Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ποια νοσοκομεία ξεκινούν κατ’ οίκον θεραπείες – Ποιοι τις δικαιούνται
Photo: Shutterstock
«Έχω απαλλαγεί από το άγχος και την κούραση του να πηγαίνω στο νοσοκομείο και να περιμένω τουλάχιστον 3,5 ώρες για να κάνω μια ένεση. Έχω έναν άνθρωπο, το γιατρό, που μου συμπαραστέκεται προσωπικά. Αισθάνομαι ασφάλεια και δεν ταλαιπωρώ τους δικούς μου. Όλα αυτά είναι ευλογία για εμένα». Με τα λόγια αυτά, η κυρία Φωτεινή Διπλάρη, έδειξε σε χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» το όφελος των κατ’ οίκον θεραπειών που κάνει κάθε 22 ημέρες, συγκινώντας όλο το ακροατήριο. Στην 8ετή διαδρομή της με τον καρκίνο, η δυνατότητα να κάνει θεραπεία στο σπίτι της είναι ό,τι καλύτερο της συνέβη.
Η κυρία Διπλάρη είναι η πρώτη ασθενής του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας που ξεκίνησε από το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2023. Έκτοτε, θεραπείες στο σπίτι κάνουν συνολικά 5 νοσοκομεία και οι ωφελούμενοι ασθενείς ανέρχονται σε 215 έως σήμερα, με τη διεύρυνση των προγραμμάτων να είναι δεδομένη. Μάλιστα, η κατ’ οίκον νοσηλεία, όπως ονομάζεται η δυνατότητα χορήγησης θεραπειών στο σπίτι ενός ασθενούς, ενώ ξεκίνησε από ογκολογικούς ασθενείς, επεκτείνεται και στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Το τελευταίο τρίμηνο άνθρωποι διαγνωσμένοι με τη νόσο σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη παίρνουν το φάρμακό τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν το νοσοκομείο, να ταλαιπωρηθούν και να βρεθούν σε πολύωρη αναμονή.
Η κυρία Φωτεινή Διπλάρη
«Ο καρκίνος είναι μία πολύ δυσάρεστη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου και μιας οικογένειας. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι το να τον αντιμετωπίσεις είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Πάντα θα είναι μία μάχη. Όμως, το δικό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας, να δώσουν αυτή τη μάχη με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια και τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση του «ΟΙΚΟΘΕΝ». Περιγράφοντας την προσωπική του εμπειρία με ογκολογικό ασθενή, τη μητέρα του, η οποία έχασε τη ζωή της από λευχαιμία, σημείωσε πως η θεραπεία από μόνη της είναι για τον οργανισμό μια μεγάλη δοκιμασία. «Έχοντας αυτές τις παραστάσεις στο μυαλό μου, όταν ήρθα ξανά στο Υπουργείο Υγείας, πριν από περίπου ένα χρόνο και διαπίστωσα ότι είχε ξεκινήσει δειλά τότε το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» στον Άγιο Σάββα, το θεώρησα μία εξαιρετική ιδέα».
Ο Άγιος Σάββας άνοιξε το δρόμο
Η ιδέα που είχε ο υπεύθυνος ιατρός του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Παθολόγος – Ογκολόγος, Μιχάλης Νικολάου, έγινε πράξη με τη βοήθεια της τότε διοικήτριας του αντικαρκινικού νοσοκομείου και πλέον διοικήτριας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Όλγας Μπαλαούρα. «Αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδικασία και σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια μας στήριξε η ομάδα της Roche, η οποία χρηματοδότησε τότε τη μελέτη του «ΟΙΚΟΘΕΝ» και η εταιρεία Ernst & Young, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη και μας οδήγησε στο να έχουμε ένα ώριμο έργο το οποίο αγκάλιασε αμέσως το Υπουργείο Υγείας και το ενέταξε στο πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ (σ.σ Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι)», τόνισε η κυρία Μπαλαούρα.
Η πρώτη ενδοφλέβια χορήγηση χημειοθεραπευτικού φαρμάκου ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2023. Έκτοτε, ενταγμένοι στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Νικολάου, είναι 156 ασθενείς, από τους οποίους 82 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, 31 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, 24 με καρκίνο του παχέος εντέρου, 12 με καρκίνο των ωοθηκών, 4 με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και 3 με καρκίνο του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα του Αγίου Σάββα μετέδωσε την τεχνογνωσία της σε ακόμη τέσσερα νοσοκομεία. Έτσι, το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» έχει πραγματοποιήσει 76 θεραπείες σε 32 ογκολογικούς ασθενείς και το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη έχει ενταγμένους στο πρόγραμμα κατ’οίκον νοσηλείας 6 ογκολογικούς ασθενείς, ενώ είναι υπό έλεγχο για ένταξη άλλοι 7. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εδώ και ένα τρίμηνο έχει πραγματοποιήσει 10 χορηγήσεις κατ’ οίκον. Στις 5 Νοεμβρίου, μάλιστα, προχώρησε η κατ’ οίκον θεραπεία στο πρώτο άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση.
Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση είναι η δεύτερη μεγάλη ομάδα ανθρώπων στους οποίους απευθύνεται η κατ’ οίκον νοσηλεία, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιχειρεί την περαιτέρω επέκτασή της και σε άλλα νοσήματα. Το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι αυτό που σήμερα εστιάζει περισσότερο στην πολλαπλή σκλήρυνση, έχοντας εδώ και ένα τρίμηνο απ’ όταν ξεκίνησε κατ’ οίκον θεραπείες 11 ωφελούμενους ασθενείς. Έτσι, η Β’ νευρολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ έγινε η πρώτη κλινική που ξεκίνησε το πρόγραμμα ειδικά για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Ο Διευθυντής της, Νικόλαος Γρηγοριάδης, σημείωσε στη διάρκεια της εκδήλωσης την αυξημένη επίπτωση της νόσου, το γεγονός ότι αφορά στους νέους και τη χρονιότητά της, καθώς δεν οδηγεί σε θάνατο.
Τα οφέλη των κατ’ οίκον θεραπειών για τους ασθενείς μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά. Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν – πολλές φορές μάλιστα πολύ μεγάλες αποστάσεις – για τη θεραπεία τους, ούτε να περιμένουν σε ουρές, κερδίζοντας σε χρόνο και χρήμα. Εξίσου, ή και περισσότερο, σημαντικό ότι βρίσκονται στον χώρο τους και όχι στο περιβάλλον ενός νοσοκομείου που προκαλεί αγωνία, άγχος και θλίψη. «Ανοίγει η πόρτα στο σπίτι μου και νιώθω ότι έρχονται άγγελοι στη ζωή μου», είπε στη χθεσινή εκδήλωση η κυρία Μαριάννα Λουλάκη, ογκολογική ασθενής, συνοψίζοντας σε μία φράση τα θετικά της εμπειρίας της.
ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
"Αυτά τα Χριστούγεννα στα Γιαννιτσά ήταν τα πιο φωτεινά μας!"
26 Δεκεμβρίου 2024 -
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
26 Δεκεμβρίου 2024 -
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 26 Δεκεμβρίου
26 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ