Πυρ ομαδόν στη Βουλή κατά Βορίδη για τα περί δικαιοσύνης α λα καρτ και Ανδρέα Παπανδρέου
Στην παρέμβαση του στη Βουλή, έκανε λόγο για "συκοφαντίες, ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας".
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία επέμεινε στις κατηγορίες περί προσωπικών ευθυνών του ίδιου του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο των υποκλοπών, δέχθηκε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος στην παρέμβαση του στη Βουλή, έκανε λόγο για συκοφαντίες, ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας, κατηγορώντας τα κόμματα ότι εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη αναλόγως με τα θέλω τους, κι όταν δεν συνάδουν οι αποφάσεις της με τις πολιτικές τους στοχεύσεις την μέμφονται. «Γιατί δε λέτε ότι δε θέλετε Δικαιοσύνη και θέλετε Δικαιοσύνη που να σας αρέσει;. Καλή είναι η Δικαιοσύνη που εξυπηρετεί τις πολιτικές σας στοχεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι «στην υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών εμπλέκεται προσωπικά ο ίδιος πρωθυπουργός», και κατηγόρησε τον υπουργό Επικρατείας ότι «άφησε αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα».
Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές, «γιατί η δικαιοσύνη δεν έκανε διευρυμένη έρευνα σε όλους τους παρόχους», ενώ κάλεσε τον κ. Βορίδη να απαντήσει αν συμφωνεί να δοθούν στη βουλή - και να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα - όλα τα πορίσματα και τα υπομνήματα από την προκαταρκτική έρευνα που έγινε από τον Άρειο Πάγο, ώστε τα κόμματα να λάβουν γνώση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο «για σοφιστικές ακροβασίες του κ. Βορίδη, που μας είπε σήμερα ότι τελικά υπεύθυνος για τις υποκλοπές είναι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου».
«Το σημερινό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι η κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι επίθεση εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εμείς λέμε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Μαθήματα σεβασμού των θεσμών δεν μπορείτε εσείς να δώσετε σε κανέναν, γιατί όλα αυτά που μας κατηγορείτε, τα έχετε κάνει εσείς και μάλιστα κωμικά και με απίστευτες σοφιστείες. Να είστε σίγουροι όμως ότι σε αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας θα είναι γραμμένα όλα τα ονόματα για την προσβολή του κράτους δικαίου. Και αυτών που εμπλέκονται οι ίδιοι, και αυτοί που χειροκροτούν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Αναφερόμενος στο σκέλος της διάταξης για τις νόμιμες παρακολουθήσεις, ο Μάκης Βορίδης, είχε πει νωρίτερα ότι είναι αυτές που αποφάσισε να κάνει η ΕΥΠ, για τις οποίες η εισαγγελική διάταξη λέει ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέφθηκε με τον νόμο. Και συγκεκριμένα με τον νόμο 2225 του 1994 του Ανδρέα Παπανδρέου, και ο οποίος άλλαξε το 2022 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά φυσικά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. «Ο νόμος του Παπανδρέου, που δεν τον άλλαξε καμία κυβέρνηση, έλεγε ότι αποφασίζεται η νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας χωρίς να απαιτείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Εμείς είπαμε ότι κακώς το έλεγε και φέραμε την ειδική αιτιολογία. Εσείς όλοι τόσα χρόνια λέγατε καλώς το έλεγε», ισχυρίστηκε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως εδώ η κυρία εισαγγελεύς είπε ότι ελέγχθηκε και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, η δε εισαγγελεύς που ήταν εισαγγελεύς στην ΕΥΠ και έπρεπε να προσυπογράψει το αίτημα της νόμιμης επισυνδέσεως, ελέγχθηκε πειθαρχικά και απηλλάγη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε δεδομένες, τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών.
«Εμείς στην ιστορία μας δεν έχουμε ζητήσει ποτέ γραπτή άδεια για να κάνουμε κρίσεις στις δικαστικές αποφάσεις. Λέμε λοιπόν ότι το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση (είναι καθαρό αυτό και φαίνεται) για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες, πολιτικές - για να μην συνεχίσω και παρά πέρα - που έχει», τόνισε ο κ. Παφίλης.
Παράλληλα, επέκρινε «όσους σήμερα αντιδρούν και φωνάζουν για τις υποκλοπές, ενώ στηρίζουν την Ε.Ε., η οποία έχει φτιάξει ένα νομοθέτημα-τέρας. Δεν σας ξεπλένει τίποτα, εσάς που κάνετε την πάπια για την Ε.Ε. και την παρουσιάζετε ως μία ένωση δημοκρατίας και αγγέλων. Γιατί πηγή αυτών των αποφάσεων του κουκουλώματος και του ξεπλύματος είναι το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε., που επιτρέπει και στην κυβέρνηση και στο κράτος να εντείνουν τη μαζική προληπτική παρακολούθηση στο δόγμα "ουδείς εξαιρείται της παρακολούθησης"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι «πέφτει στη δημοκρατική αντιπολίτευση η ευθύνη για να βγει από αυτό το εγκεφαλικό η δημοκρατία, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καθεστώς».
«Είστε πια καθεστώς και χρησιμοποιείτε όλα εκείνα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα καθεστώτα. Όμως, σας ξαναλέμε ότι τα καθεστώτα πέφτουν. Και θα πέσετε με πάταγο και όταν θα πέσετε, το πρόβλημα δε θα το έχουν μόνο όσοι έχουν κεντρική εμπλοκή σε αυτόν τον εγκληματικό μηχανισμό. Θα τον έχετε και οι υπόλοιποι που σιωπούσατε, ανεχόσασταν και δείξατε στα 50χρονα της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει άλλο πιο ακραίο παράδειγμα πολιτικής αναξιοπρέπειας από εσάς, από ανθρώπους που τους παρακολουθούσαν το μισό υπουργικό συμβούλιο και δεν είχατε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να υπερασπιστείτε έστω και τον εαυτό σας και την ιδιωτικότητα σας», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.
«Ήρθατε σήμερα εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, να συγκαλύψετε σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο το τεράστιο αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών και να μας πείτε ότι για το μείζον αυτό ποινικό αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα φταίει η νομοθεσία του 1994, που δεν άλλαξαν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Βορίδης.
πηγή: efsyn.gr
κεντρική φώτο: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ευχές από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ