Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία
Όλοι παίρνουμε φάρμακα – είτε για σύντομο χρονικό διάστημα είτε μακροχρόνια – για κάποιο λόγο. Και το βέβαιο είναι ότι όλοι μας κάνουμε λάθη όσον αφορά την φύλαξή τους, αλλά και τη λήψη τους, ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα κάνουμε όλα σωστά. Εάν λοιπόν έχετε έστω και μια ασπιρίνη στο ράφι του μπάνιου, τότε πρέπει να διαβάσετε τις συμβουλές που ακολουθούν.
Δεν φυλάμε τα φάρμακα στο μπάνιο
Τα φάρμακα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη θερμότητα και την υγρασία. Η φύλαξή τους στο μπάνιο, θα μπορούσε να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά ή να τα αλλοιώσει λόγω της υγρασίας εξηγεί λέει ο δρ Mansoor Khan, αντιπρύτανης και καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Texas A&M’s Irma Lerma Rangel School of Pharmacy.Πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία 20-25C και με λιγότερο από 60% σχετική υγρασία στο χώρο. Επίσης χρειάζονται σκοτάδι επειδή το φως πυροδοτεί την οξείδωση. Επομένως ένα σκοτεινό ντουλάπι ή συρτάρι που κλειδώνει για ασφάλεια είναι η ιδανική επιλογή.
Δεν σταματάμε την αγωγή όταν νιώσουμε καλύτερα
Ο αρμόδιος να κρίνει πότε να σταματήσετε να λαμβάνετε την αγωγή σας είναι ο γιατρός που σας τη συνταγογράφησε. Μη τη σταματήσετε μόλις δείτε βελτίωση, επειδή κινδυνεύετε να υποτροπιάσετε. Για παράδειγμα η διακοπή της αντιβίωσης με τη βελτίωση της κλινικής εικόνας μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της λοίμωξης, ενώ ακόμη και η ξαφνική διακοπή των αντικαταθλιπτικών μπορεί να επιφέρει κινδύνους για τη σταδιακή επιδείνωση ή υποτροπή της κατάθλιψης και του άγχους, όπως επίσης και των αυτοκτονικών τάσεων.
Ο καθένας τα χάπια του
Ακόμη και αν έχετε παρόμοιο πρόβλημα υγείας με κάποιον άλλον δεν είναι ασφαλές να παίρνετε τα φάρμακά του. «Φαρμακευτικές ουσίες για το ίδιο πρόβλημα μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικές παρενέργειες ή πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων» , εξηγεί ο Lee Cantrell, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ορισμένα φάρμακα δεν παίζουν καλά με άλλα ή δεν πρέπει να λαμβάνονται εάν έχετε ορισμένες παθήσεις ή εάν είστε έγκυος. Η ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το φύλο, η κατάσταση της υγείας και οι συνυπάρχουσες παθήσεις, αλλά και η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων αποτελούν παράγοντες που διαφοροποιούν και προσωποποιούν την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή.
Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης
Τι ακριβώς σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα φάρμακα; Πρόκειται για την ημερομηνία μέχρι την οποία ο παρασκευαστής εγγυάται την πλήρη δραστικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου. Στην ημερομηνία λήξης του το φάρμακο πρέπει να έχει διατηρήσει τουλάχιστον το 90% της δραστικότητάς του εφόσον χορηγηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του. Αυτό δεν σημαίνει ότι την επομένη της λήξης του το φάρμακο χάνει αυτομάτως την δραστικότητά του, αλλά από την άλλη μεριά ο παρασκευαστής δεν υποχρεούται να δεσμευτεί για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου μετά την ημερομηνία που θέτει. Ειδικότερα τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, τα εισπνεόμενα αλλά και τα κολλύρια και οι σταγόνες θεωρούνται ευαίσθητα, οπότε καλό είναι να σεβόμαστε την ημερομηνία λήξης τους. Επίσης πρέπει να πετάμε τα φάρμακα όταν το χρώμα και η σύσταση των χαπιών έχουν αλλοιωθεί (π.χ. έχουν μαλακώσει), όταν τα σιρόπια έχουν κρυσταλλωθεί και όταν οι αλοιφές έχουν γίνει υδαρείς. Γενικά, να θυμάστε ότι τα σιρόπια διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους για τρεις μήνες, ενώ τα αντιβιοτικά σιρόπια και τα κολλύρια για ένα μήνα.
Δεν σπάμε τα χάπια στη μέση
Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αν κόψουμε στη μέση ένα χάπι θα πάρουμε τη μισή δόση. Αυτό δεν αληθεύει και δεν πρέπει να το κάνουμε ούτε για λόγους πρακτικής ή οικονομίας. Τα μόνα χάπια που επίτρέπεται να κόψουμε στη μέση είναι αυτά που έχουν μια εγκοπή για αυτό ακριβώς τον λόγο (και όχι για λόγους αισθητικής). Επομένως όσα δισκία κόβονται με ένα μαχαίρι έχουν εγκοπή, μια γραμμούλα δηλαδή που τα χωρίζει στη μέση ή μπορεί να έχουν και δύο γραμμές που τα χωρίζει στα τέσσερα. Αυτό σημαίνει ότι η δραστική ουσία είναι ομοιογενώς κατανεμημένη σε δύο ή τέσσερα μέρη. Επομένως αν το σπάσουμε στη μέση θα πάρουμε όντως τη μισή δόση.
ygeiamou
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ανακοίνωσε τον Ντάραλ Ουίλις ο Άρης
23 Νοεμβρίου 2024 -
Black Friday: Έτοιμοι οι καταναλωτές για τις προσφορές
23 Νοεμβρίου 2024 -
Με Πόποβιτς η Καβάλα απέναντι στη Λάρισα
23 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ