Πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό που έγραψε εκατοντάδες φάρμακα στη… μητέρα του
100 γιατροί έκλεβαν το δημόσιο!
Περίπου 100 γιατροί έχουν πιαστεί το τελευταίο διάστημα στη φάκα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για υπερυνταγογράφηση.
Το υπουργείο Υγείας έχει στείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες και τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών στον οικονομικό εισαγγελέα και την αστυνομία.
Μάλιστα, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, Τρίτη, «καταλογίσαμε σε ένα γιατρό 800.000 ευρώ πρόστιμο για ένα μήνα, ο οποίος έγραφε στη μητέρα του φάρμακα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο».
Ο ίδιος είπε ότι η ζημιά του Δημοσίου από πλασματική συνταγογράφηση «υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αν αυτό γίνεται για 10 χρόνια μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ».
«Όταν γίνεται σπατάλη και κλοπή, αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, αλλά από τους ασθενείς και στόχος μου είναι να βάλω τάξη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί της Τετάρτης.
Ο έλεγχος για την καταπολέμηση της κλοπής θα γίνεται μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ που δίνει πρόσβαση σε δεδομένα και μέσω των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξοικονομηθούν πόροι ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα, αν συνεχιστούν τέτοια φαινόμενα.
Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποια ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να «πιάσει» αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.
Τι έχουν δείξει τα πρώτα στοιχεία για 100 γιατρούς που έχουν υπερσυνταγογραφήσει
«Βρήκαμε ότι γιατροί έχουν γράψει τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, από 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν οι γιατροί αυτό σήμερα, καθώς υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε.
Μπορούμε επίσης να δούμε από το 2014 τι έχουν κάνει οι γιατροί και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κάποιος γιατρός, τόνισε ο υπουργός Υγείας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «θα σας πιάσουμε όλους».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μερικά παραδείγματα από τους πρώτους 8 μήνες του 2024:
- Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
- Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της.
- Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφούσε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
- Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
- Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
- Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για 4 παιδιά που είναι όλα συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
- Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε 10 ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
- Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε σε 4 ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
- Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες.
- Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογραφούσε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.
Σε αυτούς τους γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση και έχει δώσει τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ για να γίνει έλεγχος και να ακολουθηθεί νομική διαδικασία.
Η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει σαρωτικός έλεγχος για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών που παίρνουν πάνω από 5 φάρμακα, ενώ είπε ότι σύντομα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει πιο ενδελεχή έλεγχο για θα πιάνει στη φάκα τους παραβάτες.
Παίρνοντας τον λόγο η Νίκη Τσούμα πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ανέφερε ότι η τεχνολογία και η πληροφορική έχει μεγάλη συμβολή στον έλεγχο που θα γίνεται. «Τα ψηφιακά εργαλεία είναι ικανά να έχουν κωδικοποιημένα και ποιοτικά δεδομένα, να παρακολουθούν και να καταγράφουν οποιαδήποτε συναλλαγή, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα».
Άρα, συνέχισε η ίδια, αφού ολοκληρώθηκε η πλήρως ψηφιακή συνταγογράφηση, προχωράμε και βελτιώνουμε τα εργαλεία που μπορεί να βγάλει συμπεράσματα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ και να ελέγχει συμπεριφορές παραβατικότητας και αν οι κανόνες εφαρμόζονται.
«Σταματήστε αυτό που κάνετε, παρακολουθούμε πλέον τη φαρμακευτική δαπάνη με κάθε λεπτομέρεια», διαμήνυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους γιατρούς με παραβατική συμπεριφορά.
Όσον αφορά τους φακέλους των ασθενών, στους οποίους έχουν συνταγογραφήσει γιατροί εξετάσεις ή φάρμακα που δεν έχουν κάνει και δεν έχουν πάρει ποτέ αντίστοιχα, υπάρχει διαδικασία που ενημερώνεται ο φάκελος του ασθενή, ώστε να διαγραφούν από τον ιατρικό του φάκελο τα δεδομένα αυτά. Δηλαδή θα γίνεται εκκαθάριση, ώστε να «μην υπάρχει λάθος διάγνωση στο μέλλον», όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι έτοιμος του χρόνου», έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Υγείας, καθώς πρόκειται για ένα ακόμη ψηφιακό έργο που «τρέχει» το υπουργείο Υγείας και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
ΣΧΟΛΙΑ