close search results icon

Συντάξεις: Παρακράτηση εισφορών σε 8.500 εργαζόμενους συνταξιούχους

Συντάξεις: Παρακράτηση εισφορών σε 8.500 εργαζόμενους συνταξιούχους

Ατομική ειδοποίηση για παρακράτηση εισφορών από τη σύνταξή τους αποστέλλει ο ΕΦΚΑ σε περίπου 8.500 εργαζόμενους συνταξιούχους, που δήλωσαν μεν την απασχόλησή τους με το νέο καθεστώς, αλλά δεν κατέβαλαν τις εισφορές και τον ειδικό πόρο που τους αναλογεί για ένα 5μηνο τουλάχιστον.

Στα ειδοποιητήρια που θα πάρουν στο e-mail τους οι συνταξιούχοι θα ενημερώνονται για το ποσό της οφειλής τους που βάσει νόμου είχαν προθεσμία να πληρώσουν εντός διμήνου από την ανάληψη της εργασίας τους και ότι οι απλήρωτες εισφορές θα παρακρατηθούν από τη σύνταξή τους.

Πρώτες ποινές

Είναι οι πρώτες ποινές που θα επιβληθούν βάσει του νέου νόμου για την απασχόληση συνταξιούχων, που ισχύει από την 1η/1/2024 και προβλέπει, πρώτον, ότι η παράλειψη της δήλωσης για την έναρξη της απασχόλησης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις με παρακράτηση του 25% της σύνταξης κάθε μήνα και, δεύτερον, ότι αν μείνουν απλήρωτες εισφορές πέραν των 2 μηνών, παρακρατείται όλη η σύνταξη.

Στους ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΦΚΑ για να διαπιστώσει πόσοι από τους δηλωθέντες απασχολούμενους συνταξιούχους μετά την 1η/1/2024 καταβάλλουν τις ανάλογες εισφορές και τον ειδικό πόρο, εντόπισε περίπου 8.500 συνταξιούχους οι οποίοι, παρότι δήλωσαν ότι εργάζονται στην ειδική πλατφόρμα, εντούτοις δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», οι συνταξιούχοι που δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και η περίοδος οφειλής είναι το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, που έγινε ο έλεγχος. Για το 5μηνο αυτό, οι εισφορές θα παρακρατηθούν εξ ολοκλήρου από τη σύνταξή τους. Αν, για παράδειγμα, η σύνταξη είναι 1.000 ευρώ και οι απλήρωτες εισφορές μαζί με τον ειδικό πόρο ανέρχονται σε 1.290 ευρώ, θα παρακρατηθεί η σύνταξη ενός μήνα και 290 ευρώ από τη σύνταξη του επόμενου μήνα.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους περίπου 100.000 συνταξιούχοι, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς οι συνταξιούχοι που δήλωναν ότι εργάζονταν είχαν ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30%. Για το λόγο αυτόν οι περισσότεροι εργάζονταν χωρίς να το δηλώνουν και μόνον 35.000 είχαν δηλώσει την απασχόλησή τους.

Με τον νέο νόμο (ν. 5078/2023), η ποινή καταργήθηκε και αντί μείωσης στη σύνταξη, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, πέραν των εισφορών που καταβάλλουν ανάλογα με το είδος της απασχόλησης (μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες), έχουν υποχρέωση να καταβάλουν και ειδικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ. Ο ειδικός αυτός πόρος είναι 10% επί του μισθού που λαμβάνουν από την εργασία τους και μισή επιπλέον εισφορά σύνταξης αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο καθεστώς:

1 Η σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται μένει απείραχτη και καταβάλλεται στο 100%.

2 Διατηρείται η αναστολή σύνταξης για απασχόληση συνταξιούχων στο Δημόσιο κάτω των 62 ετών. Μετά το 62ο έτος, η σύνταξη χορηγείται στο 100% και αρχίζει και η παρακράτηση του πόρου υπέρ ΕΦΚΑ.

3 Οι κρατήσεις του ειδικού πόρου για παράλληλη απασχόληση συνταξιούχου (ως μισθωτός και μη μισθωτός) έχουν πλαφόν 426,17 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που απασχολείται ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας θα καταβάλει τον ειδικό πόρο με πλαφόν τα 426,17 ευρώ ακόμα και αν είναι υψηλότερος.

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρούνται από την κράτηση του ειδικού πόρου (αλλά καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές) οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι με αναπηρία από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο και οι πολύτεκνοι, με τέκνο ανήλικο ή που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. Επίσης δεν καταβάλλουν τον πόρο υπέρ ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι κάτω των 62 ετών που αναλαμβάνουν απασχόληση σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, γιατί αναστέλλεται η σύνταξή τους.

Εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και από την πρόσθετη κράτηση οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, και ειδικές κατηγορίες (συγγραφείς) που αμείβονται με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλοι κτήσης).

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ