close search results icon

Σιδηροδρομική «λίστα Πέτσα» με κονδύλια που δεν απέτρεψαν τα Τέμπη

Συμβάσεων το ανάγνωσμα, 

Αφησαν τον ελληνικό σιδηρόδρομο να βουλιάξει στην ανυποληψία και τώρα εγκρίνουν κονδύλι για την «οργανωτική του μεταρρύθμιση» στο οποίο περιλαμβάνουν και «μια καλά σχεδιασμένη διαφημιστική εκστρατεία» με στόχο «την ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού για το σύνολο των ενεργειών που γίνονται προς όφελός του».

Το συνολικό κονδύλι που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υποτίθεται αφορά και άλλα έργα, είναι 6,2 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, αλλά, επειδή στη διαφήμιση, όπως και στην πολιτική, παίζουν μεγάλο ρόλο οι συμβολισμοί, αξίζει να δούμε την προϊστορία του:

● Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2021 ορίζοντας τότε ως υπεύθυνο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σκοπός ήταν «η πλήρης αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ» και η παραγωγή έως το β’ τρίμηνο του 2022 «δικαίου για τη μεταρρύθμιση των δύο εταιρειών που θα τους παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου». Αυτό που παρήχθη τελικά, ήταν ο νόμος 4974 (Σεπτέμβριος 2022) που διαχώριζε τον ΟΣΕ από την ΕΡΓΟΣΕ ενώ τώρα, με τη νέα μελέτη, ο στόχος είναι ακριβώς ο αντίστροφος, η συγχώνευση ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ και μέρους της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο νόμος εκείνος ουδέποτε εφαρμόστηκε, ενώ είναι επίσης προφανές ότι τα 6,2 εκατομμύρια της αρχικής έγκρισης δεν απορροφήθηκαν ποτέ γιατί αλλιώς δεν θα εγκρίνονταν εκ νέου...

● Εκείνη η εγκριτική απόφαση περιελάμβανε επίσης (έως το 4ο τρίμηνο του 2023!) την «πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας ERTMS». Πρόκειται για το σύστημα που εάν υπήρχε δεν θα είχαν συμβεί τα Τέμπη καθώς θα λειτουργούσαν σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος ETCS, ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών (GSM-R).

● Μετά τις εκλογές του 2023, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας και λίγο καιρό αργότερα μαθαίνουμε ότι το σχέδιο άλλαξε και θα δημιουργηθεί «νέος ΟΣΕ» με την ενοποίηση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ. «Στα σκαριά ο νέος ΟΣΕ», βούιζαν τα πρωτοσέλιδα τον Ιανουάριο του 2024 όταν ο κ. Σταϊκούρας παρουσίαζε το σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο. Χρειάστηκε, όμως, να φτάσουμε στον Αύγουστο για να βγει η απόφαση που τροποποιεί την έγκριση του Δεκεμβρίου 2021. Το ποσόν παραμένει ίδιο, δηλαδή 6,2 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, αλλά ο σκοπός έχει αλλάξει άρδην. Επίσης, περιγράφονται τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις:

Συμβάσεων το ανάγνωσμα

1) Στην πρώτη σύμβαση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αναλυτική οργανωτική μελέτη της «Νέος ΟΣΕ»-«Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.», «ο ανασχεδιασμός των εφαρμοζόμενων γενικών Διαδικασιών Ασφάλειας, η εγκατάσταση/επικαιροποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και η υποστήριξη της προετοιμασίας πιστοποίησης του συστήματος αυτού, η διενέργεια μελέτης προσδιορισμού του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και η κατανομή του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού στις θέσεις του νέου οργανογράμματος βάσει αξιολόγησης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συστημάτων ανάπτυξης, διαχείρισης, αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού και προσαρμογής του υφιστάμενου προσωπικού στην εταιρική κουλτούρα του νέου σιδηροδρομικού φορέα» και άλλα πολλά. Στην περιγραφή δεν γίνεται λόγος για τον «Τεχνικό Σύμβουλο Διοίκησης», δηλαδή τον ιδιώτη που θα αναλάβει ρόλο γενικού συντονιστή του εγχειρήματος ακόμη και σε θέματα καθημερινότητας, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

2) Η δεύτερη σύμβαση αφορά την «προβολή και επικοινωνία της σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης» και «ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την υλοποίηση δράσεων προβολής και επικοινωνίας με επίκεντρό τους την πρόσφατη (sic) σιδηροδρομική μεταρρύθμιση και τα οφέλη που προκύπτουν από τις ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές και οικονομικές σιδηροδρομικές μεταφορές για τους επιβάτες και τις επιχειρήσεις, το φυσικό περιβάλλον και την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και τη διασύνδεση της χώρας με τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα». Η «πρόσφατη» μεταρρύθμιση μετατρέπεται λίγο παρακάτω σε «εν εξελίξει» και «αναμφισβήτητα μια σημαντική παρέμβαση εκσυγχρονισμού για τις μεταφορές στη χώρα μας». «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η προβολή της σημασίας του έργου μέσω μιας καλά σχεδιασμένης διαφημιστικής εκστρατείας μπορεί να αποτελέσει ζωτικό στοιχείο της στρατηγικής μεταρρύθμισης» και «το έργο θα εστιάσει στην αξιοποίηση ενός μείγματος καναλιών επικοινωνίας, τo οποίο θα περιλαμβάνει α) παραδοσιακή διαφήμιση (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπο), β) ψηφιακά κανάλια, όπως ψηφιακό Τύπο, social media αλλά και Out of Home δράσεις» και ενέργειες δημοσίων σχέσεων. Μια σιδηροδρομική «λίστα Πέτσα» γεννιέται…

3) Η τρίτη σύμβαση αφορά υπηρεσίες υποστήριξης της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), «κατά την τρέχουσα περίοδο της μεταρρύθμισης του σιδηροδρομικού τομέα, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει αναδιάρθρωση ρόλων και αρμοδιοτήτων (π.χ. συνένωση των ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ και μέρους της ΓΑΙΑΟΣΕ σε ενιαία εταιρεία-Διαχειριστή Υποδομής) με παράλληλη ενίσχυση του γενικού επιπέδου ασφάλειας καθώς και της καλής λειτουργίας της σιδηροδρομικής αγοράς».

4) Η τέταρτη σύμβαση αφορά την εφαρμογή των διαδικασιών του Σχεδίου Διαχείρισης και Ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

πηγή: efsyn.gr - Άρης Χατζηγεωργίου

* κεντρική φώτο: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ