close search results icon

Σκόπια: Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη στην Σιλιάνοφσκα - «Tο ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται»

Σκόπια: Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη στην Σιλιάνοφσκα - «Tο ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται»

Με κάθε τρόπο επαναλαμβάνουν οι υπουργοί της Κυβερνήσεως αλλά και ο Πρωθυπουργός ότι άπαντες οφείλουν να σεβαστούν τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας το πρωί της Τρίτης (14/5) στην ΕΡΤ έστειλε αυστηρό αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα στην πρόεδρο της Βόρεια Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μετά την πρόκληση της τελευταίας που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «η ελληνική πλευρά απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων. Οφείλουν σεβασμό στη Συμφωνία. Υπάρχουν σημεία, πέρα από την ονομασία, στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει προσαρμοστεί» και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών».

Μισή» υποχώρηση Σιλιάνοφκσα: Θα τηρώ τη συνταγματική ονομασία, αλλά δικαιούμαι να αυτοπροσδιορίζομαι ως «Μακεδόνας»

Υπενθυμίζεται πως η νέα πρόεδρος  μετά τον σάλο, έκανε μισό βήμα υποχώρησης δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, αλλά επέμεινε στο «δικαίωμά» της να αναφέρεται στη χώρα της με τον όρο «Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται η έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αναφορά της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στον όρο «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή της γειτονικής χώρας χθες.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ενσωμάτωση της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική χώρα.

Η εκλεκτή του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE που θριάμβευσε στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της περασμένης βδομάδας, για Μακεδονία μιλούσε και στην προεκλογική εκστρατεία.

Σε χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο της επιχειρεί να εξακολουθήσει να πατά σε δύο βάρκες. Η πρόεδρος «δικαιούται στις δημόσιες εμφανίσεις της να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, σύμφωνα με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Στην επόμενη παράγραφο σημειώνεται πως η πρόεδρος «θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, μετά από την αρχική στάση αναμονής, η Αθήνα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία της γειτονικής χώρας και όσους σχεδιάζουν να ακολουθήσουν ανάλογη γραμμή.

«Η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου των Σκοπίων να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της,» έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο facebook.

Σκόπια: Αντιδράσεις και στo εσωτερικό της χώρας

Σκληρότατη γλώσσα για τα παραστρατήματα της νέας προέδρου χρησιμοποιεί τις τελευταίες ώρες και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβεβαιώνοντας το διχασμό  μεταξύ θιασωτών της «σκληρής» γραμμής και του διαλόγου σε πιο ήπιους τόνους.

Το υπουργείο Εξωτερικών, χθες, σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τη «σταθερή δέσμευση της χώρας στην απαρέγκλιτη τήρηση συνταγματικών διατάξεων και όλων των διεθνώς υποχρεώσεων, που απορρέουν από αυτές, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως τα τελευταία χρόνια το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχει φέρει πολλαπλά οφέλη μέσω της οικονομικής συνεργασίας, και μεταξύ άλλων άνοιξε την πόρτα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Καλούνται «ιδίως οι εκλεγμένοι κρατικοί αξιωματούχοι να επιδείξουν προσοχή, καθώς η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας αποτελεί μείζον στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναλ Λόγκαρ, θέτει ακόμη και ζήτημα εγκυρότητας της ορκωμοσίας και ζητά επανάληψη ή να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής. «Ο όρκος είναι άκυρος λόγω της μη τήρησης του συνταγματικού ονόματος του κράτους» κατά τον Λόγκαρ.

Όμως και το VLEN σε ανακοίνωσή του τονίζει πως δεν θα πρέπει να ανοίγουν πάλι παλιές πληγές και η πρόεδρος πρέπει να δίνει το παράδειγμα σεβασμού του Συντάγματος.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ