Σε κρίσιμη καμπή οι εαρινές καλλιέργειες, σοδειές υπό πίεση με πολλή αβεβαιότητα
Ανησυχητικά εξελίσσεται η χρονιά και για το βαµβάκι.
Σε κρίσιμη καμπή οι εαρινές καλλιέργειες, υπό πίεση οι σοδειές με αβεβαιότητα για τελικές αποδόσεις και πρόσοδο
Μετά τα σιτηρά και ειδικά το σκληρό σιτάρι που δεν γνώρισε και τις καλύτερες µέρες από πλευράς αποδόσεων τον περασµένο µήνα και την ίδια στιγµή, διατηρείται σε καθοδική τροχιά από πλευράς τιµής (τουλάχιστον 50% χαµηλότερα από πέρυσι), σηµαντικά αγροτικά προϊόντα για την Ελλάδα όπως το καλαµπόκι, το βαµβάκι, η βιοµηχανική ντοµάτα, τα αµπελοοινικά και το ελαιόλαδο, βρίσκονται αυτόν τον καιρό σε ιδιαίτερα κρίσιµη καµπή.
Οι πληροφορίες από τις αντίστοιχες περιοχές θέλουν τη βιοµηχανική ντοµάτα να βρίσκεται καλλιεργητικά υπό µεγάλη πίεση, καθώς η παρατεταµένη ξηρασία και οι συνθήκες καύσωνα στον θεσσαλικό κάµπο, έχουν ήδη κλονίσει σοβαρά τις όψιµες φυτείες, ενώ τίθεται θέµα διαχείρισης της πρώτης ύλης από τη βιοµηχανία, καθώς σε µικρότερο χρόνο θα πρέπει να συγκοµισθούν και να παραδοθούν στα εργοστάσια µεγάλες ποσότητες (ταυτόχρονη ωρίµανση).
Ιδιαίτερες δυσκολίες καταγράφονται φέτος και στην καλλιέργεια του καλαµποκιού, καθώς οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται συνεχώς, χωρίς αυτό να είναι πάντοτε εφικτό, ενώ τα έξοδα για τους παραγωγούς συνεχώς µεγαλώνουν, χωρίς αυτό να αντισταθµίζεται από τις συνθήκες αγοράς, µε την τιµή του προϊόντος να παραµένει σταθερά σε χαµηλότερα επίπεδα από πέρσι.
Ανησυχητικά εξελίσσεται η χρονιά και για το βαµβάκι. Μπορεί οι υψηλές θερµοκρασίες να είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια, όµως στις περισσότερες περιοχές της χώρας φέτος χρειάσθηκαν διπλοσπορές ή υπήρξε αργοπορία στη σπορά, ενώ οι εντοµολογικές ασθένειες (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) που καταγράφονται τις τελευταίες εβδοµάδες κάνουν τις προβλέψεις για την εξέλιξη των αποδόσεων ακόµα πιο δυσοίωνες. Σ’ αυτά να προστεθούν και οι δυσκολίες άρδευσης που ανακύπτουν, ενώ και η διεθνής χρηµατιστηριακή τιµή παραµένει χαµηλά, µε την αντίστοιχη τιµή για το σύσπορο να πέφτει τελευταία ακόµα και κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό. Σηµειωτέον ότι ποτέ, κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι δυνατότητες για προπωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα 65 λεπτά το κιλό.
Στα αµπέλια και ειδικά στις οινοπαραγωγικές ποικιλίες, παρά το ότι η χρονιά ξεκίνησε καλά, το τελευταίο διάστηµα οι συνθήκες καύσωνα σε κάποιες αµπελουργικές ζώνες, προοιωνίζουν δραµατική (κατά τόπους) µείωση αποδόσεων. Ειδικά όσα αµπέλια δεν είχαν πρόσβαση σε αρδευτικά δίκτυα, ήδη καταγράφουν σηµαντική απώλεια παραγωγής.
Στην ελαιοκαλλιέργεια, τέλος, η εικόνα είναι διφορούµενη. Τα πράγµατα είναι καλύτερα από πέρυσι, όµως, η ξηρασία αφήνει ήδη τα πρώτα σηµάδια στην εξέλιξη του καρπού και πολλά θα εξαρτηθούν από τις βροχές του φθινοπώρου.
Λιγότερο 30% το καλαµπόκι στην Αν. Ευρώπη
Ο καύσωνας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα µαραίνει το καλαµπόκι σε µια κρίσιµη στιγµή για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, προκαλώντας ανησυχίες για νέα έλλειψη προσφοράς. Οι θερµοκρασίες ξεπέρασαν τους 38oC στην Ουκρανία, από τους κορυφαίους παγκόσµιους εξαγωγείς καλαµποκιού. Η Ρουµανία, ένας από τους κύριους παραγωγούς της ΕΕ, περιδινίζεται σε περίοδοξηρασίας. Οι δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες λαµβάνουν χώρα καθώς οι καλλιέργειες καλαµποκιών βρίσκονται σε κρίσιµο στάδιο επικονίασης. Η ζέστη θα µπορούσε να εµποδίσει το σχηµατισµό των κόκκων καλαµποκιού ή να προκαλέσει συρρίκνωση των υφιστάµενων φυτών. «Φαίνεται προκαταρκτικά ότι η συγκοµιδή καλαµποκιού θα είναι 20 έως 30% χαµηλότερη από την αναµενόµενη», δήλωσε στο Bloomberg η Τετιάνα Ανταµένκο, επικεφαλής του τµήµατος γεωργίας στο Εθνικό Κέντρο Υδροµετεωρολογίας της Ουκρανίας.
πηγή: agronews.gr - Γιάννης Πανάγος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ευχές από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ