close search results icon

Πτώση στις εξαγωγές φρούτων κατά 100.000 τόνους

«Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη»

Πτώση στις εξαγωγές φρούτων κατά 100.000 τόνους

Τη δυσμενή κατάσταση που βιώνει ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών περιέγραψε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση Freskon, ο Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού «ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ», κ. Παναγιώτης Ορφανός ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση και το μέλλον των αγροτών.

Όπως επισήμανε ο κ. Ορφανός, ο τομέας των φρέσκων φρούτων και λαχανικών περνάει κρίση ενώ τα προβλήματα έχουν αρχίσει να φαίνονται σε όλο τον αγροτικό κλάδο, δικαιολογώντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών, γεγονός που αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την τοποθέτησή του, από αρχές Οκτωβρίου του 2023 μέχρι και σήμερα καταγράφεται υστέρηση εξαγωγών χειμερινών φρούτων κατά 100.000 τόνους, αισιοδοξώντας ότι τα καλοκαιρινά φρούτα θα ανατρέψουν τα νούμερα. «Η φετινή σεζόν και υπό κανονικές καιρικές συνθήκες φαίνεται πλούσια σε παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός.

Έκρουσε ταυτόχρονα το καμπανάκι για αθρόα εισαγωγή φρούτων από Τουρκία, Μαρόκο και κυρίως Αίγυπτο, τα οποία πωλούνται σε αρκετά χαμηλές τιμές κάνοντας έτσι μη βιώσιμο το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν, φέροντας ως παράδειγμα τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο τα οποία εξάγονται στην τιμή των 0,30 λεπτών. Την ίδια στιγμή, οι φετινές ελληνικές εξαγωγές μήλων προς την Αίγυπτο, η κυριότερη εξαγωγική χώρα, είναι μειωμένες κατά 50%. «Σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχουν ευρωπαίοι αγρότες αν δεν ληφθούν μέτρα. Το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν είναι καλό», υποστήριξε.

Οι καθυστερήσεις με το ταμείο ανασυγκρότησης

Αναφέρθηκε παράλληλα και στις μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο και την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών με τις επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων να «καρκινοβατούν». Ειδικότερα, μίλησε για το ταμείο ανασυγκρότησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν «τρέχει» και κάνει 4 χρόνια για να δώσει χρήματα στον αγροτικό κλάδο. «Έχουν κατατεθεί συνολικά 850 επενδυτικές προτάσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δανείζονται από τράπεζες και με τους τόκους να βρίσκονται στα ύψη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός.

Τόνισε τέλος ότι η καθυστέρηση και η γραφειοκρατία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεπεράσει κάθε υπομονή του αγροτικού κλάδου.

Δήμητρα Τάγκα από thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ