close search results icon

Προειδοποιήσεις Μητσοτάκη σε Αλβανία και Σκόπια: «Δεν ξεκινήσατε καλά» – Η ομιλία του στους βουλευτές της ΝΔ

Προειδοποιήσεις Μητσοτάκη σε Αλβανία και Σκόπια: «Δεν ξεκινήσατε καλά» – Η ομιλία του στους βουλευτές της ΝΔ

Κείμενο: Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Ομιλία προς τους βουλευτές απευθύνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. «Οι πολίτες μας ζητούν λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ έστειλε μήνυμα και στα Σκόπια: «Δεν ξεκινήσατε καλά, πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο». Προειδοποίηση απηύθυνε και προς την Αλβανία.

«Προσβλέπω σε ουσιαστική και διαδραστική συζήτηση, όπως συμβαίνει πάντα στις ΚΟ. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης τοποθέτησης θα λάβουν τον λόγο όσοι το επιθυμούν και στο τέλος θα έχουμε απαντήσεις και συμπεράσματα.

Ξεκινώ από αυτό που είπε ο Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 1 έτους από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2023, την ηχηρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες για να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας – εντολή να εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας για μια Ελλάδα ισχυρή.

Η εντολή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές -το αποτέλεσμα δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο μας αλλά και υπεροχή της παράταξής μας- δεύτερο και τρίτο κόμμα δεν συμπληρώνουν τα ποσοστά μας, ακόμα και αν αθροίσουν το σύνολό τους», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία Μητσοτάκη στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Ζήτησε «να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες» και τόνισε πως η αριθμητική κάλπης «κρύβει πολλά μηνύματα – για συζήτηση και αξιοποίηση για δυναμική επανεκκίνηση». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε, επίσης, «να ερμηνεύσουμε σωστά τη στάση των ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλες λύσεις, αλλά και όσους απείχαν στο όνομα δικών μας αδυναμιών – όσοι επέλεξαν την αποχή δεν εμπιστεύτηκαν άλλη πολιτική δύναμη».

«Οι πολίτες μας ζητούν λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια και όλα αυτά με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όταν στην Ευρώπη αναμένονται σημαντικές αναταράξεις.

Μιλούσαμε για ανάγκη πολιτικής σταθερότητας – ας δουν τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία ή να αναλογιστούν την κατάσταση στη Γερμανία – τη στιγμή που έχουμε ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα και μειώνουμε το χρέος μας. Η συνετή πολιτική δικαιώνεται», υπογράμμισε.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Λέμε όχι σε όσους θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ»

«Έχουμε χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα», τόνισε και χαρακτήρισε ψευτο-δίλημμα τη δήθεν στροφή προς «αριστερά» ή προς «δεξιά». «Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους.

Βαδίζουμε στο δρόμο της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης που λέει «όχι» σ’ όσους θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ. Άλλωστε όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε. Με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση, συνέχισε.

Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν δέχομαι κουβέντα για τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας, της ΝΔ».

Μήνυμα προς Σκόπια: Δεν ξεκινήσατε καλά, πάψτε να λογαριάζετε «χωρίς τον ξενοδόχο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε προειδοποίηση στα Σκόπια, λέγοντας: Δεν ξεκινήσατε καλά παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Η χθεσινή απόφαση για τον Φρέντι Μπελέρη φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το ευρωκοινοβούλιο συνολικά. Ο Φρέντι Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως Ευρωβουλευτής, τόνισε. Γνωρίζουν τα Τίρανα ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχαιράνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας. Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: «όπως έστρωσε θα κοιμηθεί».

Όσοι στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο παπαγαλίζουν διάφορα τσιτάτα περί εξυπηρέτησης συμφερόντων ας ακούσουν την ίδια τη φωνή των γεγονότων από τις πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την κατάργηση 50+ φόρων αλλά και την φορολόγηση των διυλιστηρίων που μόνο αυτή η κυβέρνηση έκανε.

Οι δυσαρεστημένοι και οι προβληματισμένοι βουλευτές

Σημειώνεται πως βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση είναι να ακούσει τους προβληματισμούς των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης, καθώς είτε δημοσίως είτε στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τις διαφωνίες τους με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές –ακρίβεια, φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, μεταναστευτικό, εθνικά θέματα–, ενώ έντονη δυσφορία έχει εκφραστεί και για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, δηλαδή μια ατζέντα εκτός του συντηρητικού πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, τουλάχιστον δέκα βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική είτε γιατί ανέμεναν να αναλάβουν υπουργείο και δεν συνέβη είτε γιατί –όπως λένε– βρίσκουν κλειστές τις πόρτες τόσο της στενής ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και των υπουργών, με αποτέλεσμα να αισθάνονται παραγκωνισμένοι. Μεταξύ αυτών οι Νικήτας Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Νότης Μηταράκης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Άλλοι βουλευτές στο 3λεπτο που τους αναλογεί αναμένεται να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ είχε διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά αλλά και ευρύτερα δεδομένου ότι μέρος του εκλογικού σώματος με την καταψήφιση ή την αποχή εξέφρασε τη διαφωνία του σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ