close search results icon

Reuters: 300 δισ. ευρώ από Ρωσία για την ανοικοδόμηση των «νέων της εδαφών» και της Ουκρανίας

Η Μόσχα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι «παγωμένα» στην Ευρώπη.

Reuters: 300 δισ. ευρώ από Ρωσία για την ανοικοδόμηση των «νέων της εδαφών» και της Ουκρανίας

Την ώρα που οι συνομιλίες ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν(και με ηχηρή την απουσία του Κιέβου) για την επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος έχουν ήδη ξεκινήσει, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει μέρος από το «παζάρι» που φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων –τα οποία αυτή τη στιγμή είναι «παγωμένα» στην Ευρώπη– για την ανοικοδόμηση στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Μόσχα βάζει ως προϋπόθεση ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα δαπανηθεί στα εδάφη που είναι αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας, μπλοκάροντας κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300-350 δισ. δολαρίων. Τώρα, η Μόσχα φέρεται διατεθειμένη να τα χρησιμοποιήσει ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες ή στη Ρωσία. Πριν από ένα χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε ότι η ανοικοδόμηση και η ανάκαμψη της Ουκρανίας θα κοστίσει 486 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας για τερματισμό των συγκρούσεων περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων του Κιέβου από το ουκρανικό έδαφος που διεκδικεί η Μόσχα, καθώς και την απόσυρση του Κιέβου από την επιδίωξή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία ζητά να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός από το έδαφός της και επιθυμεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει μη ρεαλιστικούς στόχους, με τον πρόεδρο Τραμπ να αναφέρει μάλιστα πως είχε «πολύ καλές συζητήσεις με τον Πούτιν», αλλά όχι «τόσο καλές συζητήσεις» με την Ουκρανία. Δήλωσε επίσης πως η Ουκρανία «παίζει σκληρά», αλλά δεν έχει κανένα διαπραγματευτικό «χαρτί». Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως παζαρεύει την ασφάλεια της Ουκρανίας με στόχο μια λεόντεια, αποικιοκρατική σύμβαση για τον ορυκτό πλούτο της χώρας της ανατολικής Ευρώπης.

→ Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τις πρώτες τους διά ζώσης συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στις 18 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία και τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν δήλωσαν ότι ελπίζουν να συναντηθούν σύντομα.

πηγή: efsyn.gr

* κεντρική φώτο: Το κατεστραμμένο από ρωσικό πλήγμα δημαρχείο της Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου. | (Ukrainian Emergency Service via AP)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ