close search results icon

Πρώτη με διαφορά η Ελλάδα στις αυξήσεις τιμών στα αγροτικά προϊόντα το Α' τρίμηνο του 2024

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών της γεωργικής παραγωγής.

Πρώτη με διαφορά στην αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα η Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των εκροών αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα αυξήθηκαν με ρυθμό 20%, ενώ μόνο άλλες 4 χώρες σε όλη την ΕΕ κατέγραψαν αύξηση στα αγροτικά προϊόντα. Πιο αναλυτικά, μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών της γεωργικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-24%), στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο -18%), καθώς και στη Σλοβακία και την Τσεχία (και οι δύο -17%).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα πιο έντονα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία (και οι δύο -17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέγραψε αύξηση (+2%).

πηγή: vradini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ