Ρυθμίσεις χρεών στην εφορία: Αναδρομικά από 1η Απριλίου τα μειωμένα επιτόκια
Μία μικρή ανάσα από την επιβάρυνση που υφίστανται λόγω των υψηλών επιτοκίων θα πάρουν χιλιάδες φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία καθώς την προσεχή εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία που θα προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων της πάγιας ρύθμισης βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις θα μειωθεί στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα ενώ για τις 24 εως 48 δόσεις το επιτόκιο θα πέσει στο 5,84% από 8,18% που έχει εκτοξευτεί.
Στον πάγο για ένα έτος
Όπως αναφέρει η imerisia.gr τα μειωμένα επιτόκια θα παραμείνουν παγωμένα για ένα έτος ενώ θα έχουν αναδρομικότητα από τις αρχές Απριλίου οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδας για την αύξηση. Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η TτΕ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με τη διαδικασία «θα αλλάξουμε τα επιτόκια των ρυθμίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθμίσεις με το αυξημένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν».
Συμψηφισμοί
Η τροπολογία θα προβλέπει ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη.
Σε αντίθεση με τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης, σταθερό παραμένει μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους.
Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.
Επιπλέον, με παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ παραμένουν «παγωμένα» έως τον Σεπτέμβριο του 2025 τα επιτόκια ρυθμισμένων χρεών στο 5,5% και των αρρύθμιστων στο 8,5%.
Οι ρυθμισμένες οφειλές
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση 7 στους 10 έχουν οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ και έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 3,24 δισ. ευρώ ενώ με οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου, ήτοι 1,368 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων καταγράφεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής, κυρίως κάτω από τα 500 ευρώ όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής, ήτοι πάνω από 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και πάνω από 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στέργιος Αντωνίου...στα πριμ και η οικογένεια του Μπάλντοκ
17 Νοεμβρίου 2024 -
Πέρασε με 30άρα ο Ολυμπιακός από το Παλατάκι
17 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ