close search results icon
Πέλεκυς στο Διαδίκτυο: Ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ένας χρόνος πέρασε φίλες και φίλοι από τις εκλογές της 8η Οκτωβρίου που για άλλους έφεραν χαμόγελα και σε άλλους "δάκρυα".  Χαμόγελα σε αυτούς που νίκησαν και μπόρεσαν να πείσουν την κοινωνία, χαμόγελα για αυτούς που έχτισαν για τις επόμενες φορές και δάκρια για αυτούς που έχασαν. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να θυμηθούμε τι έγινε στους Δήμους της Πέλλας, στο Δήμο Παιονίας, τον Δήμο Νάουσας αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ας αρχίσουμε από τον Δήμο Αλμωπίας 

paroytoghloy.webp

Στον Δήμο Αλμωπίας μεγάλος νικητής ήταν ο Νίκος Παρούτογλου, ο οποίος νίκησε από την πρώτη Κυριακή τόσο τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Μπάτση όσο και τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Μπίνο. Η νίκη του Νίκου Παρούτογλου ήταν μια καθαρή νίκη γιαυτό άλλωστε και ο Χρήστος Μπάτσης έσπευσε να συχγαρεί τον νέο δήμαρχο αναγνωρίζοντας την ήττα του και την απόφαση του κόσμου. 

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές λοιπόν ο Νίκος Παρούτογλου και η δημοτική του αρχή έχουν βρει τα πατήματα τους αλλά και έχουν προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο Δήμος, όπως αυτές στην άρδρευση, στα οικονομικά του Δήμου αλλά και στην καθαρίοτητα, ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος Αλμωπίας προχωράει όλα τα έργα που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή (με εξαίρεση το Κλειστό Γυμναστήριο της Αριδαίας που απεντάχθηκε)

Τέλος στον 1ο αυτό χρόνο ο Δήμαρχος Αλμωπίας προχώρησε σε ουσιαστικές επαφές στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ενώ δεν δύστασε να σηκώσει ανάστημα και να φέρει προ των ευθυνών τους, τους βουλευτές Πέλλας για θέματα που έπληξαν την Αλμωπία, όπως η απομάκρυνση του Ειρηνοδικείου της Αριδαίας.  Βέβαια όποιος δουλεύει λέει ο σοφός λαός κάνει και λάθη έτσι και η σημερινή δημοτική αρχή είναι πιθανόν να μην έχουν ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα αλλά να υπάρχουν και κάποιες παραλείψεις, οι οποίες με καλή πρόθεση θα διορθωθούν. 

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση του Δήμου μετά τους πρώτους μήνες του "μέλιτος" ξεκίνησε να ασκεί κριτική και να ανεβάζει ρυθμούς με τον Χρήστο Μπάτση να είναι έτοιμος να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο στις εκλογές του 2028, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και ζημώσεις τόσο από εν ενεργεία δημοτικούς σύμβουλους της αντιπολίτευσης όσο και από αυτούς που έμειναν εκτός των εδράνων του δημοτικού συμβουλίου. 

funtukhs5.jpg

Στον Δήμο Πέλλας ο Στάθης Φουντουκίδης ήταν ο άνθρωπος που έκανε την ανατροπή και κατάφερε να κάνει αυτό που δεν περίμενε κανείς. Αν και προέρχεται από μια ιστορική οικογένεια και ο ίδιος είναι νέος, μορφωμένος αλλά και γέννημα θρέμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Στάθης Φουντουκίδης μη έχοντας συμμάχους τους βουλευτές της ΝΔ κατόρθωσε έκανε την ανατροπή και πήρε μια μεγάλη νίκη καθώς πέρασε στο Β γύρο των εκλογών και εκλέχθηκε Δήμαρχος Πέλλας. 

Ο Στάθης Φουντουκίδης τους πρώτους αυτούς μήνες της θητείας τους λειτούργησε συνθετικά και έχει καταφέρει να ενισχυθεί θα λέγαμε ενώ προχωράει όλα τα μεγάλα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Γρηγόρη Στάμκου. 

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση του Δήμου Πέλλας ψάχνει τα πατήματα της τόσο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου όσο και για τις εκλογές του 2028 καθώς πολλοί είναι οι "δελφίνοι" που θέλουν να "κληρωνομήσουν" τους συνδυασμούς Στάμκου και Καστερίδη

tsepkentzis.jpg

Στην Έδεσσα είχαμε ταγκό για δυο, και έτσι από την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Τσεπκεντζής εκλέχθηκε Δήμαρχος και η Κοινωνία σε Κίνηση ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Έδεσσας. 

Στον Δήμο Έδεσσας ο Γιάννης Τσεπκεντζής φαινόνταν έτοιμος από καιρό να αναλάβει την διοίκηση του Δήμου, μιας και η πρώην δημοτική αρχή, όσο καλά αν τα πήγε στα οικονομικά με τα γεμάτα ταμεία και τα έργα που άφησε στην Έδεσσα, και τα οποία είχαν όλα την υπογραφή "Μουράτογλου", άργησε σημαντικά να βρει επικεφαλή αλλά και να πείσει την κοινωνία για το πρόγραμμα της.  Οι εκλογές άλλωστε είναι "μαραθώνιος" με τον Γιάννη Μουράτογλου να έρχεται ως από μηχανής θεός την τελευταία στιγμή και να κατεβαίνει ως υποψήφιος Δήμαρχος μιας και υπήρχε δυσκολία στο θέμα διαδοχής του Δημήτρη Γιάννου. Σίγουρα όμως ο Γιάννης Μουράτογλου παραμένει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τον Δήμο και την Πέλλα ενώ θα έχει τον πρώτο λόγο μέχρι τις εκλογές του 2028

ignatiadou-papadopoulou.jpg


Στην Σκύδρα τα πράγματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα μιας και η Κατερίνα Ιγνατιάδου έπαιζε μόνη της μέχρι τον Ιούλιο όταν και η Μαρία Παπαδοπούλου ανακοίνωσε συνδυασμό. Αυτό που κατάφερε να κάνει η σημερινή επικεφαλής της αντιπολίτευσης ήταν αφενός να δημιουργήσει συνδυασμό μέσα σε λίγες εβδομάδες αφετέρου όμως να δώσει στην Σκύδρα την φωνή της αντιπολίτευσης που είχε ανάγκη η πόλη και ο Δήμος 

Η Μαρία Παπαδοπούλου αυτούς τους μήνες είναι συνεπής και παρούσα σε όλα τα δρώμενα του Δήμου ενώ όπου χρειαστεί σηκώνει ανάστημα 

kostas-sionidhs.jpg

Στον Δήμο Παιονίας έγινε το αναμενόμενο και ο Κώστας Σιωνίδης επιβραβεύτηκε για την πρώτη του θητεία με τον κόσμο της Παιονίας να του δίνει νέα εντολή αλλά και με πιο μεγάλο ποσοστό. 

Ο Κώστας Σιωνίδης μαζί με την δημοτική του αρχή έχει μετατρέψει τον Δήμο Παιονίας  σε ένα Δήμο πρότυπο δίνοντας αναπτυξιακό χαρακτήρα σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το έργο που έγινε στην Κούπα με την αναμόρφωση της πλατείας του χωριού αλλά και το Καλντερίμι. 

sinentefxi-nikou-koutsogianni-4.JPG

Στον Δήμο Νάουσας είχαμε την μεγάλη επιστροφή, μιας και ο Νίκος Κουτσογιάννης επέστρεψε στην διοίκηση του Δήμου νικώντας τον Νίκο Καρανικόλα, από τον οποίο είχε χάσει. 

Τον πρώτο χρόνο της θητείας του, παρά τις περιπέτειες που είχε με κάποιες αποφάσεις, ο Νίκος Κουτσογιάννης έδωσε στον Δήμο του εξωστρέρεια αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Naousa Sammer αλλά και η επαναλειτουργία του Κολυμβητηρίου στο Άνω Ζερβοχώρι. Παράλληλα ο Νίκος Κουτσογιάννης προχώρησε και σε έργα αγροτικής οδοποιίας, ύδρευσης αλλά και αναμόρφωσης και ενεργειακές αναβαθμίσεις  σχολείων του Δήμου του, 

tzamtzis-iordanis.jpg

Στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μεγάλος νικητής ήταν ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος εκλέχθηκε πρώτος περιφερειακός Σύμβουλος αλλά και "ανανέωσε" την θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης. Ο κος Τζαμτζής συνεχίζοντας με κεκτημένα ταχύτητα από την προηγούμενη θητεία του είναι πανταχού παρών ενώ δεν σταματάει και τις παρεμβάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή για θέματα που αφορούν την Πέλλα και τους κατοίκους της. 

fakkas.jpg

Βέβαια νικητής θεωρείται και ο Αποστόλος Φάκκας ο οποίος αν και τιμήθηκε με σχεδόν 12 χιλιάδες ψήφους δεν κατάφερε να εκλεγεί λόγω του εκλογικού νόμου. Ο Απόστολης Φάκκας είναι σίγουρα από μόνος του ένα πολιτικό κεφάλαιο αλλά και μια χρυσή εφεδρεία για την Πέλλα καθώς η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του αποτελούν εχέγγυα για τον ίδιο

Βέβαια η επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι διαφορετικής αφού από την μια έφυγε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που ήταν ένα πολιτικό φαινόμενο για την Μακεδονία από την άλλη ομως έχουμε και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ