«Πολεμικό κλίμα» για τις δηλώσεις εισοδήματος
Δικαιώνται συνεχώς οι φοροτεχνικοί, αλλά τι να το κάνεις;
Το... αναπόφευκτον φυγείν αδύνατον. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν κατάφεραν να διαψεύσουν τις βάσιμες εκτιμήσεις των ενώσεων φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ, ΕΦΕΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης και του Οικονομικού Επιμελητηρίου) ότι η προθεσμία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν με κάθε μέσον, η ανακοινωθείσα, προχθές Πέμπτη, παράταση των προθεσμιών έγινε αναπόφευκτη, δικαιώνοντας τους νόμους της... αριθμητικής κι όχι τις εμμονές των κ. Χατζηδάκη και Πιτσιλή (βλέπε δηλώσεις στην «Εφ.Συν.» του γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών).
Οι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η παράταση που δόθηκε είναι οριακή και εκφράζουν την απορία τους γιατί τέτοια εμμονή από την πλευρά του υπουργείου και της ΑΑΔΕ με ανελαστικές ημερομηνίες και τέτοια έλλειψη διάθεσης για ουσιαστικό διάλογο. Η αίσθηση που έχουν αποκομίσει είναι ότι τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Πιτσιλής αντιμετώπισαν φορολογούμενους και φοροτεχνικούς σαν εχθρούς και δόλιους υπονομευτές, αρνούμενοι να έχουν ουσιαστικό διάλογο και να ακούσουν τα επιχειρήματά τους. Ακόμη χειρότερα, ο υπουργός Οικονομικών ήταν ανοιχτά προσβλητικός προς τον κλάδο, δημιουργώντας μεγάλο χάσμα και κλίμα έντασης με τον κλάδο. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί αναπόφευκτα και με τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, όπου σοβεί η δυσαρέσκεια για τον νέο, τεκμαρτό τρόπο φορολόγησής τους από φέτος.
Οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί σοβαρά και οι δύο πλευρές μένουν με «το όπλο παρά πόδα». Το κλίμα επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει προφανής εξήγηση για την εμμονική στάση του υπουργείου. Οπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποί τους, ακόμη και η (αναγκαστική) παράταση ήταν τσιγκούνικη. Χαρακτηριστική του «βαρέος» κλίματος είναι η οξύτατη ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ την Πέμπτη με τίτλο «Η υπομονή εξαντλήθηκε», όπου, μεταξύ άλλων, λέγεται:
«Δυστυχώς βρισκόμαστε απέναντι σε πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη που εμμονικά δεν θέλουν να ακούσουν ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν μάθει να ακούν (αφού τα ξέρουν όλα) και βασίζονται μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων που οι ίδιοι δημιουργούν με τις αποφάσεις τους».
Η «επόμενη μέρα», όσον αφορά τουλάχιστον το ζήτημα της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις προτάσεις του υπουργείου αλλά και από τη διάθεση που θα επιδείξει να ακούσει όλες τις πλευρές πριν προχωρήσει σε αποφάσεις. Οι φοροτεχνικοί-λογιστές και οι φορείς των μικρομεσαίων θέλουν να πιστεύουν ότι η πρόταση του υπουργείου για περίοδο υποβολής τρίμηνης διάρκειας δεν είναι ρεαλιστική για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να προσαρμοστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στις απαιτήσεις του νέου συστήματος.
«Ο κ. Χατζηδάκης κέρδισε το στοίχημα των αριθμών αλλά έχασε το στοίχημα με την κοινωνία»
Επώδυνη εμπειρία χωρίς προηγούμενο, από το 2014 όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χαρακτήρισε τη φετινή διαδικασία με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο γ.γ. της ΠΟΦΕΕ Δημήτρης Χριστοφοράκης.Στις δηλώσεις του επισήμανε επίσης τα εξής:
● Η στάση του υπουργείου ήταν εμμονική και χαρακτηρίστηκε από την πλήρη έλλειψη διάθεσης για διάλογο, κάτι που δεν είναι νοητό σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
● Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου ορίζεται ημερομηνία λήξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά όχι ημερομηνία έναρξης.
● Πέρυσι στο σύστημα άνοιξε στις 30/3 και η ημερομηνία λήξης ήταν 30 Αυγούστου. Φέτος, το σύστημα άνοιξε σχεδόν έναν μήνα αργότερα (25/4) και η ημερομηνία λήξης ήταν 26/7. Ουσιαστικά, εφαρμόστηκε περίοδος υποβολής 3 μηνών, η μικρότερη από κάθε άλλη φορά. Από 4,5 μήνες μεσοσταθμικά τα προηγούμενα χρόνια, πέσαμε στους τρεις.
● Σε αντίθεση με την υπερσυμπίεση της ημερομηνίας υποβολής, φέτος υπήρχαν ιδιαίτερα επιπλέον προβλήματα: α) Με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (τεκμαρτός προσδιορισμός), β) με την ανετοιμότητα των φορέων του Δημοσίου να ενημερώσουν το σύστημα με τα απαραίτητα στοιχεία, γ) με τα λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.
● Για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου συστήματος όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, δεν είναι ρεαλιστικά τρίμηνη διάρκεια υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Αν το υπουργείο επιμείνει σε κάτι τέτοιο, τότε οι λογιστές-φοροτεχνικοί θα βρεθούν προ δύο αναγκαστικών επιλογών: είτε θα εξυπηρετούν λιγότερους πελάτες είτε θα αυξήσουν τις τιμές προσεγγίζοντας τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (όπου είναι πολλαπλάσιες).
πηγή: efsyn.gr - Πάνος Κοσμάς, από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών".
στην κεντρική φώτο ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μία Πράξη Αγάπης από τον Σύλλογο του Νεοχωρίου Αλμωπίας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Πλημμύρισε καμπίνα αεροπλάνου σε πτήση της American Airlines
19 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ