Σιθωνία: Δικαστής θα «δικάσει» τον εαυτό της!
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαταγές πληρωμής δικάστηκαν από την ίδια πρωτοδίκη.
Το τελευταίο διάστημα, ο θεσμός της δικαιοσύνης στην Ελλάδα αμφισβητείται έντονα από την κοινή γνώμη, όπως καταγράφεται σε διάφορες δημοσκοπήσεις. Αν και η αρνητική εικόνα δεν αφορά το σύνολο του δικαστικού σώματος, ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι κάποιοι λειτουργοί, με τις υπηρεσιακές τους αποφάσεις, προσβάλλουν το κύρος της δικαιοσύνης και το δημοκρατικό πολίτευμα.
Μία από αυτές τις υποθέσεις αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Σιθωνίας κατά τη θητεία του Ιωάννη Τζίτζιου ως δημάρχου. Το θέμα έχει προκαλέσει το δημόσιο ενδιαφέρον επί σειρά ετών, και τώρα διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται μια συγκεκριμένη δικαστικός, η οποία, κατά την περίοδο αυτή, εξέδωσε διαταγές πληρωμής συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δήμου. Οι διαταγές πληρωμής αυτές εκδόθηκαν χωρίς να τηρούνται οι θεσμικές διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, παραβιάζοντας το νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 272 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, το οποίο προβλέπει ότι διαταγές πληρωμής για διοικητικές συμβάσεις πρέπει να εκδίδονται από τα Μονομελή Διοικητικά Εφετεία και όχι από τα Μονομελή Πρωτοδικεία.
Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις των εργολάβων δεν προέκυπταν από διοικητικές συμβάσεις όπως απαιτεί η νομοθεσία, και δεν υπήρχε προληπτικός έλεγχος των δαπανών αυτών για την εγκυρότητά τους. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρξε μία αμφισβητήσιμη συνεργασία μεταξύ του δήμου και των εργολάβων, με τον Δήμο να αποδέχεται τις απαιτήσεις χωρίς επαρκείς αποδείξεις και σε πλείστες περιπτώσες χωρίς να έχει προηγηθεί σύμβαση. Οι αιτήσεις των εργολάβων για τις διαταγές πληρωμής υποβάλλονταν απευθείας στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, και εγκρίνονταν χωρίς περαιτέρω έλεγχο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαταγές πληρωμής δικάστηκαν από την ίδια πρωτοδίκη. Κατά σίγουρα μεγάλη και θαυμαστή σύμπτωση, μετά τα έτη αυτά των διαταγών πληρωμής, δηλαδή μετά το 2017 και κυρίως από το 2019 και μετά, η οικογένεια του πρώην δημάρχου επέδειξε υπερ- δραστηριότητα σε πολλές νέες επιχειρήσεις και σε πολλά αλλεπάλληλα πολυτελή ταξίδια του υιού, τα οποία διαφημίζονται δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα! Σήμερα, ο πρώην δήμαρχος Ι. Τζίτζιος, ενοχλούμενος από δημοσιεύματα της «Κ» περί πολυτελούς βίου της οικογένειάς του, αιτείται ασφαλιστικών μέτρων κατά της «Κ», ισχυριζόμενος ότι συκοφαντείται και ότι ζουν έναν ταπεινό βίο! Καμιά φορά τα μεγέθη της «ταπεινότητας» είναι τελείως υποκειμενικά στον καθένα και ίσως ο Ι. Τζίτζιος να εννοεί ταπεινό βίο την διαμονή σε ξενοδοχείο των 2500 ευρώ την βραδιά!
Η επιλογή της ίδιας δικαστικού να κρίνει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της «Κ» δημιουργεί σοβαρές εντυπώσεις και υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς καλείται να δικάσει την υπόθεση με βάση τις δικές της προηγούμενες αποφάσεις! Η υπόθεση εγείρει ερωτήματα ως προς την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης, καθώς η ίδια δικαστικός καλείται να κρίνει την προσφυγή κατά της εφημερίδας που αναδεικνύει τα «απόνερα» των αποφάσεών της, σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε δεδικασμένο υπέρ της, νομιμοποιώντας τις προηγούμενες ενέργειές της και φράζοντας τον δρόμο σε κάθε μελλοντική αμφισβήτηση.
Παρά την προφανή ανάγκη για πειθαρχικό έλεγχο της εν λόγω δικαστικού και ενδελεχή έρευνα για το πόθεν έσχες τόσο της ιδίας όσο και του πρώην δημάρχου και της οικογένειάς του, η απόφαση να αναλάβει την υπόθεση προκαλεί ανησυχία για τον θεσμικό εκφυλισμό του κράτους δικαίου. Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη και δίνουν την εντύπωση ότι ορισμένοι παράγοντες καταφέρνουν να επηρεάσουν τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη.
Η επιμονή στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης για την υπόθεση αυτή και η δημοσιοποίηση των στοιχείων που τη συνθέτουν, δεν αποτελεί απλώς ευθύνη των δημοσιογράφων αλλά και βασικό δικαίωμα των πολιτών που ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες για τη ζημιά που υπέστη ο Δήμος Σιθωνίας. Ο θεσμός της δικαιοσύνης, όπως κάθε θεμέλιο της δημοκρατίας, οφείλει να προστατεύεται από κάθε απόπειρα υπονόμευσής του. Είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τέτοιες υποθέσεις θα διερευνώνται από αμερόληπτους δικαστικούς και ότι οι ευθύνες θα αποδίδονται χωρίς συμβιβασμούς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Χριστουγεννιάτικο Bazaar του ΚΑΠΗ Εδεσσας
22 Νοεμβρίου 2024 -
Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης: Ένας μέγας άγιος των ημερών μας
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ