«Πνίγονται» από τον καπνό οι ΗΠΑ – Λαίλαπα δίχως τέλος στον Καναδά
Καναδοί αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.
Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει τα τελευταία 24ωρα τις βορειοανατολικές και κεντρικές ΗΠΑ, μετατρέποντας την ατμόσφαιρα σε ένα δυστοπικό τοπίο όπου επικρατεί το πορτοκαλί χρώμα, συνέπεια των καταστροφικών γιγαντιαίων πυρκαγιών που σαρώνουν τις δασικές εκτάσεις στα νότια του Καναδά.
Ο αέρας είναι αυτή τη στιγμή τοξικός και ακατάλληλος να τον εισπνεύσουν εκατομμύρια πολίτες με αποτέλεσμα να έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού και στις δύο χώρες, διαταράσσοντας την κοινωνικοοικονομική ζωή, την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών που αφανίζουν έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες του πλανήτη μας.
Στους χάρτες ποιότητας του αέρα, το χρώμα μωβ αντιπροσωπεύει τη χειρότερη βαθμίδα. Αυτή είναι η εικόνα που μπορεί να δει κανείς στις βορειοανατολικές ΗΠΑ αν κοιτάξει αυτή τη στιγμή έναν τέτοιο χάρτη.
Η χειρότερη ατμόσφαιρα στον κόσμο
Στο μεταξύ, πληροφορίες αμερικανικών μέσων αναφέρουν ότι σήμερα το πρωί η πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν πρώτη στην κατάταξη των πόλεων με τη χειρότερη ατμόσφαιρα στον πλανήτη, περνώντας ακόμη και την διαχρονική πρωταθλήτρια πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί.
Και με τα μετεωρολογικά συστήματα στην περιοχή να μην προβλέπεται να μεταβληθούν τις επόμενες ώρες, το πέπλο πορτοκαλί νέφους που κινείται αδιάκοπα προς τις ΗΠΑ από τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ και τη Νέα Σκωτία θα συνεχίσει να έχει παρουσία και σήμερα, και πιθανώς μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ακόμη και βόρεια Ευρώπη αναμένεται να επηρεαστεί από την κατάσταση.
Το καιρικό σύστημα -ένα σύστημα χαμηλής πίεσης πάνω από το Μέιν και τη Νέα Σκωτία- που ωθεί τον μεγάλο καναδο-αμερικανικό καπνό «θα παραμείνει πιθανότατα τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Bryan Ramsey.
«Οι συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν ανθυγιεινές, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου ή να σβήσουν οι πυρκαγιές», είπε ο Ramsey. «Επειδή οι πυρκαγιές μαίνονται- είναι πραγματικά μεγάλες - πιθανότατα θα συνεχιστούν για βδομάδες. Αλλά στην πραγματικότητα καθοριστικός παράγοντας θα είναι η κατεύθυνση του ανέμου», εξήγησε.
Στο έλεος της τοξικής ατμόσφαιρας έχουν βρεθεί όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες, όπως οι αθλητικοί αγώνες, τα σχολικά μαθήματα, οι θεατρικές παραστάσεις, η κυκλοφορία και οι αεροπορικές πτήσεις, μεταξύ άλλων.
Οι κάτοικοι σε τουλάχιστον 12 πολιτείες των ΗΠΑ καλούνται, σε συνθήκες αυξημένου συναγερμού, να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιώντας μηχανήματα καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Η έξοδος από το σπίτι δεν συνιστάται παρά μόνο για έκτακτους λόγους. Η συνθήκη που επικρατεί εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία από την παρατεταμένη έκθεση σε τόσο μολυσμένο αέρα.
Ο καπνός έχει μετακινηθεί πάνω από τη Γροιλανδία και την Ισλανδία από την 1η Ιουνίου και αναμενόταν να φτάσει στη Νορβηγία την Πέμπτη, δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας, αλλά δεν αναμένεται να είναι ανησυχητικό για την υγεία.
Ένα εκατομμύριο μάσκες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης
Έτοιμη να ξαναθυμηθεί τις μέρες της πανδημίας είναι η πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου η κυβερνήτης Kathy Hochul ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν ένα εκατομμύριο μάσκες N95 -οι οποίες μπήκαν στα συρτάρια μετά τη λήξη συναγερμού για την πανδημία του κορονοϊού.
Τουλάχιστον 400.000 μάσκες θα διατεθούν στην πόλη της Νέας Υόρκης. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι.
«Δεν χρειάζεται να βγειτε έξω για βόλτα. Δεν χρειάζεται να βγάλετε έξω με το καρότσι το μωρό», είπε ο Hochul χθες το βράδυ. «Δεν είναι μια ασφαλής στιγμή για να το κάνετε αυτό», τόνισε.
Μέχρι στιγμής, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη, η Νέα Υόρκη δεν έχει σημειώσει ακόμη αύξηση στις κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες να σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακές ανακοπές.
Στην Ουάσιγκτον, η δήμαρχος Muriel Bowser διέταξε τα σχολεία να ακυρώσουν τις υπαίθριες εκδρομές, τα αθλήματα και τις λοιπές εξωτερικές δραστηριότητες σήμερα. Στα προάστια της Φιλαδέλφειας, οι αξιωματούχοι δημιούργησαν ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, ώστε οι άνθρωποι που ζουν έξω να μπορούν να βρουν καταφύγιο από το νέφος.
Καθυστερεί ή ακυρώνεται η μία πτήση μετά την άλλη
Όσον αφορά στις αεροπορικές πτήσεις, εκατοντάδες δρομολόγια έχουν επηρεαστεί από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) δήλωσε σήμερα το πρωί ότι είχε καθυστερήσει όλες τις πτήσεις με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty του Νιου Τζέρσεϊ. Επίσης, καθόρισε τις αναχωρήσεις προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας λόγω χαμηλής ορατότητας και καθυστέρησε ορισμένες πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης.
Περισσότερες από 230 πτήσεις σε όλη τη χώρα καθυστέρησαν και άλλες 10 ακυρώθηκαν από το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την FlightAware.com, μια υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων.
Ο «Χάρτης Μιζέριας της ιστοσελίδας παρακολούθησης πτήσεων FlightAware έδειξε ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ-Τζάκσον της Ατλάντα και το Διεθνές Αεροδρόμιο Newark Liberty βίωσαν τις σημαντικότερες διαταραχές διακοπές από τις 9 το πρωί της Πέμπτης.
Πολλές εσωτερικές πτήσεις αναπρογραμματίστηκαν με διαφορετικούς προορισμούς στην αμερικανική επικράτεια.
Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, εκατομμύρια στρέμματα στάχτη
Περισσότερες από 400 εστίες πυρκαγιάς μαίνονται ανεξέλγκτες σε ολόκληρο τον Καναδά έχοντας ξεσπιτώσει τουλάχιστον 120.000 κατοίκους. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερους από 600 πυροσβέστες και εξοπλισμό στον Καναδά. Άλλες χώρες βοηθούν επίσης.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν χθες. Το γραφείο του Τριντό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο Καναδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την υποστήριξή του και ότι και οι δύο ηγέτες «αναγνώρισαν την ανάγκη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Καναδοί αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Η φετινή περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα και με ξηρότερο έδαφος από άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα να ευνοήσει τη ραγδαία εξάπλωση των εστιών.
Ο καπνός ήταν τόσο πυκνός στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οτάβα, που ολόκληροι ουρανοξύστες ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Οττάβα φαίνονταν μετά βίας.
Το ανατολικό Κεμπέκ σημείωσε λίγη βροχή χθες, αλλά ο μετεωρολόγος της Environment Canada με έδρα το Μόντρεαλ, Simon Legault, δήλωσε ότι δεν αναμένεται σημαντική βροχή για μέρες στις απομακρυσμένες περιοχές του κεντρικού Κεμπέκ όπου οι πυρκαγιές είναι πιο έντονες.
Οι πυρκαγιές γνήσια τέκνα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα «σαφές σημάδι της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στην Guardian ο Mohammadreza Alizadeh, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιδεινώσει δραματικά τις πυρκαγιές. Μελέτη του 2021 που υποστηρίχθηκε από την Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ο κύριος παράγοντας αύξησης των ζεστών, ξηρών καιρικών συνθηκών που ευνόησαν τις πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ. Μέχρι το 2090, οι πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθούν σε ένταση έως και 57% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε πέρυσι έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Τόσο η ένταση όσο και η έκταση των φετινών πυρκαγιών έχουν προκαλέσει έκπληξη στους αξιωματούχους καθώς πυρκαγιές καίνε σχεδόν σε κάθε επαρχία του Καναδά.
«Η κατανομή των πυρκαγιών από ακτή σε ακτή φέτος είναι ασυνήθιστη. Αυτή την εποχή του έτους, οι πυρκαγιές συνήθως εκδηλώνονται μόνο στη μία πλευρά της χώρας κάθε φορά, και πιο συχνά αυτή είναι στα δυτικά», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Νόρτον, αξιωματούχος του υπουργείου Φυσικών Πόρων του Καναδά.
πηγή: efsyn.gr, με πληροφορίες από CNN, Reuters, Assciated Press, NBC News, ABC News, Guardian.
φώτο: AP Photo/Seth Wenig
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μητσοτάκης: Συνάντηση στο Καπανδρίτι με αγρότες
16 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ