Συναγερμός για μικροβιακές λοιμώξεις – Γιατί η μηνιγγίτιδα «χτυπάει» τώρα
![Συναγερμός για μικροβιακές λοιμώξεις – Γιατί η μηνιγγίτιδα «χτυπάει» τώρα Συναγερμός για μικροβιακές λοιμώξεις – Γιατί η μηνιγγίτιδα «χτυπάει» τώρα](https://www.pellanews.gr/portal-img/single_article/113/synaxi-1353147707.webp)
Photo: Shutterstock
Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των περιστατικών μηνιγγίτιδας. Μετά τον θάνατο ενός 20χρονου στην Πάτρα, τη νοσηλεία ενός μικρού παιδιού στη Θεσσαλονίκη και τη χθεσινή είδηση για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 27χρονο στην Κρήτη, οι πολίτες είναι θορυβημένοι, ενώ η μηνιγγίτιδα, μια δυνητικά σοβαρή νόσος φαίνεται πως έχει εποχή… προτίμησης και αυτή είναι τώρα.
Οι ειδικοί μετά και το χθεσινό περιστατικό που έγινε γνωστό – και τελικά οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι η μηνιγγίτιδα προκλήθηκε από το παθογόνο του πνευμονιόκοκκου – εφιστούν την προσοχή, καθώς η περίοδος που διανύει η χώρα μας είναι και η περισσότερο επικίνδυνη.
Μάλιστα, οι ιώσεις που προηγήθηκαν τους χειμερινούς μήνες, ειδικά η εποχική γρίπη «στρώνουν» το έδαφος για σοβαρές λοιμώξεις όπως είναι η μηνιγγίτιδα ή μικροβιαιμίες, δηλαδή σηψαιμίες λόγω παθογόνων.
«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, 10-15% είμαστε φορείς του μηνιγγιτιδόκοκκου. Το έχουμε στο φάρυγγά μας και όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, για παράδειγμα μια προηγούμενη ιογενής λοίμωξη, τότε μπορεί να εκδηλωθεί», σημειώνει στο ygeiamou.gr η Παιδίατρος, Δρ Όλγα Τζέτζη.
Η δευτεροπαθής επιμόλυνση, όπως συνηθίζουν να τη λένε οι γιατροί, είναι χαρακτηριστική στο μικρό παιδί 2,5 ετών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πριν νοσήσει με μηνιγγίτιδα είχε περάσει γρίπη. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες αυτή την εποχή, καθώς έχει προηγηθεί το «κύμα» των ιογενών λοιμώξεων, με κυρίαρχη τη γρίπη, και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι καταπονημένο. Επίσης, δεν αφορά μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.
Από τι προκαλείται η μηνιγγίτιδα
Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα που είναι η εν δυνάμει πιο σοβαρή μορφή μηνιγγίτιδας, μπορεί να προκληθεί από τα εξής μικρόβια: Καταρχάς ο μηνιγγιτιδόκοκκος (συνηθέστερα στα βρέφη, στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες). Υπάρχουν 12 ορότυποι μηνιιγιτιδόκοκκου. Τα εμβόλια που υπάγονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καλύπτουν για τους οροτύπους A, C, W και Υ και υπάρχουν και τα εμβόλια που καλύπτουν από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Ο πνευμονιόκοκκος, επίσης, μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα συνήθως στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους (υπάρχουν εμβόλια στο ΕΠΕ που καλύπτουν από το συγκεκριμένο παθογόνο).
Το μικρόβιο Haemophilus influenza είναι επίσης ένα παθογόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα. Στις ημέρες μας, βέβαια, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο λόγω του εμβολιασμού με το εξαπλό εμβόλιο που είναι το πρώτο εμβόλιο που γίνεται στα βρέφη στην ηλικία των 2 μηνών. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β είναι το τέταρτο παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα νεογνά).
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μεταδίδεται αερογενώς με τα σταγονίδια και με επαφή με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις αλλά δεν έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα όπως αυτή της ιλαράς και του κορωνοϊού. Προϋπόθεση μετάδοσης είναι η πολύ στενή επαφή, το κατάλληλο μικροβιακό φορτίο και χρόνος επαφής 7 ημέρες επί 5 ώρες τη μέρα.
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος, μεταφέρονται στην ανθρώπινη μύτη και λαιμό. Η μεταφορά τους είναι συνήθως αβλαβής και βοηθά στη δημιουργία ανοσίας έναντι της μόλυνσης, αλλά τα μικρόβια αυτά εισβάλλουν περιστασικά στο σώμα προκαλώντας μηνιγγίτιδα και μικροβιαιμία – σηψαιμία. Μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης παρατηρείται όταν οι άνθρωποι ζουν σε κοντινή απόσταση όπως σε μαζικές συγκεντρώσεις, φοιτητικές εστίες, καταυλισμοί προσφύγων, στρατόπεδα.
ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στις 23 Φεβρουαρίου το Καρναβάλι Πέλλας
11 Φεβρουαρίου 2025 -
Η πολιτική διάσταση του διαγωνισμού της Intervision
11 Φεβρουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ