close search results icon

Σε παράταση του εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα οδηγεί η Ε.Ε. την Ρωσία

Σε παράταση του εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα οδηγεί η Ε.Ε. την Ρωσία

Καμία τύχη για την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ρωσία, από το 2014, στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, οι οποίες είχαν και θα εξακολουθήσουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε ελληνικής παραγωγής κηπευτικά και φρούτα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να συνεχίσει τις κυρώσεις που πρώτη επέβαλε στην Ρωσία, ενώ δεν φαίνεται πιθανή απεμπλοκή της από την Ρωσο – Ουκρανική διένεξη ή σύντομη ειρηνική διευθέτηση του θέματος.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα 17 Ιουνίου, αναφέρονται τα εξής:

«Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να ανανεώσει τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, έως τις 23 Ιουνίου 2025 .

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν επί του παρόντος εισήχθησαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014 και περιλαμβάνουν απαγορεύσεις που στοχεύουν τις εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία ή Σεβαστούπολη στην ΕΕ και επενδύσεις υποδομής ή οικονομικές και τουριστικές υπηρεσίες από την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία ή Σεβαστούπολη. Επιπλέον, οι εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών από εταιρείες της Κριμαίας ή για χρήση στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας ή για την αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων υπόκεινται επίσης σε περιορισμούς της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και συνεχίζει να καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Από το 2022, η Ρωσία έχει παραβιάσει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι της ρωσικής επίθεσης, και αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της πολιτικής της μη αναγνώρισης».

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ