Πού θα πάνε τα 60 δισ. των ΗΠΑ για την Ουκρανία
Φθάνουν για να σωθεί η Ουκρανία;
Μετά από πολύμηνο αδιέξοδο και υπό το βάρος δραματικών για την Ουκρανία εξελίξεων στα μέτωπα του πολέμου, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ συμφώνησε σε ένα πακέτο – μαμούθ με σχεδόν 61 δισ. δολάρια να κατευθύνονται για το ουκρανικό και άλλα 26 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, στα οποία εμπεριέχεται και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους άμαχους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά από τα πανηγύρια και τις ευχαριστίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά και από την έντονη αντίδραση της Μόσχας η μεγάλη εικόνα για τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι ελαφρώς διαφορετική.
- Από τα 60,7 δισ. περίπου 20 θα χρησιμοποιηθούν για να την αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων των ΗΠΑ που εξαντλήθηκαν από την αποστολή όπλων προς το Κίεβο. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα και για μελλοντικές αποστολές οπλισμού.
- Άλλα 14 δισεκατομμύρια θα μεταφερθούν στο ταμείο βοήθειας προς την Ουκρανία, το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το Πεντάγωνο για να αγοράσει απευθείας όπλα για τον ουκρανικό στρατό από αμερικανικές εταιρείες.
- Ένα τρίτο μέρος ύψους 15 δισεκατομμυρίων θα ξοδευτεί για την βελτίωση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού, όπως περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον στον τομέα των πληροφοριών, αλλά και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη.
- Τέλος, περίπου 8 δισ. δολάρια πιθανότατα θα πάνε σε οικονομική βοήθεια προς την ουκρανική κυβέρνηση για βασικές λειτουργίες, όπως η πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπάιντεν, έχει στο παρελθόν υπογραμμίσει, στην προσπάθειά του να πείσει για την αναγκαιότητα του πακέτου, ότι αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα την αμερικανική οικονομία, καθώς τα δύο τρίτα των χρημάτων στην πραγματικότητα θα πάνε σε αμερικανικά εργοστάσια σε όλη την επικράτεια.
Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής δώσει περίπου 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα, εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου δύο χρόνια.
Φτάνουν για να σωθεί η Ουκρανία;
Μετά τις ανακοινώσεις, πάντως, έρχονται οι αναλύσεις, καθώς η εικόνα από τα μέτωπα δείχνει συνθήκες κατάρρευσης για τις ουκρανικές μονάδες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προειδοποιήσει πως εάν ο Πούτιν αποφασίσει νέα χερσαία επίθεση τους επόμενους μήνες, το μέτωπο στα ανατολικά δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί.
Η ουκρανική αεράμυνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οπλοστάσιο είναι άδειο από όλα όλων των τύπων, κυρίως πυρομαχικά για το πυροβολικό, αλλά και σφαίρες και το θέμα είναι εάν θα προλάβει η βοήθεια να αλλάξει τις ισορροπίες.
Το Sky News, εξάλλου, σε σημερινή του ανάλυση εξηγεί πως αυτή τη στιγμή ο όρος «αλλαγή δεδομένων», μάλλον δεν σημαίνει μια πλήρη ουκρανική νίκη, αλλά μάλλον έναν συμβιβασμό κι ένα συνεχές πάγωμα της σύγκρουσης στα ανατολικά μέτωπα.
Το θέμα είναι ποια θα είναι αυτά τα μέτωπα, καθώς όσο πιο δυτικά μετατοπίζεται η σύγκρουση τόσο περισσότερα εδάφη καταλαμβάνει η Μόσχα.
Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 18% της Ουκρανίας --στο ανατολικό και νότιο τμήμα της γειτονικής της χώρας-- και αυξάνει σταδιακά έδαφος αφού η αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο το 2023 απέτυχε να σημειώσει οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων οχυρωμένων πίσω από ναρκοπέδια πάνω από τα οποία περιπολούν drones και με βαρύ πυροβολικό να τους προστατεύει.
πηγή: efyn.gr
*κεντρική φώτο: Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας σε παλαιότερες κοινές δηλώσεις τους. | (AP Photo/Andrew Harnik)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αριδαία Κλαδι έπεσε σε αυτοκίνητο
18 Ιανουαρίου 2025 -
Πρόεδρος Θεοδωρακίου: Ευχαριστώ θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους
18 Ιανουαρίου 2025 -
Στο Κουρμπάνι ο Διονύσης Σταμενίτης
18 Ιανουαρίου 2025 -
Σύλλογος Γυναικών ΣΚΥΔΡΑΙΑ: Βόλτα στη Βέροια και κινηματογράφος!
18 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ