close search results icon

«Πήγαν να κάνουν επεισόδια» λέει για τους χούλιγκαν ο πρόεδρος της Κροατίας

Η πορεία της δικαστικής έρευνας. 

Τη θέση ότι οι Κροάτες χούλιγκαν, που διώκονται από τις ελληνικές αρχές, ήρθαν στην Ελλάδα για να κάνουν επεισόδια διατύπωσε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει.

Ο Κροάτης πρόεδρος, που παρακολουθούσε λεμβοδρομίες στον ποταμό Νερέτβα, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, καθώς είναι σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία και ήδη 70 άτομα έχουν προφυλακιστεί με πολύ σοβαρές κατηγορίες.

Όπως είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, η ελληνική αστυνομία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) «για πέντε ημέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα. Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω. Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά».

screenshot-20-Pc7Lw.png
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς | AP Photo/Darko Bandic, File

Ωστόσο, τόνισε, «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές...».

Και πρόσθεσε: «Τώρα αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους εκατό μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν».

Ο Κροάτης πρόεδρος ρωτήθηκε και για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στα ΜΜΕ οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά όπως είπε, δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους γονείς. Οι συλληφθέντες, είπε, «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά όχι και τα εκατό άτομα...»

Η πορεία της δικαστικής έρευνας

Οι απολογίες των 40 κατηγορουμένων που οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στα δικαστήρια ολοκληρώθηκαν με τους ανακριτές και εισαγγελείς να αποφασίζουν, μετά την απολογία τους, την προφυλάκισή τους. Πρόκειται για έναν Έλληνα και 39 Κροάτες. Την Παρασκευή, προφυλακιστέοι κρίθηκαν άλλοι 30 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και 28 Κροάτες.

Οι απολογίες θα ολοκληρωθούν αύριο οπότε και θα βρεθούν ενώπιον των Ανακριτών οι τελευταίοι 35 κατηγορούμενοι για όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Επίσης, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία λήψης δείγματος DNA από τους κατηγορούμενους.

Παράσταση υποστήριξης κατηγορίας

Το πρωί του Σαββάτου, επίσης, δήλωσε στην Ανακρίτρια παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας ο αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή.

Ζήτησε να εντοπιστούν όλοι όσοι με πράξεις τους συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα του θανάσιμου τραυματισμού με μαχαίρι του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ