Πώς ο Νότης Μηταράκης έπεσε από το άλογο
Αναγκαστική η αποπομπή με μία απόφαση χωρίς εσωτερική φθορά.
Η Πάτμος είναι το ιερό νησί της Αποκάλυψης. Αλλά και των αποκαλύψεων για τον Νότη Μηταράκη. Διότι ουδέν κρυφό υπό τον καλοκαιρινό ήλιο των διακοπών, ιδίως ενόσω η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της νέας θητείας της.
«Είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές», είχε βροντοφωνάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες ημέρες, «και πρέπει να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή».
Όπως αποδείχθηκε, κάποιοι δεν ήταν.
Αναγκαστική η αποπομπή Μηταράκη
Κι επειδή κάθε πόλεμος έχει αναπόφευκτες απώλειες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν η πρώτη της. Παραιτήθηκε μάλιστα μόλις 31 ημέρες από την ορκωμοσία του και προτού καλά – καλά γνωρίσει όλους τους συνεργάτες του στη λεωφόρο Κατεχάκη. Χρόνος ρεκόρ, αν μη τι άλλο.
Παράπλευρη θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος αυτήν την απώλεια, καθώς η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ σε όλο αυτό το κολασμένο σκηνικό στη χώρα με τις πυρκαγιές σε εκατοντάδες μέτωπα, από τη Ρόδο ως τη Νέα Αγχίαλο, για σχεδόν δύο εβδομάδες είναι υποστηρικτική.
Στην ουσία της όμως η αποπομπή του Νότη Μηταράκη ήταν αναγκαστική. Όπως σίγουρα και η πιο αναίμακτη στην παρούσα φάση.
Σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα θρηνούσε για την απώλεια πέντε ψυχών, μεταξύ των οποίων οι δύο νεαροί χειριστές του Canadair, και η κοινή γνώμη πίεζε ασφυκτικά για άμεση απόδοση ευθυνών, απόρροια της λειψής εικόνας συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδίου στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ο βουλευτής Χίου βγήκε στ’ ανοικτά με σκάφος. Ένα σκάφος που χωρίς πηδαλιούχο παρασύρθηκε από τη φουρτούνα, χάνοντας τελικά τον προσανατολισμό του.
Η έφιππη και η πανεπιστημιακή αστυνομία
Το γεγονός πως -σε τόσο σύντομο διάστημα- είχε ήδη δύο φορές φέρει την Κυβέρνηση σε θέση απολογίας επέδρασε κομβικά στις εξελίξεις της Παρασκευής. Η τρίτη ήταν, εν τέλει, η καταδικαστική για το μέλλον του στο Υπουργείο. Το ανακοίνωσε κι ο ίδιος ότι αποχώρησε, μέσω social media, μετά την αντικατάστασή του από τον Γιάννη Οικονόμου και ταυτόχρονη υπουργοποίηση του Γιάννη Βρούτση (στο Αθλητισμού).
Ο Νότης Μηταράκης φάνηκε αυτόν τον πρώτο μήνα των καθηκόντων του πώς λειτουργεί αυτόνομα. Δίχως την απαιτούμενη συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο, εξέθεσε εν πολλοίς τον εαυτό του και τον προϊστάμενό του μιλώντας δημόσια αφενός για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αφετέρου για την ίδρυση έφιππου τμήματος στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Από τη μία η ΕΛ.ΑΣ που δεν θα μπαίνει στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό κι από την άλλη οι καβαλάρηδες που θα ξεχυθούν στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου και στην Ακαδημίας για να συμμετάσχουν απλώς σε παρελάσεις, εκδηλώσεις και τουριστικά σημεία. Πράσσειν άλογα, ούτε λίγο ούτε πολύ.
Γι’ αυτό και γρήγορα αναγκάστηκε να ανασηκωθεί από την πολυθρόνα του και να ανασκουμπωθεί ύστερα από τις τάχιστες διαδικασίες διάψευσης των λεγομένων του.
Το θεωρητικά έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα για την έφιππη αστυνομία μεταφέρθηκε αυτομάτως στον κάδο του υπολογιστή του. Την ίδια ώρα η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πήρε τη μορφή του επανασχεδιασμού που θα αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα.
Βέβαια όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποχρεώνεται να προβεί σε διορθώσεις, οι λόγοι είναι ολοκάθαρα εκεί. Κι ας έχει ενεργοποιήσει το χιούμορ για να διασκεδάσει επικοινωνιακά την απόσταση Κυβέρνησης – Υπουργείου, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που είχε επιλέξει για κάθε πόστο.
Απόφαση χωρίς εσωτερική φθορά
Μόνο που Νότης Μηταράκης βιάστηκε και σκόνταψε. Θέλησε να βρεθεί καβάλα στο άλογο, αλλά αυτό τσίνισε και τον πέταξε κάτω.
Σ’ αυτήν την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά γερά τα γκέμια και ενήργησε δίχως να χαθεί χρόνος. Δεν διέθετε χρόνο, άλλωστε, για νέες διευκρινίσεις.
Στη νέα αφορμή απαίτησε εξηγήσεις και ο υπουργός του δεν είχε εναλλακτική. Διευκόλυνε τις εξελίξεις, υπέβαλε την παραίτησή του και εξήλθε του κυβερνητικού σχήματος. Για άγνωστο, ως τώρα, προορισμό.
Η Κυβέρνηση είχε ανάγκη μια βαλβίδα εκτόνωσης και οι άκαιρες διακοπές του Νότη Μηταράκη στην Πάτμο γύρισαν απλώς τη στρόφιγγα. Ούτως ή άλλως πρόκειται για μια αποχώρηση δίχως εσωκομματικό αντίκτυπο, μια και ο πρώην υπουργός ιδιαίτερα ερείσματα δεν είχε. Ούτε ανήκε σε δημοφιλείς τάσεις εντός της ΝΔ για να προκληθεί μεγαλύτερη από την αναμενόμενη φθορά.
Πρόκειται για κίνηση χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
Αντίθετα προς την κοινωνία εκπέμπει στιβαρότητα και αυστηρότητα. Ο Πρωθυπουργός με την μπαγκέτα ανά χείρας, έστειλε το μήνυμα πως όποιος φαλτσάρει δεν μπορεί να παίζει στην ορχήστρα του.
Άλλωστε, το κυβερνητικό πλοίο έχει ενιαία γραμμή και δεν παρεκκλίνει (μένει να δούμε αν θα φτάσει στους πολιτικούς προορισμούς του). Όποιος, πάντως, το χάσει, ας πάει για διακοπές.
πηγή: tovima.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στην Κομισιόν το 5ο αίτημα εκταμίευσης 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
21 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ