Ρούτε: Ξηλώστε κοινωνικές δαπάνες, προετοιμαστείτε για πόλεμο
Κυνική «έκκληση» Ρούτε προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς • Μακρόν-Τουσκ μιλούν για στρατό στην Ουκρανία μετά από εκεχειρία.
Μπορεί τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να έχουν στραφεί τις τελευταίες ημέρες στη Συρία, ωστόσο το επίκεντρο της αντιπαράθεσης Δύσης – Μόσχας παραμένει σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πρακτικά όλες οι πλευρές δείχνουν να περιμένουν να ξεκινήσει κι επισήμως η δεύτερη «εποχή Τραμπ» στις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στην Ουκρανία, όμως, περιμένοντας μέχρι τον Ιανουάριο, οι δηλώσεις, αντεγκλήσεις και προειδοποιήσεις… πέφτουν βροχή.
«Κόψτε παροχές, επενδύστε στην άμυνα»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευθύς στις προειδοποιήσεις του και, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ξυπνήσουν και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε τέσσερα ή πέντε χρόνια» είπε μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για να περάσει σε αυτό που πραγματικά «καίει» πολιτικούς και επιχειρηματίες, «Ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επέμεινε τρομολαγνικά σημειώνοντας πως «ο κίνδυνος μας πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί και εδώ», αν και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή κατά του ΝΑΤΟ.
«Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση», ενώ στην Ευρώπη, τα κράτη είναι απρόθυμα να δαπανήσουν περισσότερα για να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, πρόσθεσε.
Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας «ξέρω ότι το να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα σημαίνει να ξοδεύουμε λιγότερα για άλλες προτεραιότητες, αλλά είναι μόνο λίγο λιγότερα», είπε, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί “ένα μικρό μέρος” των κοινωνικών δαπανών για να επιτευχθεί αυτό.
«Για να προστατεύσουμε την ελευθερία μας (...) οι πολιτικοί σας πρέπει να σας ακούσουν. Πείτε τους ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε θυσίες σήμερα, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς αύριο».
«Πείτε τους ότι πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά».
«Αν δεν ξοδέψουμε περισσότερα από κοινού τώρα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, θα πληρώσουμε πολύ, πολύ, πολύ υψηλότερο τίμημα αργότερα κάνοντας πόλεμο», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Στρατός στην Ουκρανία μετά από εκεχειρία;
Το διπλωματικό παιχνίδι, πάντως, έχει πάρει φωτιά με τον Εμανουέλ Μακρόν να μεταβαίνει στη Βαρσοβία προκειμένου να έχει επαφές με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη σκιά των δηλώσεων Τραμπ για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ότι οι αποφάσεις που αφορούν την Πολωνία θα ληφθούν στη Βαρσοβία και μόνο στη Βαρσοβία, αποκλείοντας αυτή τη στιγμή την αποστολή στρατού στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες παραχωρήσεις θέλει να κάνει για χάρη της ειρήνης, αλλά τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου, κάτι που τέθηκε ξανά στο επίκεντρο με την επικείμενη επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους», είπε ο Μακρόν μιλώντας δίπλα στον Τουσκ.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν ήταν παρών στις συνομιλίες στη Βαρσοβία, αλλά δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι είναι σε διαρκή επαφή με τον Τουσκ και τον Μακρόν.
Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι η συζήτηση για χερσαία στρατεύματα ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία είναι «κάπως σαν να κάνεις το πέμπτο βήμα πριν από το δεύτερο».
Παράλληλα σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο και τη Βαρσοβία αντίστοιχα, εβδομάδες πριν η Πολωνία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την Ουγγαρία.
Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι εκείνη και Ευρωπαίοι ομόλογοί της συμφωνούν ότι η Ουκρανία χρειάζεται «στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας».
«Αυτό περιλαμβάνει μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον και πώς η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω κοινού χρέους, αν και η Γερμανία επανέλαβε την αντίθεσή της σε τέτοιες κινήσεις.
«Είναι... ξεκάθαρο ότι η χρηματοδότηση της άμυνας παραμένει εθνικό καθήκον», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.
«Έχουμε ήδη συγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. Είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια στο τι είναι οικονομικά βιώσιμο και νομικά εφικτό σε αυτόν τον τομέα».
πηγή: efsyn.gr
"κεντρική φώτο: Κυνικό αίτημα Ρούτε για περισσότερες αμυντικές δαπάνες εις βάρος του κοινωνικού κράτους. | (AP Photo/Virginia Mayo)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Χάσανε και οι δύο
19 Ιανουαρίου 2025 -
Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν οι τρεις όμηροι
19 Ιανουαρίου 2025 -
Απόλλων Κρύας Βρύσης: Οι απουσίες έφεραν την ήττα
19 Ιανουαρίου 2025 -
π. Στέφανος Κορεκτσίδης: Ένας Ιερέας που Κερδίζει Καρδιές
19 Ιανουαρίου 2025 -
Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου στη Φιλώτεια
19 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ