέχονται, πως η μόνη υποψηφιότητα που διασφαλίζει αλλαγή ηγεσίας στον δεύτερο γύρο,

είναι η δική μας υποψηφιότητα!

Αυτό, που εμείς ξέραμε από την αρχή.

Για αυτό, λοιπόν, απευθύνομαι σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ που θα έρθει στην κάλπη, που πιστεύει ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές:

Στις 6 Οκτωβρίου, ζητώ την ψήφο σας! Με την εμπιστοσύνη σας, να πάμε στον δεύτερο γύρο!

Και εγώ, στις 13 Οκτωβρίου, εγγυώμαι αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ!

Εγγυώμαι, την απαρχή μιας νέας πορείας νίκης, για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα!

Για την Ελλάδα! Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα!



Για να φτάσουμε στη Νίκη, πρέπει να πιστέψουμε στη Νίκη! Η παρουσία σας εδώ σήμερα δηλώνει με τρόπο μοναδικό: «Πιστεύουμε στη Νίκη!». Σας ευχαριστώ όλες και όλους σας για την παρουσία σας.

Για την αγάπη σας. Για την εμπιστοσύνη σας. Μέσα από την καρδιά μου. Με την παρουσία σας, φίλες και φίλοι, ανεβάζετε ψηλά τον πήχη.

Πριν τρεις μήνες, ξεκινήσαμε ψάχνοντας αρχηγό του τρίτου κόμματος. Ο πήχης ψηλά. Αλλά όχι τόσο ψηλά.

Δεν πρόλαβε να βγει το καλοκαίρι και αρχίσαμε να ψάχνουμε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ακόμα πιο ψηλά ο πήχης. Και τώρα, στέκω εδώ μπροστά σας, και σας λέω: Την Κυριακή, ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό!

Την Κυριακή ψηφίζουμε για τον άνθρωπο που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ και θα το απογειώσει.

Που θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ την αξία που αξίζει.

Που θα κοιτάξει τον κο Μητσοτάκη στα μάτια και θα του πάρει τις εκλογές! «Την μπουκιά από το στόμα». Τόσο ψηλά έχει ανέβει ο πήχης! Εσείς τον βάλατε εκεί που του πρέπει. Σας ευχαριστώ! Δεν θα δεχόμουν να υπηρετήσω τίποτα λιγότερο.

Σας το λέω όμως γιατί είναι σημαντικό:

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου το πρωί, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, θα ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους.

Αν εμείς μείνουμε στα ίδια, ή κάπως στα ίδια, θα τις ξανακλείσουν. Αν όμως, τους δώσουμε κάτι καινούργιο, θα τις κρατήσουν ανοιχτές.

Για να δουν, αν το ΠΑΣΟΚ έμαθε. Αν το ΠΑΣΟΚ κατάλαβε. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνδεθεί ξανά με την κοινωνία. Αν αντιλαμβανόμαστε τα αδιέξοδα, που δημιουργεί σε κάθε πολίτη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και αν εμείς δίνουμε διέξοδο, σε αυτά του τα αδιέξοδα.

Για λίγο ακόμα, θα μας δώσουν την προσοχή τους. Και στη Δημοκρατία, η προσοχή του Λαού είναι πολιτικό κεφάλαιο. Στο χέρι μας θα είναι να την επενδύσουμε σωστά.

Και αν τα κάνουμε όλα όπως πρέπει; Θα μας δώσουν απλόχερα, ξανά, την εμπιστοσύνη τους. Την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε τις εκλογές.

Γιατί, αν τα κάνουμε όλα αυτά σωστά, θα ξανανιώσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, αυτό που, καιρό τώρα ψάχνουν με αγωνία: Την ελπίδα! Την ελπίδα για αλλαγή!

Αυτό αναζητούν και αυτό τους χρωστάμε. Την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε Επιλογή Νίκης! Ψηφίζουμε για την ελπίδα της αλλαγής!

Αλλά για να νικήσουμε, πρέπει να κάνουμε αλλαγές.

Με πρώτη αλλαγή: Την Αλλαγή αρχηγού.

Δεν είναι η μόνη. Αλλά είναι η πρώτη. Το ξέρει και ο ίδιος. Και για αυτό ψάχνει να κατηγορήσει άλλους για τα λάθη του.

Θυμήθηκε τελευταία, ξανά, το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

Για να μου επιτεθεί προσωπικά. Φαίνεται να ξεχνάει από πού ξεκινήσαμε.

Τη μαύρη τρύπα που άφησε για το ΠΑΣΟΚ στην πρωτεύουσα, η περίοδος των μνημονίων.

Φαίνεται να ξεχνάει την τιτάνια προσπάθεια που κάναμε μαζί, το 2019, για τον Δήμο της Αθήνας. Όταν πήραμε 28.000 ψήφους! Υπερδιπλάσιο ποσοστό από το Κίνημα!

Φαίνεται να ξεχνάει τα ψηφοδέλτια που προστάτευαν υποψήφιους και στόχευαν άλλους.

Φαίνεται να ξεχνάει τους δικούς του που αντί να ασχολούνται με το πώς

θα ανεβάσουμε το Κίνημα, τους ένοιαζε μόνο να κόψουν Βουλευτές από την Περιφέρεια και πώς θα εκλέξουν ευρωβουλευτή τον Γραμματέα!

Και φαίνεται να ξεχνάει πως η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην οποία ανέβηκε ο απόλυτος αριθμός ψήφων για το ΠΑΣΟΚ, από τις Εθνικές Εκλογές στις Ευρωεκλογές (στον έναν χρόνο που με εμπιστευτήκατε για Βουλευτή σας), ήταν η Αθήνα! Με δική σας προσπάθεια. Με δική σας δουλειά.

Αλήθεια, ξέχασε; Όχι. Τίποτα δεν ξέχασε. Μια χαρά θυμάται. Αλλά βλέπει και εκείνος τις δημοσκοπήσεις.



Και ξέρει ότι η μόνη υποψηφιότητα που τον κερδίζει στον δεύτερο γύρο είναι η δική μας.

Αυτή που μαζί χτίσαμε, και μαζί χτίζουμε καθημερινά! Η δική σας υποψηφιότητα!

Για αυτό, απέκτησε μνήμη επιλεκτική. Αλλά δεν θέλουμε Πρόεδρο με επιλεκτική μνήμη! Θέλουμε Πρόεδρο με κότσια!

Να κάνει πρώτα κριτική στον εαυτό του, και μετά στους άλλους. Διότι, ο αρχηγός αναλαμβάνει την ευθύνη! Αυτό σημαίνει ηγέτης!

Με ρωτάνε πολλοί: «Γίνεται να πάρουμε τις εκλογές;». «Από τόσο χαμηλά;»

Απαντώ: Και βέβαια γίνεται! Το έχουμε ξανακάνει. Αρχές του 2008, ήμασταν χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Πολύ χαμηλά.

Δεκαοχτώ μήνες μετά, κερδίσαμε τη Νέα Δημοκρατία, με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1981! Γιατί;

Διότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε όραμα. Επικοινώνησε με την κοινωνία, συνδέθηκε με τα παραδοσιακά του κοινά και έβγαλε μπροστά ηγετική ομάδα. Αυτά που χρειαζόμαστε σήμερα.

Αυτά, που εμείς φέρνουμε στο τραπέζι της μάχης.

Αλλά σε αντίθεση με τότε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να πείσουμε δικούς μας ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη!

Τους εκατοντάδες χιλιάδες, που έφυγαν για το σπίτι! Που σήμερα απέχουν.

Από μόνοι τους αυτοί βγάζουν Κυβέρνηση!

Και σήμερα, περιμένουν εμάς να ξυπνήσουμε! Να τους κινητοποιήσουμε!

Μαζί με κάθε προοδευτικό πολίτη από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τους τόσους απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους του κου Μητσοτάκη.

Που άλλο ψήφισαν και άλλο έζησαν.

Όλες και όλους εκείνους, που πάντα σχημάτιζαν την πλατιά κοινωνική συμμαχία

που έδινε στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη! Αυτοί θα την ξαναδώσουν! Αν δουν εμάς, να χτίζουμε το ΠΑΣΟΚ που τους έλειψε. Το ΠΑΣΟΚ που αγάπησαν! Εγώ για αυτό το ΠΑΣΟΚ μιλάω.

«Και είσαι σίγουρος ότι θα πάρουμε τις εκλογές;» με ρωτάνε.

Ξέρετε πόσο σίγουρος είμαι ότι θα πάρουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές;

Τόσο σίγουρος που δεσμεύτηκα ότι αν δεν πετύχουμε τον στόχο μας, το 2027

θα ανοίξω εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού κόμματος! Τόσο σίγουρος! Διότι, ο αρχηγός πρώτος λογοδοτεί! Και μετά, ζητάει από άλλους τον λογαριασμό.

Πρώτος αναλαμβάνει τις ευθύνες του! Πριν ζητήσει από κάθε άλλον, να αναλάβει τις δικές του!

Αυτόν τον αρχηγό, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ. Διότι, τέτοιον Πρωθυπουργό, έχει ανάγκη η χώρα!

Σας το λέω, λοιπόν, και σας το λέω ξεκάθαρα: Ή θα νικήσω τον Μητσοτάκη, ή θα κάνω εκλογές για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ! Το ίδιο βράδυ! Χωρίς αστερίσκους. Τόσο σίγουρος είμαι ότι θα νικήσουμε!

Μήπως μεγαλοπιάνομαι; Όχι. Δεν μεγαλοπιάνομαι

Ο πήχης είναι ψηλά. Τον βάλατε πολύ ψηλά, αυτό το καλοκαίρι.

Δεν θα μπορούσε να ανέβει ψηλότερα, για αρχηγό τρίτου κόμματος.

Διότι, αυτό που χτίζουμε, δεν είναι μόνο το μεγάλο comeback του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι απλά ο δρόμος προς την εξουσία.

Είναι μια νέα σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία.

Μια νέα σχέση, εμπιστοσύνης και αγάπης.

Αξιών και αξιοπιστίας.

Για να χτίσουμε μαζί το μεγάλο comeback της Ελλάδας.

Για αυτό, δεν φτάνει να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία. Πρέπει να την απογειώσουμε. Και να την κρατήσουμε ψηλά

Για πάντα.

Διότι, οι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες αλλαγές και θέλουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα στο πλευρό μας. Αυτό ψηφίζουμε την Κυριακή. Διότι, αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Ο πήχης δεν ανέβηκε επειδή έπεσε του κου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Ανέβηκε διότι η ελληνική κοινωνία διψάει για αλλαγή. Κοινωνική, οικονομική, πολιτική αλλαγή. Ο πήχης μας δεν ανέβηκε μόνο διότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κοινωνικά άδικη, οικονομικά ανάλγητη, και πολιτικά ανεύθυνη.

Ανέβηκε διότι η αποκατάσταση της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής θα είναι έργο πολύ μεγάλο. Τιτάνιο.

Μεγαλύτερο από αυτό που φαντάστηκε ποτέ το κίνημά μας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αλλά αυτό θέλει η κοινωνία και εμείς της το οφείλουμε.

Για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μεταξύ μας. Και να φτιάξουμε μια σχέση βασισμένη στην αξία και την αξιοπιστία.

Γιατί αυτό θα μας οδηγήσει να κοιτάξουμε τον κο Μητσοτάκη στα μάτια και να του πάρουμε τις εκλογές.

Φίλες και φίλοι,

Κανείς μην έχει αυταπάτες. Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε το σύστημα. Ερχόμαστε για να ανατρέψουμε το σύστημα!

Για να το κάνουμε πιο δίκαιο. Πιο δημοκρατικό. Πιο ανθεκτικό.

Για να αλλάξουμε παράδειγμα στο πώς διοικείται αυτός ο τόπος.

Πώς παράγει πλούτο. Και πώς τον διανέμει.

Ερχόμαστε για να σπάσουμε το υπερσυγκεντρωτικό κράτος

του Μεγάρου Μαξίμου!

Δίνοντας εξουσία, πόρους, περιουσία, αρμοδιότητες, ευθύνες σε αναγεννημένους φορείς όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη.

Αυτό πρεσβεύει η Αναγέννηση. Το σχέδιο μου για την Πατρίδα.

Ερχόμαστε για να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.

Από ένα παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εισαγωγές και στην κατανάλωση, σε ένα παραγωγικό μοντέλο επενδύσεων, εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Από ένα παραγωγικό μοντέλο που παράγει συνεχώς νεόπτωχους που δουλεύουν όλο και περισσότερο αλλά το εισόδημα τούς φτάνει όλο και λιγότερο, σε ένα παραγωγικό πρότυπο που παράγει καλές θέσεις εργασίας με καλά εισοδήματα.

Από ένα παραγωγικό μοντέλο που ερημώνει την Περιφέρεια και επιβαρύνει το δημογραφικό, σε ένα παραγωγικό πρότυπο, που επενδύει στις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε περιοχής, με τοπικά σχέδια ανάπτυξης, και δημιουργεί κίνητρα για να κάνουν τα νέα ζευγάρια οικογένεια.

Από ένα παραγωγικό μοντέλο, που υπηρετεί τους ισχυρούς και οδηγεί νομοτελειακά στην επόμενη κρίση, σε ένα παραγωγικό πρότυπο, που ανοικοδομεί τη μεσαία τάξη, ενισχύει τους ασθενέστερους, στηρίζει τον καινοτόμο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον μισθωτό, τον νέο, τον συνταξιούχο.

Ερχόμαστε να χτίσουμε μία Οικονομία Πατριωτική.

Για να δημιουργήσουμε πλούτο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να τον μοιράσουμε δίκαια, κοινωνικά, γεωγραφικά, διαγενεακά.

Και για να το κάνουμε, θα αξιοποιήσουμε έξι εργαλεία, για να στηρίξουμε την ελληνική δημιουργία:

Το φορολογικό σύστημα. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου,

εκεί που πραγματικά υπάρχει.

Που φορολογεί το εισόδημα και όχι το επάγγελμα.

Με μείωση έμμεσων φόρων και της φορολόγησης του εισοδήματος από εργασία.

Το τραπεζικό σύστημα.

Με δημιουργία Περιφερειακών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με ριζικό επανασχεδιασμό αξιοποίησής τους. Που φέρνει τη μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση, στο επίκεντρο της Ανάπτυξης.

Τη δημόσια περιουσία.

Με κατάργηση του Υπερταμείου, και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

από τις τοπικές κοινωνίες.

Τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Όπως τον Όλυμπο, την Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα, και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αγορές και για άλλα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Για να τα βάλουμε και αυτά στα καλύτερα ράφια και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Και τέλος: Με αύξηση της δαπάνης για την έρευνα (δημόσια + ιδιωτική)

από 1,5% του ΑΕΠ στο 4% σε 4 χρόνια.

Βασική προτεραιότητα, για καινοτομία παντού και ανάπτυξη κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η Υγεία, η Άμυνα, οι παραδοσιακές τεχνικές και ο πολιτισμός.

Ερχόμαστε να απενεργοποιήσουμε τις τρεις βόμβες στα θεμέλια της κοινωνίας

και της οικονομίας μας.

Δημογραφικό. Ασφαλιστικό. Ιδιωτικό χρέος.

Όλα συνδέονται με το Δημογραφικό.

Η παιδεία, η υγεία, η εργασία, η στέγη, η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, το ασφαλιστικό,

όλα.

Διότι αν δεν νιώθεις ασφάλεια σήμερα, δεν πρόκειται να δημιουργήσεις,

να πάρεις ρίσκα, να κάνεις οικογένεια αύριο.

Και αν δεν δημιουργήσουμε, δεν θα ανεβάσουμε την παραγωγικότητά μας.

Δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα, γιατί λιγοστεύουν τα χέρια στην οικονομία.

Δεν είναι μόνο κοινωνικό, για να σπάσουμε τις ανισότητες.

Είναι πρωτίστως εθνικό.

Διότι σήμερα ερημώνει η Περιφέρεια. Τα σύνορα. Τα νησιά μας. Ήρθα χθες από τον Έβρο.

Επενδύει το κράτος στην Αλεξανδρούπολη. Καλά κάνει.

Αλλά χωρίς περιφερειακό σχεδιασμό ερημώνει ο Βόρειος Έβρος, ερημώνουν τα ελληνικά σύνορα.

Είναι πρόβλημα που ξεπερνάει ένα κόμμα, μία Κυβέρνηση, μία τετραετία, πόσο μάλλον έναν άνθρωπο.

Προϋποθέτει σοβαρότητα, πολυεπίπεδη συνεργασία, διακομματική συναίνεση.

Για αυτό, και σε περίπτωση που γίνουμε Κυβέρνηση και είμαι Πρόεδρος, τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές θα ζητήσω Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Δημογραφικό!

Για να επιβάλουμε τα 3Σ: Συνέχεια, Συνεργασία και Συστήματα που διασφαλίζουν Συνέχεια και Συνεργασία σε βάθος χρόνου.



Όπως κάναμε, πριν μερικά χρόνια, στον Τουρισμό και τον απογειώσαμε.

Τι πρέπει, όμως, να γίνει για το Δημογραφικό;

Πρώτο κλειδί: Χρειάζεται να δημιουργήσουμε άμεσα πολλές και καλές δουλειές, με καλό εισόδημα. Με αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Αυτό που διασφαλίζει η Αναγέννηση.

Δεύτερο κλειδί: Κίνητρα για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν τα νέα ζευγάρια την απόφαση να κάνουν παιδιά.

Τρίτο κλειδί: Γενναία κίνητρα απόκτησης παιδιού, με θέσπιση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί και όχι μόνο.

Τέταρτο κλειδί: Νέα χέρια στην οικονομία. Με κίνητρα για επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό. Θαρραλέα φορολογική ελάφρυνση νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Στοχευμένες δράσεις στη μεταναστευτική πολιτική.

Πέμπτο κλειδί: Καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Για να πιάνουν τόπο περισσότερο τα χρήματά μας. Με εκδημοκρατισμό της Ενέργειας, για να μπορούν οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί να δίνουν φθηνό ρεύμα σε ευάλωτους, ενεργοβόρες επιχειρήσεις, και αγρότες.

Με μείωση του κόστους στέγης, βάζοντας στο επίκεντρο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών.

Με απαλλαγή από τους μεσάζοντες, αξιοποιώντας εργαλεία από τη διεθνή εμπειρία, όπως τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια.

Με προστασία της εφοδιαστικής αλυσίδας από διεθνείς διακυμάνσεις. Με εξοντωτικούς ελέγχους.

Με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, και άρση των εμποδίων για να μπουν νέοι παίκτες σε κάθε κλάδο της αγοράς και να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ.

Και έκτο αλλά πρώτιστης σημασίας κλειδί:

Διασφάλιση της δημόσιας ποιοτικής Υγείας και Παιδείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου και να νιώσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ότι μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. «Δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση».

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

θα δώσουν νέα πνοή βιωσιμότητας στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Το οποίο χρειάζεται ακόμα περισσότερους πόρους με την κατάργηση του Υπερταμείου και τη μετατροπή του σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, όπου οι υπεραξίες θα συνεισφέρουν.

Έτσι θα μπορέσουμε να άρουμε κατάφορες αδικίες κατά των συνταξιούχων.

Το τέλος των μνημονίων να σημαίνει: Τροποποίηση ή κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης των Συνταξιούχων, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», και επαναφορά του ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ερχόμαστε να απενεργοποιήσουμε τη βόμβα του ιδιωτικού χρέους. Με συνολική, ριζοσπαστική προσέγγιση στο ζήτημα και νέο προσδιορισμό της έννοιας του ευάλωτου.

Με βιώσιμη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις για όλους.

Με «δανειολόγιο» για κάθε δανειολήπτη και υποχρεωτική καταγραφή του ιστορικού κάθε δανείου από τράπεζες και funds.

Για να διαπραγματεύονται δυναμικά αυτοί που θέλουν να πληρώσουν. Επικαιροποίηση του Νόμου της Κυβέρνησης Παπανδρέου του 2010,

τον γνωστό και ως «Νόμο Κατσέλη», για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου, πριν αυτό μεταβιβαστεί ή πωληθεί στη δευτερογενή αγορά.

Και τέλος, ερχόμαστε να σηκώσουμε ξανά τη σκυτάλη της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής των Κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου!

Γιατί όταν οι εξελίξεις γύρω μας τρέχουν με ταχύτητα φωτός δεν νοείται απουσία της Ελλάδας, δεν νοείται αδράνεια.

Ο θεατής είναι θύμα, στην εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα είδε την ισχύ της να πολλαπλασιάζεται, κάθε φορά που πρωταγωνιστούσε

στην επίλυση συγκρούσεων στη γεφύρωση διαφορών στην ευημερία της περιοχής της, στην προώθηση του διεθνούς δικαίου.

Έτσι μάθαμε εμείς εξωτερική πολιτική. Αυτήν την εξωτερική πολιτική θα επαναφέρουμε.

Φίλες και φίλοι.

Όλα τα παραπάνω θα χρειαστούν νέα ηγεσία που θέλει και μπορεί

να υπηρετήσει την ενότητα! Νέα ηγεσία που θέλει και μπορεί να δίνει τις μάχες παντού!

Στο κόμμα! Στην κοινωνία! Στη Βουλή! Ηγεσία πλήρους απασχόλησης!

Είμαι έτοιμος να υπηρετήσω την ενότητα. Γιατί αυτή υπηρετώ όλη μου την πολιτική ζωή. Γιατί έχω μάθει να υπηρετώ το «εμείς», όχι το «εγώ». Στην πράξη, όχι στα λόγια! Γιατί πιστεύω στα ανοιχτά κόμματα.

Στην ηγεσία που αξιοποιεί κάθε στέλεχος που θέλει να προσφέρει, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Να φύγουμε από το κόμμα των «κολλητών» και να χτίσουμε το κόμμα των πολιτών και όλων των στελεχών! Να βάλουμε και πάλι τον εθελοντή στο επίκεντρο της πολιτικής μας προσπάθειας

Και να μην τον αντιμετωπίζουμε πια ως το ρουσφέτι του μέλλοντος

Είμαι έτοιμος να ηγηθώ της προσπάθειας. Μέρα, νύχτα. Χωρίς περισπασμούς. Και είμαι έτοιμος να ηγηθώ της μάχης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

παντού! Και στην κοινωνία, και στη Βουλή!

Εκεί, που συγκρίνονται οι αρχηγοί και κρίνονται οι ηγέτες. Εκεί, που η απουσία ΔΕΝ είναι επιλογή!

Γιατί φίλες και φίλοι, το είπα στην Κεντρική Επιτροπή, το λέω και τώρα.

Η μάχη δεν τελειώνει αυτή την Κυριακή. Ούτε την άλλη. Αυτές οι μάχες είναι μόνο η αρχή.

Δεν τελειώνει καν στις επόμενες Εθνικές εκλογές. Σταθμός είναι και αυτός.

Η μάχη θα τελειώσει όταν η Ελληνίδα και ο Έλληνας θα μπορέσουν ξανά να σταθούν στα πόδια τους!

Όταν αρχίσει ξανά να βγαίνει ο μήνας!

Όταν αρχίσει ξανά να γεμίζει η Περιφέρεια με παιδιά!

Και όταν αρχίσουν τα παιδιά μας να έρχονται από το εξωτερικό!

Διότι στην Ελλάδα θα βρίσκουν την πατρίδα που τους αγαπάει! Θα βρίσκουν την πατρίδα που τους σέβεται! Και στην Ελλάδα, θα βρίσκουν την πατρίδα

που τα βοηθάει να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Αυτήν την Ελλάδα ονειρευόμαστε! Για αυτήν την Ελλάδα αγωνιζόμαστε!



Και σας θέλω μαζί σε αυτήν την πορεία! Πλημμυρίστε τις κάλπες και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή! Η μεγάλη συμμετοχή ανεβάζει το ΠΑΣΟΚ! Η μεγάλη συμμετοχή νομιμοποιεί τον νέο αρχηγό! Και με μεγάλη συμμετοχή ξεκινάμε το ταξίδι της νίκη στις επόμενες εκλογές!

Για αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη σας. Για αυτό ζητώ την ψήφο σας. Δώστε μου την ευκαιρία.

Και σας υπόσχομαι ότι μαζί θα πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την πατρίδα μας σε μια νέα εποχή ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης! Μαζί θα πορευτούμε ως το τέλος!

Ήρθε η ώρα!

Η ώρα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που ζητούν αλλαγή σελίδας!

Αλλαγή ηγεσίας! Προοπτική νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές!

Στις 6 Οκτωβρίου και 13 Οκτωβρίου, είναι στο χέρι σας.

Εσείς, τώρα έχετε τον λόγο. Εσείς ανεβάσατε τον πήχη. Μαζί θα τον περάσουμε.

Καλό μας αγώνα! Για την ελπίδα, που χρωστάμε σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα!

Καλό μας αγώνα!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ