close search results icon

Πέντε υποψηφιότητες και τουλάχιστον ένα ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ

Ερωτηματικά. 

Το τοπίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο δρόμο προς τις εσωκομματικές εκλογές που επίσπευσε η «χαμηλή» πτήση στις Ευρωεκλογές και το κύμα αμφισβήτησης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη που πυροδότησε έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει αρκετά.

Ήδη μετράμε πέντε υποψηφιότητες. Ωστόσο κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους δύο πρόσωπα που έχει ακουστεί ότι το σκέφτονται.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σήμερα, ήρθαν και οι ανακοινώσεις από την Μιλένα Αποστολάκη και τον ΜΙχάλη Κατρίνη.

«Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», τονίζει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Μιχάλης Κατρίνης, που λίγο μετά παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Κατά την παρέμβασή του στην Κ.Ε. ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με ανάταξη δυνάμεων, με τομές και ρήξεις με το παρελθόν. Για να ξαναγίνει κόμμα των μελών κι όχι κόμμα μηχανισμών δίνοντας ρόλο στον καθένα». Ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία.

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για «ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, «Αναγεννημένο», πιστό στις αρχές και τις αξίες του, μπορούμε να χτίσουμε τη μεγάλη παράταξη που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, σε όλο το πολιτικό φάσμα, που θα κοιτάξει άμεσα στα μάτια τη Συντήρηση και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές» για να συμπληρώσει «όλα τα άλλα είναι σενάρια φαντασίας που θα μας αναλώσουν σε ατελείωτες συζητήσεις διαδικασιών και θα μας αποσπάσουν από το πρωταρχικό μας έργο».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να τοποθετηθεί σε υψηλούς τόνους εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά κατά εκείνων που τον αμφισβήτησαν, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, και κατά των συνυποψήφιών του. Ο πρόεδρος του κόμματος πραγματοποίησε ομιλία με βαριές αιχμές, ενώ μίλησε ακόμη και για «έλλειψη ηθικής».

Ερωτηματικά

Ο κατάλογος των διεκδικητών της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγεται ότι το σκέφτονται είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η βουλευτής έκανε μια αμφίσημη δήλωση λέγοντας πως «θα είμαι στην πρώτη γραμμή», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «όπως άλλωστε ήμουν πάντα, και ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ και θα αγωνιστώ για τις παρακαταθήκες, της αρχές και τις αξίες μας, για να πάμε την χώρα μπροστά, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα, για να στηρίξουμε και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία».

Με αινιγματικό τρόπο τοποθετήθηκε σήμερα και η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός δήλωσε παρούσα στις διεργασίες και στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ώρες αφότου κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να σκέφτεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Η ίδια πάντως απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι σκοπεύει να κάνει, όμως ήταν σαφής η πρόθεσή της να συμμετάσχει.

Είπε πως καλώς γίνονται οι εκλογές και ότι «όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν σε ένα καθαρό αποτέλεσμα ηγεσίας». «Αυτές οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ έχουν πολύ μεγάλη σημασία» είπε και τόνισε πως είναι οι πιο σημαντικές όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά για τη χώρα». Είπε ακόμα ότι αυτό που λείπει σήμερα, είναι ένα αντίπαλο δέος που θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας και πως θα πρέπει ο επόμενος αρχηγός να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού.

Ερωτηθείσα το αν την ενδιαφέρει όλο αυτό και αν σκέφτεται να καταθέσει η ίδια υποψηφιότητα απάντησε: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο, γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν την τριετία να φθάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας, λοιπόν, από τη δική του πλευρά θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσει και γι' αυτό λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω». Σε επόμενη ερώτηση με ποιο ρόλο θα συμμετέχει είπε: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω, μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω».

πηγή: efsyn.gr

* κεντρική φώτο: Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. | ΧΡΗΣΤΙΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ