Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα Μιχαήλ Αρχαγγέλου Φοινικιάς
Εγκαινιάστηκε στο νότιο Ρέθυμνο, στα Σελλιά-Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου, το ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα Μιχαήλ Αρχαγγέλου Φοινικιάς, ένα έργο που υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Φάρο της Ορθοδοξίας και κιβωτό της ιστορίας και της παράδοσης στο νότο του Ρεθύμνου, χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης το ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα ΜιχαήλΑρχαγγέλου Φοινικιάς, κάνοντας εκτενή αναφορά στην ιστορικότητα και στον ρόλο του Μοναστηριού, αλλά και στο χρέος της Περιφέρειας Κρήτης να στηρίξει το έργο της ανάδειξης -ανάπλασης ύστερα από πρωτοβουλία του εφημέριου π. Ιωάννη Βάθη και αίτημα της ενορίας και τοπικών φορέων. Τα εγκαίνια έγιναν παρόντων του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ευγενίου του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κκ Ειρηναίου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του βουλευτή Παύλου Πολάκη, του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, του πρώην υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη, τοπικών θεσμικών εκπροσώπων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ο π.Ιωάννης Βάθης και ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του έργου που θα παραδίδεται στις νεότερες γενιές, ευχαριστώντας Περιφέρεια και αρχαιολογική υπηρεσία για την υλοποίηση και επίβλεψη του. Στους ανακαινισμένους χώρους, όπως ανέφερε στην παρουσίαση της η Φιλολογος Ζωή Φωτάκη Παπαδάκη, λειτουργούν εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, βιβλιοθήκη, Αρχονταρίκι, ηγουμενειο, δύο ξενώνες, μαγειρείο, αίθουσα υποδοχής επισκεπτών. Ο ανακαινισμένος ναός εκτιμάται, ότι κτίστηκε πριν τον 18ο αιώνα.
«Η σημερινή ημέρα καθιερώνεται ως ημέρα πανήγυρης και χαράς για όλο το Δήμο Αγίου Βασιλείου και ιδιαίτερα για τα Σελλιά και το Ροδάκινο, καθώς ένα ιστορικό μοναστήρι που έζησε στιγμές ακμής, ειρήνης, δημιουργικότητας αλλά και παρακμής, με περιόδους σκλαβιάς, πόνων, ταλαιπωρίας, μέχρι και τις καταστροφές του πολέμου, ανακαινίστηκε και παραδίδεται σήμερα στην τοπική κοινωνία, αλλά και τσους επισκέπτες της περιοχής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η Ιερά Μονή του Μιχαήλ Αρχαγγέλου υπήρξε εστία και ορμητήριο του Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής στο Μοναστήρι γράφτηκαν νέες σελίδες της ιστορίας, ενώ η Μονή ανέδειξε ανθρώπους αρετής αλλά και λογίους που στο σύνολο τους έζησαν και αγωνίστηκαν για τη διαφύλαξη της πίστης και της ελευθερίας. Όμως, ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του σε κάθε του βήμα. Έτσι και στο Μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου οι αιώνες, που πέρασαν άφησαν σημάδια, φθορές και καταστροφές στα κτίρια. «Όταν, όμως, ο άνθρωπος αξιοποιεί τον χρόνο, τότε τα σημάδια της φθοράς από το πέρασμα του γίνονται ευκαιρίες δημιουργίας και ανάδειξης του λαμπρού παρελθόντος" είπε ο κ. Αρναουτάκης.
«Για την Περιφέρεια Κρήτης», συμπλήρωσε, «η διατήρηση των ισχυρών ψηφίδων της μακραίωνης θρησκευτικής μας παράδοσης βρίσκεται στους άξονες του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Η ανάδειξη και ο σεβασμός αυτής της παράδοσης έχει πρωταρχικό νόημα σήμερα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ χρηματοδοτώντας δεκάδες έργα για τη συντήρηση και ανάδειξη των Βυζαντινών εκκλησιών, για την αποκατάσταση ναών, για τη συντήρηση τοιχογραφιών και την ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων. Σε μία εποχή προκλήσεων, η ανάδειξη της ιστορικής παράδοσης, η διαφύλαξη των μνημείων της Ορθοδοξίας μπορούν να αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της ευημερίας, της αειφορίας, της κοινωνικής ένταξης και της συνοχής».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ