Σκρέκας: Ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο
Ξεκίνησαν σήμερα από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» αποκάλυψε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει: «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές».
Η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.
Το κοίτασμα που ερευνούμε ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο της Ν.Α. Ευρώπης»
Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.
Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:
2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου
Το αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:
Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.
Sanco Swift: Το χρονοδιάγραμμα
Πρώτη γεώτρηση το 2025
Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και προβλέπει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως 2 μήνες. Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως 6 μήνες, θα ακολουθήσουν η διαδικασία προσδιορισμού του, δηλαδή αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Εφόσον είναι θετική, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025.
ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ): «Παραγωγή από το 2030, αν οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία»
Η ανακοίνωση για το ξεκίνημα των ερευνών έλαβε σε γενικές γραμμές τη θετική ανταπόκριση από τους ειδικούς, πολλοί εκ των οποίων υποστηρίζουν πως με την ενεργειακή κρίση να πλήττει εδώ και μήνες τη χώρα και όλη την Ευρώπη, ίσως να έπρεπε να γίνει και νωρίτερα για να «ανοιχτούν» καινούργιες δίοδοι και ευκαιρίες.
Ωστόσο, διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις, δεδομένου ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να προχωρήσει παρά τα όσα διαδραματίζονται στην ενεργειακή αγορά.
Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας, «ξεκινάει η διενέργεια σεισμικών ερευνών, για να διερευνηθούν οι ειδικότερες περιοχές ενδιαφέροντος αλλά και των πιθανών γεωτρητικών στόχων. Η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων τοποθετείται χρονικά για το 2023-2024. Στη συνέχεια προβλέπεται να ακολουθήσουν τρισδιάστατες σεισμικές το 2025. Η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2026, ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2028. Η παραγωγή τοποθετείται για το 2030 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία. Συνεπώς μεγάλη διαδρομή να διανυθεί. Που δείχνει πως καθυστερήσαμε πολύ και το παράθυρο στενεύει, καθώς η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα, για να αντιμετωπιστεί η υπαρξιακή απειλή της κλιματικής κρίσης».
ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ
Τι προβλέπει η NAVTEX
Η Ελλάδα επισημοποιεί την έναρξη σεισμικών και υδρογραφικών ερευνών στα θαλασσοτεμάχια 4 και 5 δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και νοτιότερα της περιοχής της ελληνοϊταλικής οριοθέτησης ΑΟΖ, στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου.
Σε συνεργασία με τη Μάλτα, εκδόθηκε και συμπληρωματική NAVTEX, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση.
Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις σχετικές έρευνες ενεργοποιήθηκε προχθές ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου που εξέδωσε NAVTEX ισχύουσα από χθες και για ανοικτό χρονικό διάστημα για το ερευνητικό πλοίο «SANCO SWIFT» και το συνοδευτικό «ALEXANDΕR».
Το πρώτο έχει ναυλωθεί από την κορυφαία στο χώρο ερευνών νορβηγική εταιρία PGS και ήδη απέπλευσε από την περιοχή «Καλοί Λιμένες Κρήτης» (παράλιος οικισμός του Δήμου Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου). Οι έρευνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι και 2-3 χρόνια, για να υπάρξει μία πλήρης εικόνα του βυθού της συγκεκριμένης και ιδιαίτερα μεγάλης περιοχής (εκτασιακά).
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025 -
Πρόκριση για τον Απόλλων Κρύας Βρύσης στο Κύπελλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ