close search results icon

ΠΕ Πέλλας: Συνάντηση εργασίας με τις ερευνήτριες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

ΠΕ Πέλλας: Συνάντηση εργασίας με τις ερευνήτριες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Την Τετάρτη 09-10-2024, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη, τις ερευνήτριες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Βαρβέρη Χριστίνα (εργαστήριο Ιολογίας του ΜΦΙ) και Δρ. Καπαξίδη Ελευθερία (εργαστήριο ακαρεολογίας του ΜΦΙ) και στελέχη της ΔΑΟΚ Πέλλας, με θέμα την υλοποίηση του προγράμματος διερεύνησης της αιτιολογίας της ασθένειας της παραμόρφωσης των καρπών ροδακινιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στοχεύει στην πλήρη διερεύνηση του ρόλου των ακάρεων και των ιών που εντοπίστηκαν σε ροδάκινα και νεκταρίνια, στη δημιουργία του προβλήματος.

rodakinia-pepellas.JPG


Στη συνέχεια, στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας στα Γιαννιτσά, πραγματοποιήθηκε από τις ερευνήτριες του ΜΦΙ, ενημέρωση της ομάδας εργασίας των γεωπόνων που συστήθηκε με την αρ. πρωτ. 342499(17974)/17-05-2024 (ΑΔΑ: 6ΓΤΧ7ΛΛ-ΛΟ8) Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, με σκοπό την συλλογή στοιχείων για την αποτύπωση και την περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος παραμόρφωσης των καρπών οπωρώνων ροδακινιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

rodakinia-pella-xwrafi.JPG


Ακολούθησε επιλογή αγρών και συλλογή δειγμάτων από συμπτωματικούς και μη συμπτωματικούς αγρούς της περιοχής. Από κάθε νέο εύρημα της έρευνας, θα προκύπτουν νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ακάρεων και των ιών.

Τα άμεσα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος), περιλαμβάνουν:

α) Την απομάκρυνση από τους οπωρώνες και την καταστροφή (με θάψιμο), των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος ή παραμένουν πάνω στα δέντρα, και

β) Τον ψεκασμό των οπωρώνων ροδάκινων/νεκταρινιών, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα για να αντιμετωπισθούν οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί του ακάρεως (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul του ΥπΑΑΤ.

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω μείωση των πληθυσμών του ακάρεως, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) Μετά το κλάδεμα καρποφορίας, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή των αφαιρούμενων κατά το κλάδεμα φυτικών ιστών, και

β) Τον ψεκασμό με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα στο φούσκωμα των οφθαλμών.

3. Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) Μετά τα οποιαδήποτε τύπου κλαδέματα/κλαδοκάθαρο, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή, του αφαιρούμενου φυτικού υλικού, και

β) Αποφυγή μετακίνησης οποιουδήποτε φυτικού υλικού (πχ εμβόλια) μεταξύ περιοχών / οπωρώνων.

Τονίζεται ότι οι καλλιεργητές ροδάκινων / νεκταρινιών πρέπει, παράλληλα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των ιολογικών προσβολών στους οπωρώνες τους, όπως αυτά περιγράφονται στο έγγραφο της υπηρεσίας μας με Α.Π.: 4894/123121/26-04-2024 και τίτλο: «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα».

Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης συμπτωματολογίας στα δέντρα του οπωρώνα, παρόλο που ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα, οι καλλιεργητές πυρηνοκάρπων πρέπει άμεσα να ενημερώνουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας στα τηλ: 2381351364, 2381351294.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ