SkyNews: Ο Σούνακ ψάχνει τρόπους να μπλοκάρει την επιστροφή των Γλυπτών
Πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε στην βρετανική πολιτική σκηνή το διπλωματικό ατόπημα του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ το Λονδίνο εξετάζει τρόπους για να μπλοκάρει οποιοδήποτε σχέδιο επιστροφής τους.
Η Αθήνα χαρακτήρισε απρεπή την στάση του Σούνακ, στάση που κρύβει εκλογικές σκοπιμότητες, όπως επισήμανε πηγή του Μαξίμου. Αφορμή για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, στάθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Sky News, βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμποδίσουν νομικά την επιστροφή των Γλυπτών.
Συγκεκριμένα, δια της νομικής οδού επιχειρούν να βρουν τα μέσα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε «εξαγωγή των Ελγινείων Μαρμάρων», υποστηρίζει το βρετανικό μέσο, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ ακύρωσε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του.
Το Sky News πληροφορήθηκε ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση συζήτησε να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής, την οποία κάποιοι θεωρούν απαραίτητη για να επιστραφούν τα Γλυπτά.
Το σχέδιο δανεισμού των Γλυπτών από τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου
Το σχέδιο για προσωρινό δανεισμό προωθείται από τον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριο των Τόρηδων, το κυβερνών κόμμα των συντηρητικών.
Μια υψηλόβαθμη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε ότι ο Όσμπορν καταρτίζει μια «άθλια συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «αβάσιμη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε δανειακής ρύθμισης.
Ο Όσμπορν από την πλευρά του, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενδεχομένως μέσω μιας συμφωνίας δανεισμού στην οποία μέρος των Γλυπτών θα στέλνεται στην Αθήνα.
Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σχέδια φέρεται να υποστηρίζονται από τον Κίρ Στάρμερ, τον ηγέτη των Εργατικών.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Στάρμερ ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια Holborn & St Pancras όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο επρόκειτο να πει στον Κ. Μητσοτάκη ότι οι Εργατικοί δεν θα αλλάξουν τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά.
Ο νόμος του 1963 που εμποδίζει την επιστροφή
Ο νόμος του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζει το ίδρυμα να δίνει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. «Εμμένουμε στον ισχύοντα νόμο, αλλά αν μπορεί να συμφωνηθεί μια συμφωνία δανείου που είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», δήλωσε ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Στάρμερ.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα νωρίτερα τη Δευτέρα - πριν ανακοινωθεί η ακύρωση της συνάντησης, εκπρόσωπος του Σούνακ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή προσέγγισης.
«Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, και σίγουρα πιστεύουμε ότι το βρετανικό μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά».
«Δεν τον ρώτησα συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμες ή νέες ιδέες που έχουν προταθεί, αλλά νομίζω ότι ήταν αρκετά σταθερός ως προς τη θέση του», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, αναφερόμενος στην στάση του Σούνακ.
Οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση στην Βρετανία το διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ
Τι διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού, να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στην βρετανική πολιτική σκηνή.
Το Bloomberg σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών λόγω των σχολίων Μητσοτάκη για τα Γλυπτά», σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή του Συντηρητικού Κόμματος.
Οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι ήταν αφελές εκ μέρους του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεδομένης της δημόσιας άποψης που εξέφρασε (σ.σ.: ο Κ. Μητσοτάκης) για το μέλλον των Γλυπτών την Κυριακή.
Η άποψη των Εργατικών είναι ότι δεν θα στέκονταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας, αν υπήρχε μεταξύ τους συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε το εξής: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».
iefimerida.gr
Φωτογραφία αρχείου: AP / Matt Dunham
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Θέση εργασίας από την SMART POWER M IKE με έδρα τη Σκύδρα
15 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ