Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα, κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών
"Για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια".
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ΠΕ Πέλλας πρόκειται να συμμετέχει δυναμικά (ως συνηθίζει βεβαίως δηλώνοντας παρών στους αγώνες που γίνονται), με την απεργιακή συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.
Δείτε ολόκληρη της ανακοίνωση του συνδικαλιστικού φορέα:
ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΛΛΑΣ, ΩΡΑ 10:30
Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου πε Πέλλας, σε συνεδρίασή του αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξη η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, ενάντια στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η στεγαστική κρίση, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας και η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Όχι μόνο δεν βγαίνει ο μήνας, αλλά η κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα ότι κάνει τα πάντα ώστε η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ να σβήσει από το λεξιλόγιο των ελληνικών νοικοκυριών.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αλλά και της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης δείχνουν τα εξής:
• Πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 800 ή λιγότερα ευρώ καθαρά τον μήνα. Δηλαδή οι μισοί μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ζουν σε κατάσταση φτώχειας.
• Το 70% των μισθωτών αμείβεται μέχρι 950€ καθαρά τον μήνα. Δηλαδή στην κατάσταση του χαμηλόμισθου βρίσκονται 7 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
• Μόνο το 10% αμείβεται με πάνω από 1.450€. Δηλαδή αυτοί που παίρνουν έναν καλό μισθό για τα δεδομένα της εποχής αποτελούν έναν πολύ μικρό μέρος του συνόλου των εργαζομένων, μόλις 1 στους 10.
• Μόλις το 3,63% των μισθωτών αμείβεται πολύ καλά, δηλαδή παίρνει πάνω από2.025 ευρώ καθαρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση(-33%) αγοραστικής δύναμης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ενώ τελευταία είναι η Βουλγαρία.
Συμμετέχουμε στην Απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ και την απεργιακή συγκέντρωση ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΛΛΑΣ στις 10:30πμ με βασικά αιτήματα τα εξής:
- Αύξηση μισθών μέσα από ΣΣΕ ,σε κλάδους και επαγγέλματα, βελτίωση των ορών εργασίας.
- Μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
- Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
■ Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΟΥ ΘΕΑΝΩ ΧΡΥΣΟΓΩΝΙΔΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη απευθύνει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Συλλογικό αίτημα είναι να μπει «στοπ» στην ακρίβεια, που μαστίζει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ «για να ζήσουμε οι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια».
► Τα συνδικάτα της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας με κεντρικό σύνθημα «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας-ΣΤΟΠ στην ακρίβεια» και την υπεράσπιση των κατακτήσεών της. Καλούν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα.
- Επαναφορά 13ου–14ου μισθού.
- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
- Ξεπάγωμα της διετίας 2016–2017.
- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση–Επαναφορά του Ν. 1264/82.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης».
► Η ΓΣΕΕ καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί. Ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων και η αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου».
«Η Κυβέρνηση, αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η οποία έχει μειωθεί κατά 8% από το 2019. Με την επιδοματική πολιτική και τα pass δεν λύνονται δυστυχώς τα προβλήματα» αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
«Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς και των καρτέλ, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικού Εργατικού Δικαίου καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δισ. από την πρώην Εργατική Εστία. Αυτά τα μέτρα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και για την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αγωνιστούμε» καταλήγει.
► Μπροστά στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι υγειονομικοί - νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) ενώνουν τις φωνές τους και απεργούν, διαδηλώνοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) συμμετέχει επίσης στην απεργία κάνοντας λόγο για «διάλυση του ΕΣΥ» που «παραμένει υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχώμενο».
Οι ίδιοι εξηγούν πως η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματά τους είναι τεράστια, όπως επίσης και η επίθεση ενάντια στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας.
Διεκδικούν, μεταξύ άλλων:
- Αυξήσεις στους μισθούς.
- Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Ένταξη στα ΒΑΕ.
- Δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλο τον λαό.
► Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) ανακοίνωσε συμμετοχή στην απεργία. Η απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας σε όλες τις κατηγορίες αρχίζει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας, με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου καθώς και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
► Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ζητώντας μεταξύ άλλων, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διεκδικήσεις είναι οι εξής:
- Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων
- Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων
- Να μπει «φρένο» στην αισχοκέρδεια των καρτέλ
- Να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΕΤ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 στις 11:00 π.μ. και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων.
► Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί, καθώς ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), συμμετέχουν διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους εναντίον του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλοντας συμπεριφορές και περιστατικά που αποδεικνύουν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία εκτελείται κάτω από αντίξοοες συνθήκες εις βάρος των δικαιωμάτων μάθησης.
Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν τον εντεινόμενο αυταρχισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, τις εκδικητικές διώξεις συνδικαλιστών, τις χαμηλότατες αποδοχές των εκπαιδευτικών, την δραματική κτηριακή κατάσταση που βρίσκονται πολλές σχολικές μονάδες και τα ζητήματα αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης του δημόσιου σχολείου.
*(Οι πληροφορίες για την Αθήνα από το efsyn.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη εκπαιδευτικού εντός του χώρου του σχολείου
18 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ