close search results icon

Συνάντηση Στάρμερ – Μελόνι για το μεταναστευτικό: «Μοντέλο Αλβανίας» εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση

Τι προβλέπει η συμφωνία. 

Συνάντηση Στάρμερ – Μελόνι για το μεταναστευτικό: «Μοντέλο Αλβανίας» εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση

Η Τζόρτζια Μελόνι θα υποδεχθεί τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στη Ρώμη, με το μεταναστευτικό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, μία ημέρα μετά από ακόμη ένα τραγικό ναυάγιο μεταναστών στη Μάγχη.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Στάρμερ, που ακύρωσε τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης της Βρετανίας να απελαύνει τους παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα, έχει δείξει «ενδιαφέρον» για τη μεταναστευτική πολιτική της Μελόνι. Η ιταλίδα πρωθυπουργός υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2023 αμφιλεγόμενη συμφωνία με τα Τίρανα για τη δημιουργία στην Αλβανία δύο κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Λίγες ώρες πριν απ’ αυτή τη συνάντηση η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας που θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια των συνόρων, τη Border Security Command, μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Στάρμερ.

«Τέρμα τα κόλπα. Αυτή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις συμμορίες των διακινητών που εμπορεύονται τις ζωές ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υποσχόμενος «μια νέα εποχή διεθνούς επιβολής της τάξης προκειμένου να εξαρθρωθούν αυτά τα δίκτυα, να προστατευθούν οι ακτές μας και να μπει τάξη στο σύστημα παροχής ασύλου».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία που υπέγραψε η Ρώμη με τα Τίρανα προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών στο λιμάνι Σενγκίν στη βόρεια Αλβανία, όπου οι αιτούντες άσυλο θα καταγράφονται και ενός ακόμη στην ίδια περιοχή όπου θα διαμένουν μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.

Τα δύο αυτά κέντρα – τα οποία θα χρηματοδοτεί και θα διαχειρίζεται η Ρώμη σε μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ—θα μπορούν να υποδεχθούν έως και 3.000 μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης.

Οι μετανάστες, το αίτημα για την παροχή ασύλου των οποίων θα απορρίπτεται, θα στέλνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους, ενώ όσων γίνεται δεκτό θα πηγαίνουν στην Ιταλία. Αυτή είναι και η βασική διαφορά του ιταλικού σχεδίου από το παλαιότερο βρετανικό, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο Ρουάντα οι «παράτυποι» μετανάστες δεν θα είχαν δικαίωμα να λάβουν άσυλο και να γίνουν δεκτοί στη Βρετανία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Frontex, της υπηρεσίας υπεύθυνης για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η Ιταλία κατάφερε να μειώσει την εισροή μεταναστών από τη βόρεια Αφρική έως και 64%. Η «επιτυχία» αυτή, όπως συχνά σχολιάζεται, υποστηρίζεται ότι έχει να κάνει με συνεργασίες και συμφωνίες που εξασφάλισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός με κράτη όπως η Αλβανία, η Λιβύη ή η Τυνησία.

Στο μεταξύ, στη Μάγχη, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Γαλλία προς τη Βρετανία, με τις τραγωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Από την αρχή του έτους 46 άνθρωποι έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να κάνουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου.΄

πηγή: documentonews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ