Παύλος Χρυσοστόμου: Πέθανε ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ανάδειξη της Πελλαίας Χώρας
Το βιογραφικό του από την Ι.Λ.Ε. "Φίλιππος".
Μεγάλη απώλεια για την πόλη των Γιαννιτσών και την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας αποτελεί ο θάνατος του αρχαιολόγου Παύλου Χρυσοστόμου, Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων, ο οποίος πέθανε στις 10-6-2024.
Το βιογραφικό του ικανότατου στελέχους, που αν και Κύπριος, "βαφτίστηκε" με την θητεία του στην Πέλλα και "Πελλιώτης" θα λέγαμε, περιγράφει από πλευράς της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρίας Γιαννιτσών "Φίλιππος" ο κ. Κωνσταντίνος Κάμτσης. Να σημειώσουμε οτι ο Π. Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολλές φορές εισηγητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Ι.Λ.Ε.:
Ο Παύλος Χρυσοστόμου γεννήθηκε το 1954 στην Πενταλιά Πάφου της Κύπρου. Το 1972 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Πάφου. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του συμμετείχε στις πολεμικές συγκρούσεις της τούρκικης εισβολής του 1974. Το 1977 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και ξεκίνησε να εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βόλου, ειδικότερα στις αρχαιολογικές ανασκαφές της περιοχής των Φερρών.
Το 1979 μετά από εξετάσεις εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική του θητεία, διάρκειας έξι μηνών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρόδου, μέχρι τον διορισμό του ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Από το 1980-1983 πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες στην πόλη της Άρτας και στην αρχαία Νικόπολη.
Το 1983 μετατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έδεσσας, της οποίας υπήρξε προϊστάμενος το 1994-1995, οπότε με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε το έργο της Ανάδειξης της Πελλαίας Χώρας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1999 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με το βιβλίο του «Η Θεσσαλική Θεά Εννοδία».
Στην Πέλλα και στην ευρύτερη Πελλαία γη αφιέρωσε το μεγάλο του ανασκαφικό έργο, που ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση πολυπληθών άρθρων και βιβλίων, για το Ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων, τους Μακεδονικούς Τάφους της Πέλλας, το σημαντικό αρχαίο οικισμό του Αρχοντικού και το Δυτικό Νεκροταφείο του, την Αγροσυκιά, το ιερό του Διονύσου στην Μενηίδα κ.α. Το 2019 το βιβλίο του «Οι Μακεδονικοί Τάφοι του Αρχοντικού και της Πέλλας ΙΙ» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Από το 2011 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2012 υπήρξε Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο, Τρίτη, 11-6-2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών και ώρα 7.30 μ.μ.
Θερμή παράκληση, αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν για το Γεύμα Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΠΕ Πέλλας έκοψε τη βασιλόπιτα της για το 2025
22 Ιανουαρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ