Πύραυλοι από τη Χεζμπολά για τους σχεδόν 500 νεκρούς - Νέες επιθέσεις και από το Ισραήλ
Νέες εχθροπραξίες στη σκιά της φονικότερης μέρας στον Λίβανο μετά από δεκαετίες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από τις βομβαρδισμένες περιοχές. G7: Κανείς δεν θα βγει κερδισμένος. Kαταδικάζει και η Κίνα.
Τον ανείπωτο τρόμο και τις μεγάλες καταστροφές από τους πρωτοφανείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ χθες σε όλο τον Λίβανο μαρτυρούν οι εικόνες με τον απολογισμό να αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της πιο δολοφονικής επίθεσης στη χώρα από τον εμφύλιο του προηγούμενου αιώνα: τουλάχιστον 492 άνθρωποι, ανάμεσά τους 35 παιδιά, σκοτώθηκαν και 1.645 τραυματίστηκαν.
Η Χεζμπολά απάντησε εξαπολύοντας έξι επιθέσεις με πυραύλους σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, όπως το αεροδρόμιο Megiddo και η αεροπορική βάση Ramat David, με αποτέλεσμα οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχήσουν βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Ναζαρέτ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε τις περισσότερες από τις εκτοξεύσεις, που δεν προκάλεσαν θύματα, και ότι επιτίθεται στην πηγή των πυρών.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν χρόνο μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για εκκένωση. Το Αl Jazeera μεταδίδει πως άνθρωποι στον νότο του Λιβάνου μάζευαν ό,τι μπορούσαν για να πάνε βορειότερα. Κάποιοι πήγαν στην πόλη της Σιδώνας, που είναι περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού. Άλλοι έφτασαν στη Βηρυτό, άλλοι πάλι πήγαν ακόμη πιο βόρεια.
Ολόκληρες οικογένειες ξεσπιτώθηκαν. Άνθρωποι φοβισμένοι ανησυχούν τι μέλλει γενέσθαι. Ορισμένοι δήλωσαν στο δίκτυο ότι αναγκάστηκαν να φύγουν ενώ γύρω τους γινόταν βομβαρδισμός. «Ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές σχεδόν παντού. Δεν ήξερες ποιος δρόμος ήταν ασφαλής, ακόμη και κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει τον νότιο Λίβανο με τη Βηρυτό, είδαμε αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος αυτού του αυτοκινητόδρομου» αναφέρει το κανάλι.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε άνοιγμα καταφυγίων στα σχολεία, επειδή τα σχολεία έχουν πλέον κλείσει. Σε σχολείο στη Σαΐντα, όπου έσπευσαν πολλοί εκτοπιστμένοι, ο Χασάν Μπαντζάκ εξήγησε πως δεν είχε αποφασίσει να φύγει από τον τόπο του «από την έναρξη του πολέμου και των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού», από τον Οκτώβριο του 2023, όμως χθες, «όταν οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν και μας πλησίασαν, τα παιδιά φοβήθηκαν και αποφασίσαμε να φύγουμε».
Σειρήνες ήχησαν και στη Χάιφα, μεγάλο λιμάνι του βόρειου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας, τα περίχωρα του οποίου χτυπήθηκαν για πρώτη φορά από ρουκέτες της Χεζμπολά προχθές.
«Δεν φοβάμαι για μένα αλλά για τα τρία παιδιά μου», είπε ο Οφέρ Λεβί, 56χρονος τελωνειακός που ζει στην Κιριάτ Μοτσκίν, στο βόρειο Ισραήλ. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να ζει έτσι», πρόσθεσε.
Από τον πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στην επιχείρηση που βάφτισε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε μέσω βίντεο τους πολίτες τους Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει «η επιχείρηση». Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως ο στρατός του θα αλλάξει άρδην τον «συσχετισμό δυνάμεων» στα σύνορα, προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν στον βορρά, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, όπως αναμενόταν, κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.
Σημειώνεται ότι το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να γίνει προσπάθεια να σταματήσει το Ισραήλ.
Η Δύση απλώς «ανησυχεί»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Από τη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».
Πριν από τη Γαλλία, η Αίγυπτος ζήτησε επίσης την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, εναντίον του επαπειλούμενου «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, την ιδέα της «αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 προειδοποίησαν χθες πως οι «δράσεις και αντιδράσεις εγείρουν κίνδυνο μεγέθυνσης αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας» και μπορεί «να σύρουν όλη τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη με αδιανόητες συνέπειες». Κάλεσαν να σταματήσει κύκλος καταστροφής σημειώνοντας ότι «καμιά χώρα δεν έχει κάτι να κερδίσει από την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».
Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ.
Και κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της λεγόμενης μπλε γραμμής, που χωρίζει το βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολά. «Είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει» ο πόλεμος, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι τώρα για να τερματιστεί η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αποτύχει.
Τέλος, και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, καταδίκασε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λιβάνιο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ τις πρόσφατες εκρήξεις επικοινωνιακού εξοπλισμού στον Λίβανο και τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον πολιτών, προσθέτοντας πως το Πεκίνο «στέκει στο πλάι» της Βηρυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΠΕ Πέλλας έκοψε τη βασιλόπιτα της για το 2025
22 Ιανουαρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ