Προβληματισμένος ο Διονύσης Σταμενίτης για το Νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων
Η οδός της αποχής ήταν η λύση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τηλεοπτική του συνέντευξη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema ανάμεσα στους Βουλευτές που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το νομοσχέδιο είναι και ο βουλευτής Πέλλας και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.
Επί του πρακτέου, η πρώτη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για το θέμα ήρθε σε μια περίοδο αναταραχής στο εσωτερικό της ΝΔ. Μια σειρά βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών που είναι από αρνητικοί έως επιφυλακτικοί, πάντως, άκουσαν τον πρωθυπουργό να τοποθετείται με νηφαλιότητα, έστω και αν ορισμένες διαφωνίες και απορίες παραμένουν. Το επόμενο διάστημα θα γίνει διάλογος και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει χρεώσει τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο και τη γραμματέα του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα να λειτουργήσουν ως…αερόσακοι στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έδωσε διέξοδο χθες σε μια σειρά προβληματιζόμενων βουλευτών: την οδό της αποχής. Εξήγησε ότι η αποχή «είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του», προτρέποντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς όσους διαφωνούν να μην καταψηφίσουν. Κάτι που, επί της ουσίας, διευκολύνει και την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς και η αρνητική ψήφος δεν καταγράφεται, αλλά και ο πήχης της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία χαμηλώνει. Οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, πάντως, είναι αρκετοί, με αρκετούς απλώς να μην έχουν τοποθετηθεί δημοσίως. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι αρκετοί θα μεταπειστούν στην πορεία, εφόσον το θέμα επεξηγηθεί περαιτέρω και οι βουλευτές οπλιστούν και με επιχειρήματα για τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Η έμμεση πειθαρχία σε υπουργούς και υφυπουργούς
Κρίσιμη παράμετρος, βεβαίως, είναι και το τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τους «προβληματισμένους» υπουργούς και υφυπουργούς. Κορυφαίο παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης, αλλά και άλλοι υφυπουργοί, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η Μαρία Κεφάλα, ο Σταύρος Κελέτσης, ο Διονύσης Σταμενίτης κ.α. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, υπογράμμισε ότι και οι υπουργοί είναι βουλευτές και ως βουλευτές ψηφίζουν, αλλά τα μέλη της κυβέρνησης δεσμεύονται από την απόφαση του συλλογικού οργάνου, του υπουργικού συμβουλίου. Σημειωτέον, αρκετοί από τους «προβληματισμένους» υφυπουργούς, σε χθεσινές τους επικοινωνίες με το protothema.gr, εμφανίζονταν πιο ήπιοι, έχοντας πάρει κάποιες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, κάποιοι όμως εμφανίζονταν να έχουν ακόμα προβληματισμούς.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο protothema.gr ότι αυτή η διατύπωση αφορά το σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης, άρα και τους υφυπουργούς, οι οποίοι μετέχουν στις συνεδρίασεις του υπουργικού ad hoc και δεν συνοπογράφουν τα νομοσχέδια. Πρακτικά, η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη συνιστά μια έμμεση επιβολή πειθαρχίας στα κυβερνητικά στελέχη, αν και μένει να φανεί τι θα ισχύσει εν τέλει ειδικά για τους υφυπουργούς, καθώς πολλά θα κριθούν από τον τρόπο που θα τοποθετηθεί κάθε κυβερνητικό στέλεχος στη δημόσια συζήτηση.
Εκ των πραγμάτων, πάντως, σε πιο δύσκολη θέση είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μετέχων τακτικά του πρωινού καφέ, ο οποίος έχει σε όλους τους τόνους πει ότι δεν συμφωνεί αξιακά με το θέμα. Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου δεν απαντά σε αυτή τη φάση ως προς το τι θα σημαίνει μια καταψήφιση ή μια απουσία υφυπουργού ή υφυπουργού, επιλέγοντας να εστιάσει σε αυτή τη φάση στην ουσία του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και στην επεξήγηση των βασικών παραμέτρων του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
1η Διαδικτυακή Σύναξη του Μητροπολίτη Πέλλας για την περίοδο 2024-25
16 Νοεμβρίου 2024 -
Δήμος Πέλλας: Κοιτάξτε βρε πως θα πάμε μπροστά κι αφήστε το «2028»…
16 Νοεμβρίου 2024 -
Στο 4Ε ο Μητροπολίτης Ιωήλ
16 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ