close search results icon

Πώς στήθηκε η μεγάλη παγίδα στους βομβητές και στους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ -Έναν χρόνο το σχεδίαζαν

Πώς στήθηκε η μεγάλη παγίδα στους βομβητές και στους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ -Έναν χρόνο το σχεδίαζαν

Με έναν πόλεμο δίχως αύριο απειλείται η Μέση Ανατολή, καθώς, μετά τις εκρήξεις βομβητών που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 2.800, ο Λίβανος συγκλονίστηκε την Τετάρτη (18/9) από ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων.

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις που σημειώθηκαν προχθές σε χιλιάδες βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ και σε πολίτες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, αρκετοί από τους οποίους χαροπαλεύουν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης (18/9) σημειώθηκαν και πάλι εκρήξεις σε στρατιωτικούς ασυρμάτους που οδήγησαν σε ένα νέο λουτρό αίματος, με 20 νεκρούς και πάνω από 450 τραυματίες.

Το νέο μπαράζ εκρήξεων προκάλεσε χθες χάος στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Εκρήξεις σημειώθηκαν και κοντά σε κηδεία για τα θύματα της προχθεσινής επίθεσης στην περιοχή Μπεκάα. Αυτή τη φορά όμως δεν εξερράγησαν βομβητές, αλλά στρατιωτικοί ασύρματοι. Σύμφωνα με το Ιran Observer, εξερράγησαν ταυτόχρονα κινητά, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλιακά πάνελ και αυτοκίνητα.

Οι εκρήξεις ήταν λιγότερες από εκείνες που σημειώθηκαν την Τρίτη (17/9) αλλά πολύ πιο σφοδρές, ώστε να αποτραπούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Σιωπηρή παραδοχή του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, έκανε λόγο για την έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου στο βόρειο μέτωπο, καθώς ο στρατός, όπως είπε, στρέφει την προσοχή του στο βόρειο μέτωπο του Λιβάνου. «Οι πόροι και οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εκτρέπονται πλέον και εκεί», είπε.

Το Ισραήλ μπορεί να μην έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκάλαντ διαφαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε πως το Ισραήλ δεν έχει ενεργοποιήσει το εύρος των δυνατοτήτων του και ότι σε κάθε στάδιο που αναμένεται από εδώ και στο εξής το τίμημα θα είναι βαρύ για τη Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυμένου πολέμου, το Ιράν έχει καταδικάσει τις φονικές επιθέσεις, ενώ αύριο το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του Νασράλα.

Νέο λουτρό αίματος από τις εκρήξεις φορητών ασυρμάτων της Χεζμπολάχ -Πετούσαν τις μπαταρίες

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο απολογισμό των χθεσινών εκρήξεων στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Από τις προχθεσινές εκρήξεις βομβητών έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ενώ σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον η μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά σε μια κηδεία που είχε οργανώσει η Χεζμπολάχ για τα θύματα της προχθεσινής ημέρας, όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε η οργάνωση εξερράγησαν σε όλη τη χώρα και τραυμάτισαν πολλούς μαχητές της.

Μέλη της Χεζμπολάχ έβγαζαν βιαστικά τις μπαταρίες από τους φορητούς ασυρμάτους που είχαν μαζί τους και δεν είχαν εκραγεί και τις πετούσαν σε μεταλλικά βαρέλια.

Οι ασύρματοι είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο που η οργάνωση αγόρασε και τους βομβητές, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται εκδίκηση στο Ισραήλ

Χάος προκλήθηκε την Τρίτη (17/9) από τις ταυτόχρονες εκρήξεις κατά μήκος του νοτίου Λιβάνου όπου ασθενοφόρα μετέφεραν παντού τραυματίες -οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ-, που χωρίς να το γνωρίζουν μετέφεραν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τοποθετημένους στους βομβητές τους.

Μεταξύ των νεκρών ένα 10χρονο κορίτσι και ακόμη ένα παιδί, ενώ στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ο πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο. Τραυματισμοί έχουν καταγραφεί και στη Συρία.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται 300 τραυματίες, ενώ πολλοί βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ, που τηρεί σιγή ιχθύος. Τα μέλη της σιιτικής οργάνωσης ορκίζονται εκδίκηση, ενώ το Ιράν αναφέρει πως η Δύση θα πρέπει να ντρέπεται για τις ενέργειες του Ισραήλ.

Οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν κατά εκατοντάδες την Τρίτη στον Λίβανο ήταν παγιδευμένοι και προγραμματισμένοι να εκραγούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι Αρχές του Λιβάνου αναφέρουν ότι οι συσκευές «ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες δίπλα στην μπαταρία». Τα αμερικανικά ΜΜΕ «βλέπουν» το Ισραήλ πίσω από την επίθεση, κάνοντας λόγο για κοινή επιχείρηση της Μοσάντ με τον ισραηλινό στρατό, ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η μονάδα «8200» του στρατού του Ισραήλ

Μπορεί το Ισραήλ να μην έχει σχολιάσει τις εκρήξεις χιλιάδων βομβητών μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ωστόσο η επίθεση έφερε στο προσκήνιο την επίλεκτη μονάδα «8200» του Ισραήλ.

Πρόκειται για τη μονάδα πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ η οποία συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον έναν χρόνο προετοιμαζόταν η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πηγές, η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εισαγάγουν εκρηκτικό υλικό εντός της διαδικασίας κατασκευής.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο διευθυντής ερευνών στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσε πως δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

Πώς επιλέγεται το προσωπικό της Μονάδας 8200

Τα μέλη της 8200 ήταν μερικά από τα καλύτερα και πιο ικανά στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούσαν σε μια μονάδα στο κέντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, και αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, ενώ θεωρούνται οι καλύτεροι.

Η μονάδα αναπτύσσει και λειτουργεί εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι δραστηριότητές της είναι συνήθως άκρως απόρρητες και κυμαίνονται από την κατασκοπεία σημάτων μέχρι την απόκτηση δεδομένων και τις τεχνολογικές επιθέσεις.

Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, η μονάδα λειτουργεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, και σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται στενά με το στρατηγείο διοίκησης μάχης.

Το προσωπικό της επιλέγεται από νέους στα τέλη της εφηβείας και έως 20-25 ετών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επιλεγεί από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα λυκείου και πολλοί από τους οποίους έχουν σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ