close search results icon

Ψήφισμα για τον Όρβηλο λόγω "αδειών ανεμογεννητριών" ετοιμάζει ο Β. Ρόκος

Τι αναφέρεται βάση των άρθρων του Συντάγματος. 

Μετά την καταγγελία του για την συσχέτιση της πυρκαγιάς στον Όρβηλο Σερρών με αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Ρόκος προχώρησε στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών.

«ΌΧΙ ΑΠΕ σε Δάση και Περιοχές Natura βάση των Άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος» αναφέρεται στον τίτλο του σχετικου΄ ψήφισματος από τον επικεφαλής της παράταξης “Συν-Εργασία”.

«Θέμα: ΌΧΙ ΑΠΕ σε Δάση και Περιοχές Natura βάση των Άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος»

Αξιότιμοι/ες συμπολίτες,

Με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος άρθρο 117 και παράγραφο 3, δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν δεν αποβάλλουν το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν και κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. Το ίδιο ισχύει και με βάση τον εκτελεστικό νόμο 998/1979. Όπως και με βάση το άρθρο 24 παρ 1 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει ρητά την αρχή της αειφορίας. Ταυτόχρονα το άρθρο 117 παράγραφος 4 αναφέρει ότι τα δάση και δασικές εκτάσεις για λόγους δημόσιας ωφέλειας διατηρείται η μορφή τους αμετάβλητη ως δασική.

Σε αντίθεση με το Σύνταγμα των Ελλήνων φαίνεται να ήρθε η απόφαση του ΣτΕ 1429/2022 και ο νόμος 4280/2014 που δίνουν την δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές όπως και η απόφαση του ΣτΕ 1429/2022 που δίνει την δυνατότητα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura.

Με τις παραπάνω αποφάσεις δίνεται η δυνατότητα για κατασκευή ΑΠΕ και σταθμών αποθήκευσης και φέρεται να καταστρατηγούνται τα άρθρα 117 και 24 του Συντάγματος.

Απαιτούμε:

1.Ελέγχο της Συνταγματικής Ορθότητας:Να διερευνηθεί η συνταγματική νομιμότητα των αποφάσεων που επιτρέπουν τη μετατροπή αναδασωτέων περιοχών σε χώρους για ΑΠΕ.

2.Διασφάλιση Οικοσυστημάτων: Να προστατευθούν οι δασικές περιοχές από οποιαδήποτε παρέμβαση που θέτει σε κίνδυνο την οικολογική τους ισορροπία.

3. Διαφάνεια στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων:Να δημοσιοποιούνται όλες οι σχετικές μελέτες και οι αποφάσεις αναφορικά με τα δάση και δασικές εκτάσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

4. Εκτίμηση Επιπτώσεων: Να διενεργούνται ανεξάρτητες μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων (ΕΠΕ) πριν από την έγκριση οποιουδήποτε έργου σε δασικές εκτάσεις.

5. Επαναφορά και Τήρηση προγενέστερης Νομοθεσίας: Να επανέλθει ο νόμος 998/1979 ο οποίος προστατεύει τα δάση και τις καμμένες εκτάσεις και τις κηρύττει αναδασωτέες χωρίς εξαιρέσεις για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

6.Ενημέρωση αναλογικότητας καμμένων εκτάσεων με ΑΠΕ: Να γίνει πλήρης φάκελος με δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΝ για εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε καμμένες δασικές εκτάσεις από το 2000 έως και σήμερα.

7. Έλεγχος στην λήψη απόφασης του ΣτΕ: Το συμβούλιο της επικρατείας να δημοσιεύσει το σκεπτικό για τις αποφάσεις του 2012 της Ολομέλειας 2499 και αυτής του 1429/2022.

8. Αρχή της αειφορίας των δασών: Ζητούμε σεβασμό στην αρχή της αειφορίας των δασών η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των δασικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας τους.

9. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΑΠΕ ΣΕ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΈΣ NATURA: Απαιτούμε να μην γίνεται εγκατάσταση ΑΠΕ στα δάση και τις δασικές περιοχές ούτε σε αναδασωτέες καθώς η αλλαγή χρήσης της γης ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η αποδάσωση και η απώλεια οικοτόπων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ γενικότερα αλλά υπέρ του στρατηγικού σχεδιασμού χρήσης γης. Αυτό περιλαμβάνει πολιτικές που ενσωματώνουν τις ΑΠΕ στον χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να μειώνεται η αντίθεση από τις τοπικές κοινότητες και να αξιοποιούνται κατάλληλα οι διαθέσιμες εκτάσεις για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Αυτός ο σχεδιασμός βοηθά στη βελτιστοποίηση της χρήσης του εδάφους και στη διασφάλιση ότι οι ΑΠΕ εγκαθίστανται σε περιοχές που είναι κατάλληλες και αποδεκτές από τους κατοίκους.

Συλλέγουμε υπογραφές για να απαιτήσουμε:

- Άμεση επανεξέταση των αποφάσεων.

- Διασφάλιση της προστασίας των δασών και των οικοσυστημάτων μας.

Με εκτίμηση,

Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Βασίλης Ρόκος

basilhs-rokos-karta-mil.png


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ