Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
"Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο".
Σκληρή κριτική δέχθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για σχέδιο νόμου που έρχεται σε αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα. Τέσσερα κόμματα μάλιστα ζήτησαν την απόσυρσή του, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο έχοντας υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι.
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, με το επιχείρημα ότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι» υποστήριξε ότι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα καταστήσει την Ελλάδα «περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο» και θα «δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού ή μείωσης της εξόδου σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό».
Επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι έχουμε σήμερα 40 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, ποσό αναντίστοιχο με τον πληθυσμό μας, ενώ στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε η εξωστρέφεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό έγινε στη λογική της συναίνεσης των κομμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα «που κάνουμε ότι δεν υπάρχει».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε 33 κολέγια, με 32 χιλιάδες σπουδαστές, που δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί; Ήταν απόφαση της Βουλής; Όχι. Συρθήκαμε από την ενωσιακή νομολογία».
Είπε επίσης ότι «πλην του λεγόμενου ακαδημαϊκού δικαιώματος, όλα τα υπόλοιπα έχουν λυθεί ήδη και είναι φεστιβάλ υποκρισίας να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Αυτό έγινε ερήμην μας, επειδή μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό», είπε ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το «Ελ Ντοράντο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» ζήτησαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόταση έγινε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Διονύση Καλαματιανό, που επισήμανε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και το άρθρο 16, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Για το θέμα είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.
Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συντάχθηκαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Η «Νίκη» τόνισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του κράτους, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δ. Καλαματιανός, κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτειακή εκτροπή, με τον συνάδελφό του Π. Πολάκη να λέει ότι η κυβέρνηση στέλνει πελατεία στους χρηματοδότες της.
Να αποσύρει το αντιδραστικό και αντικοινωνικό της νομοσχέδιο, και για λόγους αντισυνταγματικότητας, κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφρ. Κτενά, ενώ ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας, είπε ότι «η κυβέρνηση φέρνει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία».
«Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση» επισήμανε από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη. «Θεωρούμε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ζητάμε να αποσυρθεί», είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σ. Μπιμπίλας.
Γιώργος Παπανδρέου: «Μέγα λάθος. Υποκύψατε στα λόμπι»
«Είναι μεγάλο λάθος, που σπεύδει η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, «ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα τα φτιαχτούν..
Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες, και «γι' αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εορτάζει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης
23 Ιανουαρίου 2025 -
ΕΟΠΥΥ: Τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων
23 Ιανουαρίου 2025 -
Σήμερα στήνονται τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Τα αιτήματά τους
23 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ