close search results icon

Συρία: Τρεις νεκροί από χολέρα στις κουρδικές περιοχές

Δεκαπέντε κρούσματα έχουν καταγραφεί στην επαρχία του Χαλεπίου.

Συρία: Τρεις νεκροί από χολέρα στις κουρδικές περιοχές

Τρεις άνθρωποι πέθαναν από χολέρα σε περιοχές της Συρίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές κουρδικές αρχές, απευθύνοντας έκκληση στην διεθνή κοινότητα για βοήθεια ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.

Δεκαπέντε κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στην επαρχία του Χαλεπίου, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας διευκρινίζοντας ότι οι ασθενείς νοσηλεύονται.

«Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων χολέρας έχει καταγραφεί σε περιοχές των επαρχιών της Ράκα (βόρεια Συρία) και του Ντέιρ Εζόρ (ανατολική Συρία)», ανακοίνωσε η υπηρεσία Υγείας της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην έδρα της στο Καμισλί (βορειοανατολική Συρία).

«Τρεις άνθρωποι πέθαναν από την νόσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται έκκληση προς τούς διεθνείς οργανισμούς και «κυρίως προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την παροχή της αναγκαίας βοήθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της χολέρας».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Ντέιρ Εζόρ μέσω του μολυσμένου πόσιμου νερού, από τότε που οι αρχές σταμάτησαν την διανομή χλωρίου στους σταθμούς άντλησης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα χολέρας -εμετός, διάρροια και πονοκέφαλο.

Η Υπηρεσία Υδάτων του Ντέιρ Εζόρ έχει διανείμει περί τα 1.000 λίτρα χλωρίου στους σταθμούς άντλησης στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας, ανακοίνωσαν οι κουρδικές αρχές.

Επειτα από 11 χρόνια πολέμου, η Συρία πλήττεται από μεγάλες ελλείψεις νερού και ξηρασία. Κατά τον πόλεμο καταστράφηκαν περί τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, το ήμισυ των σταθμών άντλησης και το ένα τρίτο των υδροδεξαμενών, σύμφωνα με έκθεση της Unicef.

Περί το ήμισυ του πληθυσμού εξαρτάται από εναλλακτικές ,και συχνά ανθυγιεινές, πηγές νερού, σύμφωνα με την Unicef.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ