close search results icon

Ροδάκινο: Εστί το “κλάμα” μέγιστο!

Μία σεζόν γεμάτη προβληματισμό, έντονη ανησυχία, αβέβαιο περιβάλλον.

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου. 

Πόση κατάρα να πέσει δηλαδή; Από τα παραμορφωμένα του συμπύρηνου, στις βροχοπτώσεις που έβαλαν σε περιπέτεια “θανάτου” Άνδρος και Έβερτ.

Και ο ανθρώπινος παράγοντας, η μεταποίηση, που έπαιξε «παιχνίδι» με την τιμή φέτος, τόσο όσο ποτέ άλλοτε άλλη χρονιά! Με τρόπο. Με την ΕΚΕ σε ρόλο…VAR. Ήταν πέναλτι; Διαμαρτύρεστε; Να δούμε και το VAR. Όχι, δεν ήταν πέναλτι, κι αν διαμαρτύρεστε θα πέσουν “βροχή” οι κίτρινες.

Ουδεμία διαμαρτυρία, ουδεμία φωνή. Τα σόσιαλ σε «φούρια», τα συνδικαλιστικά όργανα στο παλιό «μπαλάκι» που παίζαμε κάποτε στα μαγαζιά με ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα καφενεία. Έχουν κουραστεί, θεωρώ, μιας και ότι να πουν, όσες συσκέψεις και να κάνουν, κανείς δεν κινείται διαφορετικά. 

Η τιμή δεν έβγαζε ούτε έξοδα, για ποια επιβίωση μιλάμε. Οι συνεντεύξεις που δόθηκαν από δύο ανθρώπους που είναι με τεράστια εμπειρία στα αγροτοσυνεταιριστικά πριν από λίγες μέρες στο pellanews.gr είναι παρακαταθήκη για να διαβάζονται τον χειμώνα και να εκφράζουν όσα έγιναν και όσα θα ακολουθήσουν την επόμενη σεζόν.

Μία σεζόν γεμάτη προβληματισμό, έντονη ανησυχία, αβέβαιο περιβάλλον.

Που οδηγούμαστε τώρα, στο παρόν, με τις ζημίες; Από το περιέργως και συνεχώς επεκτεινόμενο «παραμορφωμένο» έως και τις ποικιλίες που βλέπουν «εαυτόν» είτε στα αζήτητα (όπως αυτά των βροχοπτώσεων) είτε «κλαρίσια»;

Στο ζήτημα αυτό υπάρχει η φρεσκότατη άποψη του ΕΘΕΑΣ, όπου μέσω του Αντιπροέδρου του, Χρήστου Γιαννακάκη, γνωστοποίησε (και σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, να συστήσει άμεσα επιστημονική επιτροπή, για την επανεξέταση του ζητήματος αυτού, η οποία θα γνωμοδοτήσει εάν ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ, καλύπτει τη ζημιά της καρπόπτωσης, από τις πρόσφατες άκαιρες βροχοπτώσεις».

Για τα παραμορφωμένα άποψη δεν έχω. Θεωρώ ότι τόσο ο Υπουργός κ. Τσιάρας όσο και ο Υφυπουργός Δ. Σταμενίτης, που γνωρίζει και κατανοεί καλά το πρόβλημα μιας και προερχόμενος από την Πέλλα, θα βρουν λύση.

Θα είναι Deminimis, θα είναι κάτι άλλο, δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να προβλέψω πως θα κινηθούν. Δεν είναι ένα μόνο το πρόβλημα άλλωστε.

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι ο χειμώνας θα βάλει πολλές σκέψεις, οι οποίες ήδη έχουν χτιστεί. Και εκεί, ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ