close search results icon

Υψηλός βαθμός ωρίμανσης στα ακτινίδια-οι αγρότες προχώρησαν σε άμεση συγκομιδή

Υψηλός βαθμός ωρίμανσης στα ακτινίδια-οι αγρότες προχώρησαν σε άμεση συγκομιδή

Οι πρωϊμότερες παραγωγές σε ροδάκινα, ακτινίδια, βερίκοκα και λωτούς οφείλονταν στις φετινές πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε άμεση συγκομιδή της σοδειάς τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της καλλιέργειας του ακτινιδίου.

«Στην παραγωγή του ακτινιδίου διαπιστώσαμε υψηλό βαθμό ωρίμανσης. Τα σάκχαρα ξεπέρασαν το 6,2 brix (μονάδα μέτρησης σακχάρων)», επισήμανε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, και στον Νίκο Αβουκατο ο παραγωγός-πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Στέφανος Τοπαλίδης.

«Έχουμε τουλάχιστον κατά 10 ημέρες πρωϊμότερη παραγωγή του ακτινιδίου και είμαστε οριακά. Αν δεν συλλεγούν έγκαιρα τα ακτινίδια πριν από τις 15 Οκτωβρίου είναι πιθανό, λόγω αύξησης του βαθμού ωριμότητας, να μειωθεί ο χρόνος συντήρησής τους στους ψυκτικούς θαλάμους και να υπάρξουν απώλειες», υπογράμμισε ο κ. Τοπαλίδης.

Με επείγον έγγραφό του ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων Hayward για το έτος 2024, προς το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενδεικτικά, δύο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στον Μυλότοπο και στην Κρύα Βρύση κατέγραψαν φέτος μεγάλη αύξηση της μέσης και της μέγιστης θερμοκρασίας σε σχέση με το 2022 και 2023 (διάστημα Μάιος-Σεπτέμβριος). Ταυτόχρονα, δε, αυξήθηκαν οι μέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ